ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Πληγμάτων συνέχεια με νεκρούς και τραυματίες

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Απώλειες ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό από επιδρομές αμερικανικών και βρετανικών μαχητικών κατήγγειλε, χτες, για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο της μιας βδομάδας, η Βαγδάτη.

Οπως μετέδωσε το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων, ένας πολίτης σκοτώθηκε και άλλοι 6 τραυματίστηκαν από τα αλλεπάλληλα πλήγματα που κατάφεραν κατά «πολιτικών και υπηρεσιακών στόχων» στο Νότιο Ιράκ συμμαχικά αεροσκάφη. Το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται δηλώσεις ανώνυμου αξιωματούχου της ιρακινής αεράμυνας, δε διευκρινίζει το ακριβές είδος των στόχων, αλλά τονίζει ότι οι επιθέσεις της Τρίτης επικεντρώθηκαν στις περιοχές Βασόρα, Ντχικάρ, Μούθανα, Ουρσίτ, Νατζάφ και Καντίσιγια, δηλαδή στην περιοχή που καλύπτει η «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο Νότιο Ιράκ. Σύμφωνα, πάντα, με το πρακτορείο, τα συμμαχικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 19 εξόδους και 36 πλήγματα. Η Βαγδάτη, μόλις το Σάββατο, είχε ανακοινώσει ότι 8 πολίτες τραυματίστηκαν στο νότιο Ιράκ από βομβαρδισμούς των συμμαχικών αεροσκαφών, το Σάββατο. Από την πλευρά του, το επιτελείο των συμμαχικών δυνάμεων στον Κόλπο δε σχολίασε καμία από τις δύο καταγγελθείσες επιδρομές.

«Ντροπή για τη Βρετανία»

Δριμεία επίθεση κατά της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά κυρίως κατά της Ουάσιγκτον εξαπέλυσε, χτες, ο Βρετανός βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Τζορτζ Γκάλοουγεϊ. Ο Βρετανός βουλευτής έφθασε, χτες, οδικώς στην ιρακινή πρωτεύουσα, μεταφέροντας μεγάλα φορτία φαρμάκων και ιατρικών βιβλίων. Ο Γκάλοουεϊ, ο οποίος επανειλημμένως έχει ταχθεί υπέρ της άρσης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ, είχε ζητήσει άδεια για πραγματοποίηση απευθείας πτήσης από το Λονδίνο στη Βαγδάτη.

Αν και η βρετανική κυβέρνηση αρχικά έδωσε σχετική άδεια, ήταν απαραίτητη η έγκριση των Ηνωμένων Εθνών, την οποία μπλοκάρισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Βρετανός βουλευτής χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την επιμονή της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου στη «γενοκτονία ενός λαού» και τόνισε ότι είναι ντροπή για τη Βρετανία να εξαρτάται από τη θέληση και τις εντολές των ΗΠΑ.

ΙΡΑΝ - ΙΡΑΚ
Ενταση στα σύνορα

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Δυνάμεις της ιρακινής αεράμυνας κατέρριψαν, όπως μετέδωσε το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων, ιρανικό μη επανδρωμένο αναγνωριστικό αεροσκάφος στην ευρύτερη περιοχή των ιρακινο-ιρανικών συνόρων. Η κατάρριψη, σύμφωνα με τις ιρακινές πηγές, έγινε στην περιοχή Χανάκιν, χωρίς, όμως, να έχει αποσαφηνιστεί το πότε, καθώς το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε ότι η κατάρριψη έγινε χτες, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι έγινε τη Δευτέρα.

Πάντως, και αυτό το περιστατικό εντάσσεται στη γενικότερη ένταση που επικρατεί, από την Κυριακή, στα σύνορα των δύο χωρών, μετά την επίθεση με ρουκέτες που πραγματοποίησε στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας η οργάνωση «Μουτζαχεντίν Κχαλκ», που έχει τα στρατόπεδά της στο ιρακινό έδαφος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, ιρανικά μαχητικά αποπειράθηκαν να βομβαρδίσουν στρατόπεδό της, στο ιρακινό έδαφος, την Τρίτη, αλλά αναχαιτίστηκαν από τα αντιαεροπορικά πυρά της. Τόσο η απόπειρα αυτή όσο και η κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους δεν επιβεβαιώθηκαν από την ιρανική ηγεσία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τα παζάρια για την αποδοχή του Κέλερ στο ΔΝΤ

Από την προχτεσινή συνάντηση του Γ. Σρέντερ με τον ασκούντα την προεδρία Πορτογάλο πρωθυπουργό με θέμα την υποψηφιότητα στο ΔΝΤ

Associated Press

Από την προχτεσινή συνάντηση του Γ. Σρέντερ με τον ασκούντα την προεδρία Πορτογάλο πρωθυπουργό με θέμα την υποψηφιότητα στο ΔΝΤ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Οχι απλώς ανακούφιση, αλλά και μη αποκρυπτόμενη υπερηφάνεια διατυπώνεται στις πρώτες δηλώσεις Γερμανών πολιτικών και στα σχόλια γερμανικών εφημερίδων για την έγκριση από τον Μπιλ Κλίντον, του Γερμανού Χορστ Κέλερ, στη θέση του προέδρου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Οι επίσημοι στη Γερμανία περιμένουν ότι ο Κέλερ θα γίνει αποδεκτός από όλες τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις και έτσι θα τερματιστεί το επί μήνες παζάρεμα μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για την κάλυψη του ηγετικού πόστου του διεθνούς αυτού ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

Εύκολα αναφέρουν μερικοί σχολιογράφοι, υποστηρίζοντας τον ισχυρισμό του Κλίντον ότι πρόβαλε βέτο στην εκλογή του πρώτου Γερμανού υποψηφίου επειδή του έλειπε δήθεν η αναγκαία πείρα. Ηταν πραγματικά αυτός ο λόγος;

Το πιθανότερο είναι ότι η αλλαγή της αμερικανικής στάσης οφείλεται σε ουσιαστικότερες αιτίες. Είναι γεγονός, π.χ., ότι ο νέος Γερμανός υποψήφιος είναι ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες της Συμφωνίας του Μάαστριχτ, πράγμα που κατά την «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» - στις 15/3 - εξηγεί γιατί «χαίρει υψηλής εκτίμησης και στους οικονομικούς κύκλους των ΗΠΑ».

Ενας άλλος λόγος της αμερικανικής προτίμησης προς τον Κέλερ είναι ασφαλώς το γεγονός ότι συμφωνεί στην πολιτική της Ουάσιγκτον για «ριζική μεταρρύθμιση» του ΔΝΤ. Οι ιμπεριαλιστικοί καρχαρίες θέλουν, δηλαδή, να κλείσουν «πόρτες και παράθυρα» στη δανειοδότηση των φτωχών χωρών και να περιοριστεί το ΔΝΤ σε χορήγηση δανείων μόνο σε χώρες που έχουν τη δυνατότητα να καταφεύγουν και στην ιδιωτική χρηματαγορά και το δάνειο να είναι μεσοπρόθεσμο - ως 120 μέρες. Ουσιαστικά, αυτό θα σήμαινε χρηματοδοτήσεις μόνο στις πλούσιες βιομηχανικές χώρες και αποκλεισμό των φτωχών χωρών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γίργκεν Σταρκ, αντιπρόεδρος της κρατικής τράπεζας Μπούντεσμπανκ, σε χτεσινές δηλώσεις του συμφωνεί με αυτή τη νέα πολιτική, υπογραμμίζοντας ότι το ΔΝΤ «οφείλει μελλοντικά να απέχει από πολιτικά αιτιολογημένες οικονομικές βοήθειες». Χωρίς να το αναφέρει, είναι προφανές, ότι ο Γερμανός τραπεζίτης εννοούσε, για παράδειγμα, τη Ρωσία.

Η εφημερίδα που προαναφέρθηκε, διατυπώνει σε κύριο άρθρο την άποψη ότι η έγκριση του Κλίτον δεν έγινε με το αζημίωτο: «Ποιες παραχωρήσεις έκανε ο Σρέντερ στις ΗΠΑ, θα το μάθει ο Κέλερ άμα αναλάβει τα καθήκοντα στην Ουάσιγκτον». Πάντως, κατά την εφημερίδα «δίπλα στο Λονδίνο και το Παρίσι, τις δύο παραδοσιακές αποικιοκρατικές δυνάμεις, εμφανίστηκε πάλι στην αρένα της εξωτερικής πολιτικής μια τρίτη ευρωπαϊκή δύναμη, το Βερολίνο». Σε αυτό βοήθησε η στάση της Γερμανίας στον πόλεμο για το Κοσσυφοπέδιο.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΗΠΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Μια περίεργη «σύμπτωση»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Λίγες μέρες πριν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, αναχωρήσει για τη νοτιοασιατική περιοδεία του στο Πακιστάν, την Ινδία και το Μπαγκλαντές, η Ενωση Αμερικανών Επιστημόνων (Federation of American Scientists, FAS) προχώρησε στη δημοσίευση, μέσω του κόμβου της στο Internet (http://www.fas.org/) μιας σειράς φωτογραφιών από δορυφόρο της εταιρίας Space Imaging που δείχνουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, όπως και συστοιχίες πυραύλων με πυρηνική γόμωση που μπορούν να πλήξουν την Ινδία.

Η καταγραφή είναι ιδιαίτερα λεπτομερειακή, και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι Αμερικανοί επιστήμονες δίνουν την ακριβή θέση των εγκαταστάσεων, με γεωγραφικές συντεταγμένες (!), υποσημειώνοντας ότι έως πρότινος αυτές οι φωτογραφίες ήταν γνωστές «μόνο σε κύκλους των υπηρεσιών ασφαλείας».

Αν και η Ενωση διατείνεται ότι τάσσεται υπέρ της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και γι' αυτό δίνει στο κοινό τις φωτογραφίες, δημιουργεί άλλους συνειρμούς η σύμπτωση της δημοσίευσης με την επίσκεψη Κλίντον στο Πακιστάν, πολύ περισσότερο που, όπως έγινε γνωστό χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος σκοπεύει να «πιέσει για ζητήματα ασφαλείας» τις κυβερνήσεις τόσο του Πακιστάν όσο και της Ινδίας.

Σε μια εξέλιξη η οποία σχετίζεται με την επίσκεψη Κλίντον, στο Νέο Δελχί χτες εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ κατά του Αμερικανού Προέδρου, με συνθήματα όπως «όχι στην επίσκεψη του τρομοκράτη του κόσμου».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Απειλούνται με φυλάκιση επειδή «επέκριναν υπουργό»

ΑΓΚΥΡΑ.-

Με ποινή φυλάκισης απειλούνται τρεις δημοσιογράφοι, επειδή επέκριναν τον υπουργό Υγείας για τις σκανδαλώδεις δηλώσεις του μετά το σεισμό της 17ης Αυγούστου, όταν ο Οσμάν Ντουρμούς - ο οποίος ανήκει στο εθνικιστικό MHP των «γκρίζων λύκων» - είχε πει ότι «δεν υπήρχε ανάγκη για την παρουσία ξένων γιατρών ούτε και για την αποστολή αίματος από την Ελλάδα». Βεβαίως λίγο αργότερα «επανόρθωσε» τις δηλώσεις του για τις εντυπώσεις.

Ο εισαγγελέας Μετίν Σεζγκίν πάντως διέταξε τη δίωξη τριών δημοσιογράφων των εφημερίδων «Σαμπάχ», «Ραντικάλ» και «Πόστα», όπως επίσης και των «υπευθύνων αρχισυντακτών», επειδή κατέκριναν τον υπουργό Υγείας για την άρνησή του να δεχτεί ξένη βοήθεια προς τους σεισμόπληκτους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ