ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Απρίλη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Σιωπούν» τα «Χορικά»

Οι δύσκολοι καιροί για την τέχνη του χορού στον τόπο μας, παρά τη θεαματική ανθοφορία των τελευταίων χρόνων, σημαδεύονται από ένα ακόμα πικρό μήνυμα. Η ιστορική για την αντοχή στο χρόνο και την ποιότητα στα καλλιτεχνικά της επιτεύγματα ομάδα «Χορικά» της Ζουζούς Νικολούδη διακόπτει το έργο της. Ενα έργο πολύ σημαντικό, που όμως δε βρήκε την απαιτούμενη οικονομική και ηθική στήριξη από την πολιτεία. «Στην εποχή της πνευματικής ένδειας» και της κυβερνητικής αδιαφορίας για πολιτιστικά πράγματα και θεσμούς, που έχουν σφραγίσει τομείς του πολιτισμού, η ομάδα της Ζουζούς Νικολούδη οδηγείται στη «σιωπή». Η ίδια η δημιουργός τους αποτελούσε και αποτελεί μία κορυφαία παρουσία στον τομέα του ελληνικού χορού και του χοροθεάτρου. Ανεκτίμητη «κιβωτός» είναι το πλουσιότατο, αλλά και ποιοτικό έργο της, είτε ως χορεύτριας, είτε ως εμπνευσμένης χορογράφου και προπαντός ως μοναδικής δασκάλας.

Η ομάδα θα δώσει μέσα στο 2003 ένα μικρό αριθμό αποχαιρετιστήριων παραστάσεων, με τα δύο προγράμματα των «Χορικών» στην Αθήνα, αλλά και σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις. Συγκεκριμένα, στο θέατρο «Χώρα» (Αμοργού 20, Κυψέλη), από τις 4 έως τις 10 του Μάη θα παρουσιαστεί (9μμ) η «Μουσική» και από τις 11 έως τις 19/5, τα «Χορικά».

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Εστία»: «Τα επιγράμματα του Ρουφίνου» σε πρόλογο, μετάφραση, σχόλια του Τάσου Ρούσσου. (Η μετάφραση αφιερώνεται στον αξέχαστο εκδότη των «Κειμένων» Φίλιππο Βλάχο, ο οποίος είχε δώσει στον Τ. Ρούσσο τη μελέτη του Ντένις Πέιτζ «Τα επιγράμματα του Ρουφίνου». Ο Ρουφίνος, ο οποίος έζησε μεταξύ του 150 έως το 400 μ.Χ., ανήκει στο πέμπτο βιβλίο της «Παλατινής Ανθολογίας» όπως ονομάστηκε το σχετικό χειρόγραφο του βυζαντινού λογίου του 1ου αιώνα Κωνσταντίνου Κεφαλά, το οποίο βρέθηκε στην Παλατινή Βιβλιοθήκη της Χαϊδελβέργης). Νίκος Κυριαζής «Ο διάβολος στις πέντε ακριβώς» (μυθιστόρημα). Νένα Ι. Κοκκινάκη «Η Ζωίτσα» (παραμυθικές αναμνήσεις της συγγραφέα από τα παιδικά της χρόνια). Φρανσουά Ντολτό - Ζεράρ Σεβερέν «Τα ευαγγέλια και η πίστη - Ο κίνδυνος της ψυχαναλυτικής ματιάς» (μετάφραση Ελισάβετ Κούκη, μελέτη). Ισαάκ Μπάσεβιτς Σίνγκερ «Στο δικαστήριο του πατέρα μου» (μετάφραση Ανθή Λεούση, αυτοβιογραφία).

- «Ικαρος»: «Χάριν παιδιάς» τιτλοφορείται το πανέμορφο βιβλίο που επιμελήθηκε η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου και το οποίο περιλαμβάνει όμορφα μικρά κείμενα γνωστών συγγραφέων και καλλιτεχνών που διηγούνται αναμνήσεις από τα παιδικά τους παιχνίδια. Μεταξύ άλλων για τα παιδικά τους παιχνίδια γράφουν οι: Μ. Θεοδωράκης, Δ. Σαββόπουλος, Αλ. Ζέη, Μ. Ελευθερίου, Κ. Δημουλά, Γ. Κουρουπός, Γ. Μανιώτης, Μ. Χαριτάτος.

- «Αγρα» - Μουσείο Μπενάκη: Σ. Β. Σκοπελίτης «Σημειώσεις ενός φωτογράφου για τη φωτογραφία» (αναμνήσεις, παρατηρήσεις, ρήσεις του εξαιρετικού φωτογράφου).

- «Δωδώνη»: Αγγελος Ψιμόπουλος «Μυστική αποστολή "Χρυσόμαλλον Δέρας"» (εκτενής ιστορική και μυθολογική μελέτη για την Αργοναυτική Εκστρατεία). Φάνης Φαντέμης «Οσα πήρανε τα κύματα» (μυθιστόρημα). Βασιλική Πιτούλη «Η είσπραξη της ημέρας» (διηγήματα). Δήμητρα Θεοτόκη - Αλυφαντή «Αγάπες στη σιωπή» (μυθιστόρημα). Μάρκος Π. Μαδιάς «Ταοϊσμός (Κινέζικη φιλοσοφία με απλά λόγια)» (μελέτη).

- «Περίπλους»: Οσκαρ Ουάιλντ «Η σημασία του να μην κάνεις τίποτα» (μετάφραση Νίκος Δαβανέλλος, πρόλογος Εύα Κοταμανίδου, κείμενα του μεγάλου Ιρλανδού δραματουργού για την ομορφιά και την τέχνη). Ρούπερτ Τόμσον «Το βιβλίο των αποκαλύψεων» (μετάφραση Χρήστος Χρυσόπουλος, μυθιστόρημα).

- «Κοχλίας»: Βασίλης Κουρής «Μόρσιμον ήμαρ» (ιστορικό μυθιστόρημα για το βυζαντινό κόσμο και τον περίγυρό του σε Ανατολή και Δύση, από το οποίο παρελαύνουν πολλά ιστορικά πρόσωπα). Νίκος Κουνενής «Δημόσια εγγραφή» (διηγήματα για τα παράλογα της σύγχρονης πραγματικότητας).

- «Ιωλκός»: Μανόλης Ι. Κουνούπας «Μισαλλοδοξία (Η μάστιγα της ανθρωπότητας από την εποχή του Σινικού Τείχους έως τις μέρες του τείχους του Βερολίνου)» (ιστορική μελέτη). Ιάκωβος Μπισκίνης «Βιετνάμ» (προσωπική μαρτυρία από τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Βιετνάμ και τις συνέπειές του).

- Πατάκης: Στέφανος Μπεκατώρος «Δυστυχία και δάκτυλα» (ποίηση). Στη σειρά «Μεγάλες μορφές της επιστήμης και της τέχνης» για παιδιά κυκλοφόρησαν τα όμορφα εικονογραφημένα βιβλία «Ο Αρχιμήδης», «Ο Σωκράτης» και «Ο Αϊνστάιν». Για παιδιά 2-5 ετών κυκλοφόρησε το όμορφο εικονογραφημένο βιβλίο «Ο Κίμωνας παίζει με τα ζώα».

- «Νησίδες» (Σκόπελος 37003, τηλ. 2310-263363) Φούλα Λαμπελέ «Διακοπή ταξιδιού» (διηγήματα).

- Αρσενίδης (τηλ. 210-3629.538) Χαρά Σαμπανίδου «Ο κύκλος της βροχής» (μυθιστόρημα).

- «Μανδραγόρας»: Γιώργος Παναγιωτίδης «Ρύνια» (ποίηση). Κώστας Πάτσης «Εγώ χωρίς άρθρο» (ποίηση).

- «Υψιλον»: Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος «Ο Κάντιος και τα Βαλκάνια» (κείμενα για ποικίλα γεγονότα που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια στο περιοδικό «Σημειώσεις» και την «Καθημερινή»).

- «Σαββάλας»: Ευάγγελος Αχ. Φιλίππου «Η ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων 1896-2000» (εικονογραφημένη με φωτογραφίες αγώνων και αθλητών, ιστορική μελέτη).

- Σάκκουλας: Ιωάννης Μανωλεδάκης «Ασφάλεια και ελευθερία» (επίκαιρη μελέτη και ερμηνεία του νόμου για το οργανωμένο έγκλημα. Ειδικό κεφάλαιο αναφέρεται στην ποινική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην ΕΕ).

- «Α. Α. Λιβάνης»: Βάνια Κουτσόκωστα «Αλλού να κοιμάσαι, αλλού να ξυπνάς...» (μυθιστόρημα).

- Μπουκουμάνης: Ερικ λε Ναμπούρ «Ο κυνηγός των ψυχών» (μετάφραση Ντίνα Σιδέρη, μυθιστόρημα). Μαίρη - Ντόρια Ράσελ «Το σπουργίτι» (μετάφραση Χριστόδουλος Λιθαρής, μυθιστόρημα).

- «Ομπρέλα» (Θεμιστοκλέους 33, 210-3800.913): Φροσούλα Κολοσιάτου «Σα να συνέβη» (ποίηση).

Ξεχωριστό δώρο

«Σκυριανό κανάτι»
«Σκυριανό κανάτι»
Μεταξοτυπίες και λιθογραφίες έργων του αλησμόνητου, μεγάλου χαράκτη Α. Τάσσου διατίθενται στην Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος» (Λ. Φωτιάδου 2, τηλ. 210-9243.100). Τα έργα κυκλοφορούν σε μικρό αριθμό αντιτύπων και αποτελούν ξεχωριστά δώρα. Ανάμεσά τους οι ασπρόμαυρες και έγχρωμες μεταξοτυπίες «Η αρχόντισσα της Δραπετσώνας», «Η αρχόντισσα της Κοκκινιάς» (1992), «Ναύπακτος» (1996), «Σκυριανό κανάτι» (1992), «Αγρότες της Μεσσηνίας» (1997), αλλά και οι έγχρωμες λιθογραφίες «Η επιστροφή των βοδιών» (1989), «Ξεχασμένο σκαρί» (1995). Ακόμη, διατίθενται τα βιβλία του Α. Τάσσου «Ασμα Ασμάτων» και «Λυσιστράτη», καθώς και οι πρωτότυπες δημιουργίες του καλλιτέχνη.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κινδυνεύουν πολύτιμες αρχαιότητες

Το θέμα της ύπαρξης ιδιαίτερα αξιόλογων αρχαίων ευρημάτων στο οικοδομικό τετράγωνο των οδών Καραολή και Δημητρίου και Καραΐσκου, στον Πειραιά, έφερε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης ο Κώστας Τζατζάνης, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση». Ζήτησε, μάλιστα, από το δήμαρχο να απαιτήσει ενημέρωση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία για τη σπουδαιότητα των αρχαιολογικών ευρημάτων και στη συνέχεια να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζουμε ότι τα αρχαία βρέθηκαν πριν έξι χρόνια στο οικόπεδο, μετά από οικοδομική άδεια για ανέγερση κτιρίου. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία σταμάτησε τις εργασίες και από τότε το οικόπεδο παραμένει περιφραγμένο, χωρίς όμως να έχει γνωστοποιηθεί η αξία των ευρημάτων και τα σχέδια για τη διάσωσή τους.

Τέλος, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε να δημιουργήσει Δημοτική Επιχείρηση, η οποία θα αναλαμβάνει την εκτέλεση δημοτικών έργων. Την απόφαση αυτή καταψήφισε ο Κώστας Τζατζάνης, χαρακτηρίζοντάς την «οχετό ρουσφετολογικών προσλήψεων και αδιαφανών διαδικασιών στις εκτελέσεις των έργων».

Ενάντια στη βία

Εργα για τον πόλεμο, τη βία και τις επιπτώσεις του, παρουσιάζονται από τη Μ. Δευτέρα (9.30μμ) στο «Φούρνο» (Μαυρομιχάλη 168). Το έργο «Φιλοκτήτης» της Βουβούλας Σκούρα διερευνά το θέμα βία, βασιζόμενο στο ομώνυμο έργο του Χ. Μίλερ, σε δραματουργική επεξεργασία της Ε. Βαροπούλου. Συμμετέχει ο Τάσος Δήμας. Ο Κυριάκος Κατζουράκης παρουσιάζει το «Δρόμο προς τη Δύση» - συνδυασμό ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας για τους πολιτικούς και οικονομικούς μετανάστες. Συμμετέχει η Κάτια Γέρου. «The news», βίντεο του Μάνθου Σαντοριναίου γυρίστηκε με αφορμή τον Πόλεμο στον Κόλπο και βασίζεται στους ομώνυμους στίχους του Νικ Γκέιβ. Συμμετέχει η Ομάδα Θέαμα. Σχόλιο μετά το γκρέμισμα των δίδυμων πύργων είναι «Το πορτραίτο της Δύσης» του Νίκου Γαβρόπουλου. Η Ελένη Μυλωνά με το έργο «Αμνός 2003» σχολιάζει τις σημερινές ανθρώπινες συνθήκες. Τέλος, ο Αβραάμ Παπαβραμόπουλος παρουσιάζει το «Vidcophone».

Παιδική «Πασχαλιά»

Εμπνευσμένο από τις πασχαλιάτικες παραδόσεις είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διoργανώνει αύριο (11πμ) το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Τα παιδιά θα μάθουν τα κάλαντα του Λαζάρου, θα δουν διακοσμημένα πασχαλινά αυγά και θα κατασκευάσουν την «Κυρά-Σαρακοστή», είδος ημερολογίου με μορφή γυναίκας, αλλά με επτά πόδια, όσες δηλαδή και οι εβδομάδες της Σαρακοστής. Παλιότερα τη χρησιμοποιούσαν για να υπολογίσουν τις ημέρες της νηστείας πριν από το Πάσχα. Στη συνέχεια κάθε παιδί θα φτιάξει το δικό του «Λαζαράκι», το ομοίωμα του Λαζάρου, που στα παλιά χρόνια κρατούσαν τα παιδιά όταν έλεγαν τα «λαζαρικά» κάλαντα.

Πασχαλινό καλλιτεχνικό εργαστήρι διοργανώνει το εκπαιδευτικό τμήμα του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη (23/4). Παιδιά 5-11 χρόνων, θα κατασκευάσουν τα πασχαλινά τους στολίδια. Τηλέφωνα συμμετοχής: 210- 9221044.

Σε παιδιά 4-15 χρόνων απευθύνονται οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που διοργανώνει το Παιδικό Μουσείο στις πασχαλινές διακοπές. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν: «Το φαναράκι της Ανάστασης από φρούτα», «Πεσάχ και Πάσχα» (22,23/4). «Βάφουμε πασχαλινά αυγά», «Αυγά στις αυγοθήκες» (24/4). Πληροφορίες: 2103312995-6.

Ο Σύλλογος «Κ. Π. Καβάφης», υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας οργανώνει σήμερα και αύριο αφιέρωμα στον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή, με την ευκαιρία των 70 χρόνων από το θάνατό του. Οι εκδηλώσεις (από 12μ., έως και το βράδυ) περιλαμβάνουν ομιλίες, προβολές ταινιών, απαγγελίες καβαφικών ποιημάτων, εκθέσεις Ελλήνων και Αιγυπτιωτών ζωγράφων, φωτογραφιών από τα αρχεία του Μουσείου Μπενάκη και του ΕΛΙΑ και απονομή αναμνηστικών. Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ