Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Υποτυπώδεις στην Ελλάδα, ψεύτικοι στην ΕΕ

Ο αρμόδιος γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δε δεσμεύτηκε χτες πως οι καταναλωτές θα είναι προστατευμένοι από τα εισαγόμενα προϊόντα, αν οι έλεγχοι βελτιωθούν στην Ελλάδα

Το δικαίωμα στους Κοινοτικούς ελεγκτές να εγκαλούν την Ελλάδα για έλλειψη ελέγχων και υγιεινής, εξακολουθεί να δίνει η κυβέρνηση. Το υπαρκτό πρόβλημα προστασίας των καταναλωτών, εξαιτίας της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής το εκμεταλλεύονται δεόντως οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, για να εκφράσουν, σχετικά, το υποκριτικό ενδιαφέρον τους. Από προχτές βρίσκεται στη χώρα μας ο γενικός διευθυντής Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρ. Κόλεμαν, με τη συνοδεία Κοινοτικών ελεγκτών και χτες είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Γεωργίας και Ανάπτυξης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες το μεσημέρι ο Ρ. Κόλεμαν:

  • επιχείρησε να επιδείξει το ιδιαίτερο κοινοτικό ενδιαφέρον για το ελληνικό πρόβλημα υγιεινής και ελέγχων στα τρόφιμα και κυρίως στα κρέατα, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εισαγόμενα.
  • Βρίσκοντας πολλά «πατήματα», ανέφερε πως τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των προβλημάτων στους ελέγχους, που γίνονται στην Ελλάδα.
  • Είπε -ούτε λίγο ούτε πολύ και προφανώς όχι άδικα- ότι η Ελλάδα δε διαθέτει τις απαιτούμενες δαπάνες για ελέγχους, δεν έχει το απαιτούμενο προσωπικό και πως υπάρχει πολυδιάσπαση και σύγχυση αρμοδιοτήτων.
  • Ανέφερε ότι εντοπίζει πρόβλημα στο θέμα της αντιμετώπισης της βουκέλωσης (μελιταίος πυρετός) σημειώνοντας πως 500 άνθρωποι προσβάλλονται ετησίως από τη νόσο αυτή.
  • Πρόσθεσε, πως θα του προκαλέσει έκπληξη αν το ένα και μοναδικό κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών που εντοπίστηκε στην Ελλάδα, θα είναι και το τελευταίο, αναφέροντας παράλληλα πως υπάρχει πρόβλημα στους ελέγχους ζωοτροφών και στην επιτήρηση.
  • Εκανε ιδιαίτερη αναφορά για την κρεαταγορά του Ρέντη, λέγοντας ότι έχει βγει ήδη η σχετική έκθεση στην οποία λίαν συντόμως πρέπει να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση και συνεχίζοντας είπε πως πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα κρεαταγορά. Επισήμανε ακόμα ότι πρέπει να κλείσουν τα σφαγεία που δεν πληρούν τις κοινοτικές προδιαγραφές.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που ακολούθησαν, ο Ρ. Κόλεμαν περιορίστηκε σε διπλωματικές και υποκριτικές απαντήσεις, επιχειρώντας να «διαφημίσει» το δήθεν ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πρόντι, για το θέμα των ελέγχων και της προστασίας των καταναλωτών. Κι όπως ο «διάολος το λιβάνι» απέφυγε να πει τι γίνεται με τους ελέγχους στις άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτό όμως που φάνηκε κι από τα λεγόμενά του, είναι ότι την ΕΕ δεν την ενδιαφέρει τόσο η ουσία των ελέγχων από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, όσο το θέμα δημιουργίας κλίματος ψυχολογικής ασφάλειας στους καταναλωτές, με κάποιες διορθώσεις «βιτρίνας». Αλλά η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ούτε σ' αυτό δεν μπορεί να ανταποκριθεί και κάτι τέτοιο οι Κοινοτικοί δεν το συγχωρούν, μιας και οι πολυεθνικές της ΕΕ απαιτούν άμεση δράση... Οσο για το γεγονός ότι όλες οι διατροφικές κρίσεις ξεκίνησαν από τις ανεπτυγμένες βόρειες χώρες της ΕΕ, αυτό προφανώς καθόλου δεν προβληματίζει την Κομισιόν και τους ελεγκτές της...

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής, ρωτήθηκε από το «Ρ» «αν η ελληνική κυβέρνηση συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Κομισιόν για το πώς πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι, οι καταναλωτές δε θα ξαναφάνε διοξίνες, αντιβιοτικά, ορμόνες, φυτοφάρμακα και μεταλλαγμένα, εισαγωγής;» Ο Ρ. Κόλεμαν απέφυγε να απαντήσει. Αντί απάντησης, επέλεξε να πει ότι υπάρχει σύστημα παρακολούθησης στα μεταλλαγμένα -εδώ κατάπιε τη λέξη έλεγχος- και όσον αφορά τις διοξίνες ανέφερε πως το Βέλγιο αντέδρασε έγκαιρα στο πρόβλημα. Τόσο καλά... δηλαδή, τα πάνε οι Βέλγοι! Μετά από αυτό ακολούθησε και δεύτερη ερώτηση με την επισήμανση ότι δε δόθηκε απάντηση στην πρώτη και η οποία είχε ως εξής: «Παρατηρείται ότι η ΕΕ δείχνει μια ευαισθησία τελευταίως, για τους ελέγχους, αλλά μόνο στον τομέα, λίγο πριν τα τρόφιμα φτάσουν στους καταναλωτές. Δε φαίνεται να δείχνει την ίδια ευαισθησία για τους ελέγχους στη διαδικασία παραγωγής και τυποποίησης. Εσείς κύριε Κόλεμαν τι θα διαλέγατε να φάτε, κρέας από μια τρελή αγελάδα που σφάχτηκε σε λουξ σφαγείο και με ωραία συσκευασία ή μια βιολογική αγελάδα που σφάχτηκε σε ένα όχι σύγχρονο σφαγείο και το κρέας έχει και λίγο χώμα πάνω του;» Ο Ρ. Κόλεμαν περιορίστηκε να απαντήσει διπλωματικά πως οι έλεγχοι γίνονται σε όλες τις φάσεις, αλλά δεν είπε ποια μπριζόλα θα έτρωγε... Βλέπετε, οι νόμοι του κέρδους βάζουν πολλαπλούς φραγμούς σε ελέγχους και σε απαντήσεις!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ