Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εδωσαν την άδεια στην TVX

«Η εταιρία μας είναι ικανοποιημένη από τη συνεπή στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της TVX Hellas» δηλώνει ο πρόεδρος της πολυεθνικής!

Οι εκβιασμοί των Καναδών της πολυεθνικής TVX, να της παραχωρηθούν και επιπλέον άδειες για την καταλήστευση και την καταστροφή της περιοχής Ολυμπιάδας «έπιασαν τόπο». Χτες το υπουργείο Ανάπτυξης, ανακοίνωσε επίσημα, ότι ενέκρινε την «τεχνική μελέτη» για την επέκταση της εκμετάλλευσης του μεταλλείου «Μαύρων Πετρών» από την «TVX Hellas» στην περιοχή της Στρατονίκης. Η σχετική απόφαση - που είχε την έγκριση του πρωθυπουργού - υπογράφεται από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Αλ. Καλαφάτη. Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της στην κυβέρνηση, η διοίκηση της TVX, εξέδωσε ανακοίνωσε με την οποία εκφράζει δημόσια της «ικανοποίησή της» για την έγκριση τής άδειας...

Η απόφαση αυτή έρχεται να επισημοποιήσει την εκβιαστική ισχύ των Καναδών, που απείλησαν την ελληνική κυβέρνηση, ότι αν δεν της παραχωρηθεί η σχετική άδεια, θα ανέστελαν τη λειτουργία της επιχείρησης, κάτι το οποίο έκαναν προσωρινά τον περασμένο Δεκέμβρη, εκβιάζοντας την άδεια. Δύο περίπου μήνες μετά, η κυβέρνηση επιστρατεύοντας ομάδα καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που «μελέτησε» μόνο τα στοιχεία που της έδωσε η TVX, έδωσε το «πράσινο φως» για την επέκταση των μεταλλευτικών εργασιών στο υπέδαφος της Στρατονίκης.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η επέκταση των εργασιών στη Στρατονίκη που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τον οικισμό, είχε ξεκινήσει παράνομα από την TVX, και με παρέμβαση των κατοίκων και της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας, σταμάτησε, μέχρι χτες που η πολυεθνική πήρε τη σχετική άδεια. Η άδεια αυτή, δεν προβλεπόταν ούτε στην πρωταρχική αποικιοκρατική σύμβαση που υπέγραψε το ελληνικό δημόσιο με τους Καναδούς. Η όρεξη των τελευταίων άνοιξε όταν διαπίστωσαν πως στο υπέδαφος της Στρατονίκης υπάρχουν πολύ πλούσια κοιτάσματα μολύδβου, αργύρου και ψευδαργύρου.

Βέβαια, η παραχώρηση της άδειας, προϋποθέτει και μια σειρά... υποχρεώσεις για την καναδική πολυεθνική, έτσι όπως έχουν καταγραφεί από την Ομάδα του Πολυτεχνείου. Οποιες και να είναι όμως οι υποχρεώσεις, η επέκταση των μεταλλευτικών εργασιών θα προχωρήσει άμεσα, με αποτέλεσμα οι «υποχρεώσεις» σε περίπτωση που υλοποιηθούν να μεταφέρονται στο μέλλον. Ωστόσο, οι «υποχρεώσεις» αυτές αποτελούν το «Δούρειο Ιππο» για την κάμψη των αντιστάσεων του ντόπιου πληθυσμού που αντιδρά στην επέκταση των εργασιών, αλλά επίσης χρησιμοποιούνται και κυβερνητικό άλλοθι για την παραχώρηση της άδειας.

Είναι ενδεικτικό άλλωστε το γεγονός, ότι πουθενά δεν αναφέρεται τι θα συμβεί αν η TVX δε σεβαστεί τους ειδικούς όρους (σ.σ. έτσι ονομάζονται) που θέτει το υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτό που αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης είναι ότι θα συστήσει επιτροπή παρακολούθησης, σημειώνοντας ότι «η επιτροπή αυτή θα παρακολουθεί και θα ελέγχει τις συνθήκες λειτουργίας των μεταλλευτικών έργων και την τήρηση των σχετικών όρων που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο και την εγκριτική απόφαση».

Τα ευχαριστήρια

«Η εταιρία μας είναι ικανοποιημένη από τη συνεπή στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της TVX Hellas»! σημειώνεται σε ανακοίνωση που περιέχει δηλώσεις του προέδρου της πολυεθνικής, κ. Harvey και συνεχίζει: «Μας ενθαρρύνει το γεγονός ότι η ανοιχτή επικοινωνία που καθιερώθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση, την τοπική κοινωνία, έχει βελτιώσει τις σχέσεις στην περιοχή με αποτέλεσμα οι αποφάσεις να λαμβάνονται έγκαιρα και μετά από ενημέρωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ