ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Υποτυπώδεις στην Ελλάδα, ψεύτικοι στην ΕΕ

Ο αρμόδιος γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δε δεσμεύτηκε χτες πως οι καταναλωτές θα είναι προστατευμένοι από τα εισαγόμενα προϊόντα, αν οι έλεγχοι βελτιωθούν στην Ελλάδα

Το δικαίωμα στους Κοινοτικούς ελεγκτές να εγκαλούν την Ελλάδα για έλλειψη ελέγχων και υγιεινής, εξακολουθεί να δίνει η κυβέρνηση. Το υπαρκτό πρόβλημα προστασίας των καταναλωτών, εξαιτίας της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής το εκμεταλλεύονται δεόντως οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, για να εκφράσουν, σχετικά, το υποκριτικό ενδιαφέρον τους. Από προχτές βρίσκεται στη χώρα μας ο γενικός διευθυντής Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρ. Κόλεμαν, με τη συνοδεία Κοινοτικών ελεγκτών και χτες είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Γεωργίας και Ανάπτυξης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες το μεσημέρι ο Ρ. Κόλεμαν:

  • επιχείρησε να επιδείξει το ιδιαίτερο κοινοτικό ενδιαφέρον για το ελληνικό πρόβλημα υγιεινής και ελέγχων στα τρόφιμα και κυρίως στα κρέατα, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εισαγόμενα.
  • Βρίσκοντας πολλά «πατήματα», ανέφερε πως τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των προβλημάτων στους ελέγχους, που γίνονται στην Ελλάδα.
  • Είπε -ούτε λίγο ούτε πολύ και προφανώς όχι άδικα- ότι η Ελλάδα δε διαθέτει τις απαιτούμενες δαπάνες για ελέγχους, δεν έχει το απαιτούμενο προσωπικό και πως υπάρχει πολυδιάσπαση και σύγχυση αρμοδιοτήτων.
  • Ανέφερε ότι εντοπίζει πρόβλημα στο θέμα της αντιμετώπισης της βουκέλωσης (μελιταίος πυρετός) σημειώνοντας πως 500 άνθρωποι προσβάλλονται ετησίως από τη νόσο αυτή.
  • Πρόσθεσε, πως θα του προκαλέσει έκπληξη αν το ένα και μοναδικό κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών που εντοπίστηκε στην Ελλάδα, θα είναι και το τελευταίο, αναφέροντας παράλληλα πως υπάρχει πρόβλημα στους ελέγχους ζωοτροφών και στην επιτήρηση.
  • Εκανε ιδιαίτερη αναφορά για την κρεαταγορά του Ρέντη, λέγοντας ότι έχει βγει ήδη η σχετική έκθεση στην οποία λίαν συντόμως πρέπει να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση και συνεχίζοντας είπε πως πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα κρεαταγορά. Επισήμανε ακόμα ότι πρέπει να κλείσουν τα σφαγεία που δεν πληρούν τις κοινοτικές προδιαγραφές.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που ακολούθησαν, ο Ρ. Κόλεμαν περιορίστηκε σε διπλωματικές και υποκριτικές απαντήσεις, επιχειρώντας να «διαφημίσει» το δήθεν ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πρόντι, για το θέμα των ελέγχων και της προστασίας των καταναλωτών. Κι όπως ο «διάολος το λιβάνι» απέφυγε να πει τι γίνεται με τους ελέγχους στις άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτό όμως που φάνηκε κι από τα λεγόμενά του, είναι ότι την ΕΕ δεν την ενδιαφέρει τόσο η ουσία των ελέγχων από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, όσο το θέμα δημιουργίας κλίματος ψυχολογικής ασφάλειας στους καταναλωτές, με κάποιες διορθώσεις «βιτρίνας». Αλλά η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ούτε σ' αυτό δεν μπορεί να ανταποκριθεί και κάτι τέτοιο οι Κοινοτικοί δεν το συγχωρούν, μιας και οι πολυεθνικές της ΕΕ απαιτούν άμεση δράση... Οσο για το γεγονός ότι όλες οι διατροφικές κρίσεις ξεκίνησαν από τις ανεπτυγμένες βόρειες χώρες της ΕΕ, αυτό προφανώς καθόλου δεν προβληματίζει την Κομισιόν και τους ελεγκτές της...

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής, ρωτήθηκε από το «Ρ» «αν η ελληνική κυβέρνηση συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Κομισιόν για το πώς πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι, οι καταναλωτές δε θα ξαναφάνε διοξίνες, αντιβιοτικά, ορμόνες, φυτοφάρμακα και μεταλλαγμένα, εισαγωγής;» Ο Ρ. Κόλεμαν απέφυγε να απαντήσει. Αντί απάντησης, επέλεξε να πει ότι υπάρχει σύστημα παρακολούθησης στα μεταλλαγμένα -εδώ κατάπιε τη λέξη έλεγχος- και όσον αφορά τις διοξίνες ανέφερε πως το Βέλγιο αντέδρασε έγκαιρα στο πρόβλημα. Τόσο καλά... δηλαδή, τα πάνε οι Βέλγοι! Μετά από αυτό ακολούθησε και δεύτερη ερώτηση με την επισήμανση ότι δε δόθηκε απάντηση στην πρώτη και η οποία είχε ως εξής: «Παρατηρείται ότι η ΕΕ δείχνει μια ευαισθησία τελευταίως, για τους ελέγχους, αλλά μόνο στον τομέα, λίγο πριν τα τρόφιμα φτάσουν στους καταναλωτές. Δε φαίνεται να δείχνει την ίδια ευαισθησία για τους ελέγχους στη διαδικασία παραγωγής και τυποποίησης. Εσείς κύριε Κόλεμαν τι θα διαλέγατε να φάτε, κρέας από μια τρελή αγελάδα που σφάχτηκε σε λουξ σφαγείο και με ωραία συσκευασία ή μια βιολογική αγελάδα που σφάχτηκε σε ένα όχι σύγχρονο σφαγείο και το κρέας έχει και λίγο χώμα πάνω του;» Ο Ρ. Κόλεμαν περιορίστηκε να απαντήσει διπλωματικά πως οι έλεγχοι γίνονται σε όλες τις φάσεις, αλλά δεν είπε ποια μπριζόλα θα έτρωγε... Βλέπετε, οι νόμοι του κέρδους βάζουν πολλαπλούς φραγμούς σε ελέγχους και σε απαντήσεις!

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Εστειλε την «τρέλα» στα αιγοπρόβατα

Και μετά θα τους κάνει πολλά τεστ...

Νέες ανησυχίες για μετάδοση της νόσου των «τρελών αγελάδων» και στα αιγοπρόβατα, εκφράζονται τώρα από τους μηχανισμούς της Κομισιόν και η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ έρχεται από κοντά να προτείνει και αύξηση των τεστ ανίχνευσης, ως μέτρο ελέγχου, πάλι.

Οπως έγινε γνωστό οι ανησυχίες αυτές έχουν να κάνουν με κάποιες επιστημονικές αναφορές για μετάλλαξη της τρομώδους νόσου των προβάτων, σε «σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια». Ομως μπορεί η τρομώδης νόσος των προβάτων να εμφανίζει παρεμφερή συμπτώματα με τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, αλλά σε καμία περίπτωση δε μεταδίδεται στον άνθρωπο. Κι επιπλέον η τρομώδης νόσος προϋπήρχε αιώνες πριν, από την εμφάνιση των «τρελών αγελάδων». Μάλιστα, η «αρχική διάγνωση» για την εμφάνιση των τρελών αγελάδων ήταν ότι πρόβατα με τρομώδη νόσο (σκράπι) έγιναν κρεατάλευρα χωρίς την κατάλληλη θερμική επεξεργασία από βιομηχανίες ζωοτροφών με αποτέλεσμα οι αγελάδες που τα κατανάλωσαν να πάθουν ό,τι έπαθαν. Τώρα επιχειρείται να αναστραφεί το κλίμα με αναφορές ότι τα αιγοπρόβατα μπορεί να γίνουν και αυτά «τρελά», σαν τις τρελές αγελάδες... Κι άντε να βγάλει κανείς άκρη, πού το πάει τώρα η Κομισιόν και ποια συμφέροντα επιδιώκει να εξυπηρετήσει. Το σίγουρο είναι πως όλα αυτά δε γίνονται για την προστασία των Ελλήνων καταναλωτών και κτηνοτρόφων.

Προχτές πάντως, η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ, αποφάσισε να εισηγηθεί στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας, που συνέρχεται τη Δευτέρα, να αυξηθούν τα προληπτικά τεστ στα αιγοπρόβατα της ΕΕ από 165.000, σε 560.000 το χρόνο. Το μέτρο αυτό, που προωθείται για να τεθεί σε ισχύ από την 1 του Απρίλη, σημαίνει για την Ελλάδα αύξηση των τεστ από 18.000 σε 66.000 το χρόνο. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει 60.000 τεστ σε υγιή ζώα που πηγαίνουν στα σφαγεία και 6.000 σε ζώα που ψόφησαν για οποιοδήποτε λόγο.

Το ζήτημα όμως είναι ότι στην Ελλάδα η συντριπτική πλειοψηφία των αιγοπροβάτων είναι ελευθέρας βοσκής, ή αλλιώς βιολογικά, σε αντίθεση με τις βιομηχανοποιημένες μονάδες προβάτων των βορείων χωρών της ΕΕ.

ΛΑΡΙΣΑ
Σε δεινή θέση οι μελισσοκόμοι

H πρόσφατη παρατεταμένη κακοκαιρία στη Θεσσαλία, εκτός απ' τη γενική καταστροφή που προξένησε στη γεωργία και την κτηνοτροφία κατάφερε αποφασιστικό χτύπημα και στη μελισσοκομία της Λάρισας. Είναι ενδεικτικό ότι το 50% έως και το 100% από τα σμήνη θανατώθηκαν, ενώ όσα επέζησαν λόγω την αδράνειας πολλών ημερών αλλά και της κακοκαιρίας που συνεχίστηκε για μεγάλο διάστημα στο νομό, αδυνατούν να παράγουν.

Το θέμα αυτό έφεραν χτες με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Αντώνης Σκυλλάκος και Νίκος Γκατζής. Οι τρεις βουλευτές υπογραμμίζουν ότι αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι μελισσοκόμοι της περιοχής να βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, τόσο απ' την απώλεια των μελισσοσμηνών όσο και απ' την εξ ολοκλήρου απώλεια του εισοδήματός τους. «Ο ΕΛΓΑ με ανακοίνωσή του καλεί όσους έχουν πάνω από δέκα κυψέλες, να καταθέσουν τα χαρτιά τους χωρίς όμως να διευκρινίζει ούτε το πότε, ούτε το ποσοστό των ζημιών που θα καλύπτουν οι αποζημιώσεις», σημειώνεται στην Ερώτηση.

Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας Γ. Δρυ «τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε να καταβληθούν, το γρηγορότερο, απ' τον ΕΛΓΑ ή τα ΠΣΕΑ για το σύνολο των ζημιών, οι αποζημιώσεις στους μελισσοκόμους για την απώλεια των μελισσοσμηνών αλλά και για την απώλεια του εισοδήματός τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ