Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Απαλλοτριώσεις αντί πινακίου φακής

Η κυβέρνηση θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση όργανο υλοποίησης του ΚΠΣ και των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου

Τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για απαλλοτριώσεις εκτάσεων «αντί πινακίου φακής» και με διαδικασίες - εξπρές ομολόγησε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφήνει στο απυρόβλητο «τους έχοντες και κατέχοντες», σε αντίθεση με τους μικροεισοδηματίες και εργαζόμενους που έχουν κάποια μικρή έκταση και οι οποίοι σε καμία περίπτωση δε θα μπορέσουν να αποζημιωθούν με την πραγματική αξία του οικοπέδου τους. Στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έχει ήδη συσταθεί ειδική επιτροπή που μεθοδεύει αλλαγή του νομικού πλαισίου έτσι ώστε η τιμή της απαλλοτρίωσης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, να βρίσκεται «πολύ κοντά στις αντικειμενικές αξίες».

Στην ομιλία του στο «Συμβούλιο Περιφερειών» ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, απευθυνόμενος στους γενικούς γραμματείς των Περιφερειών, έδωσε το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης λέγοντας: «Τον επόμενο μήνα θα είμαστε σε θέση να έχουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο απαλλοτριώσεων, έτσι ώστε να αποφύγουμε το υπερβολικά μεγάλο κόστος το οποίο συσσωρεύται, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες». Ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι με τις ισχύουσες διαδικασίες απαλλοτριώσεων «απειλείται το Γ' ΚΠΣ, να δαπανήσει ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό που πολλές φορές ξεπερνάει το 60% σε απαλλοτριώσεις χώρων».

Με την ομιλία του, ο Ν. Χριστοδουλάκης προσπάθησε να εμφυσήσει την αντίληψη μιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όργανο των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, που θα λειτουργεί στο πλαίσιο των γενικότερων αντιδραστικών κατευθύνσεων της ΕΕ και της κεντρικής κυβέρνησης. Οπως δήλωσε, χαρακτηριστικά, για «το στόχο της πραγματικής σύγκλισης οι Περιφέρειες θα έχουν ένα κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσουν» και πρόσθεσε: «Το ΚΠΣ, οι διαρθρωτικές αλλαγές και γενικότερα η ανάπτυξη των αγορών και των επιχειρήσεων, είναι τα όπλα που έχουμε για το 2002». Συμβουλεύοντας τους διάφορους παριστάμενους τοπικούς παράγοντες, είπε: «Μπορείτε πλέον και οι φορείς υλοποίησης, αλλά πολύ περισσότερο οι νομαρχιακοί φορείς υλοποίησης, οι καποδιστριακοί δήμοι κλπ., να προσφεύγουν σε εξωτερικές υπηρεσίες, μελετητικού, συμβουλευτικού ή τοπικού χαρακτήρα, έτσι ώστε να επιταχύνεται η σύνταξη μελετών και η ωρίμανση των έργων για την ένταξη στο ΚΠΣ».

Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής για το πώς περιγράφει η κυβέρνηση τη σημερινή πραγματικότητα έδωσε ο Ν. Χριστοδουλάκης, λέγοντας ότι στη χώρας μας όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες αρχίζουν «να αναπτύσσονται δυο κοινωνικά ρεύματα». Το πρώτο σύμφωνα με την... «εμβριθή ανάλυση» του υπουργού είναι το «ρεύμα της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης» ενώ το δεύτερο το «αίτημα για μια πραγματική σύγκλιση»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ