Σάββατο 19 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Εστία»: «Τα επιγράμματα του Ρουφίνου» σε πρόλογο, μετάφραση, σχόλια του Τάσου Ρούσσου. (Η μετάφραση αφιερώνεται στον αξέχαστο εκδότη των «Κειμένων» Φίλιππο Βλάχο, ο οποίος είχε δώσει στον Τ. Ρούσσο τη μελέτη του Ντένις Πέιτζ «Τα επιγράμματα του Ρουφίνου». Ο Ρουφίνος, ο οποίος έζησε μεταξύ του 150 έως το 400 μ.Χ., ανήκει στο πέμπτο βιβλίο της «Παλατινής Ανθολογίας» όπως ονομάστηκε το σχετικό χειρόγραφο του βυζαντινού λογίου του 1ου αιώνα Κωνσταντίνου Κεφαλά, το οποίο βρέθηκε στην Παλατινή Βιβλιοθήκη της Χαϊδελβέργης). Νίκος Κυριαζής «Ο διάβολος στις πέντε ακριβώς» (μυθιστόρημα). Νένα Ι. Κοκκινάκη «Η Ζωίτσα» (παραμυθικές αναμνήσεις της συγγραφέα από τα παιδικά της χρόνια). Φρανσουά Ντολτό - Ζεράρ Σεβερέν «Τα ευαγγέλια και η πίστη - Ο κίνδυνος της ψυχαναλυτικής ματιάς» (μετάφραση Ελισάβετ Κούκη, μελέτη). Ισαάκ Μπάσεβιτς Σίνγκερ «Στο δικαστήριο του πατέρα μου» (μετάφραση Ανθή Λεούση, αυτοβιογραφία).

- «Ικαρος»: «Χάριν παιδιάς» τιτλοφορείται το πανέμορφο βιβλίο που επιμελήθηκε η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου και το οποίο περιλαμβάνει όμορφα μικρά κείμενα γνωστών συγγραφέων και καλλιτεχνών που διηγούνται αναμνήσεις από τα παιδικά τους παιχνίδια. Μεταξύ άλλων για τα παιδικά τους παιχνίδια γράφουν οι: Μ. Θεοδωράκης, Δ. Σαββόπουλος, Αλ. Ζέη, Μ. Ελευθερίου, Κ. Δημουλά, Γ. Κουρουπός, Γ. Μανιώτης, Μ. Χαριτάτος.

- «Αγρα» - Μουσείο Μπενάκη: Σ. Β. Σκοπελίτης «Σημειώσεις ενός φωτογράφου για τη φωτογραφία» (αναμνήσεις, παρατηρήσεις, ρήσεις του εξαιρετικού φωτογράφου).

- «Δωδώνη»: Αγγελος Ψιμόπουλος «Μυστική αποστολή "Χρυσόμαλλον Δέρας"» (εκτενής ιστορική και μυθολογική μελέτη για την Αργοναυτική Εκστρατεία). Φάνης Φαντέμης «Οσα πήρανε τα κύματα» (μυθιστόρημα). Βασιλική Πιτούλη «Η είσπραξη της ημέρας» (διηγήματα). Δήμητρα Θεοτόκη - Αλυφαντή «Αγάπες στη σιωπή» (μυθιστόρημα). Μάρκος Π. Μαδιάς «Ταοϊσμός (Κινέζικη φιλοσοφία με απλά λόγια)» (μελέτη).

- «Περίπλους»: Οσκαρ Ουάιλντ «Η σημασία του να μην κάνεις τίποτα» (μετάφραση Νίκος Δαβανέλλος, πρόλογος Εύα Κοταμανίδου, κείμενα του μεγάλου Ιρλανδού δραματουργού για την ομορφιά και την τέχνη). Ρούπερτ Τόμσον «Το βιβλίο των αποκαλύψεων» (μετάφραση Χρήστος Χρυσόπουλος, μυθιστόρημα).

- «Κοχλίας»: Βασίλης Κουρής «Μόρσιμον ήμαρ» (ιστορικό μυθιστόρημα για το βυζαντινό κόσμο και τον περίγυρό του σε Ανατολή και Δύση, από το οποίο παρελαύνουν πολλά ιστορικά πρόσωπα). Νίκος Κουνενής «Δημόσια εγγραφή» (διηγήματα για τα παράλογα της σύγχρονης πραγματικότητας).

- «Ιωλκός»: Μανόλης Ι. Κουνούπας «Μισαλλοδοξία (Η μάστιγα της ανθρωπότητας από την εποχή του Σινικού Τείχους έως τις μέρες του τείχους του Βερολίνου)» (ιστορική μελέτη). Ιάκωβος Μπισκίνης «Βιετνάμ» (προσωπική μαρτυρία από τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Βιετνάμ και τις συνέπειές του).

- Πατάκης: Στέφανος Μπεκατώρος «Δυστυχία και δάκτυλα» (ποίηση). Στη σειρά «Μεγάλες μορφές της επιστήμης και της τέχνης» για παιδιά κυκλοφόρησαν τα όμορφα εικονογραφημένα βιβλία «Ο Αρχιμήδης», «Ο Σωκράτης» και «Ο Αϊνστάιν». Για παιδιά 2-5 ετών κυκλοφόρησε το όμορφο εικονογραφημένο βιβλίο «Ο Κίμωνας παίζει με τα ζώα».

- «Νησίδες» (Σκόπελος 37003, τηλ. 2310-263363) Φούλα Λαμπελέ «Διακοπή ταξιδιού» (διηγήματα).

- Αρσενίδης (τηλ. 210-3629.538) Χαρά Σαμπανίδου «Ο κύκλος της βροχής» (μυθιστόρημα).

- «Μανδραγόρας»: Γιώργος Παναγιωτίδης «Ρύνια» (ποίηση). Κώστας Πάτσης «Εγώ χωρίς άρθρο» (ποίηση).

- «Υψιλον»: Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος «Ο Κάντιος και τα Βαλκάνια» (κείμενα για ποικίλα γεγονότα που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια στο περιοδικό «Σημειώσεις» και την «Καθημερινή»).

- «Σαββάλας»: Ευάγγελος Αχ. Φιλίππου «Η ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων 1896-2000» (εικονογραφημένη με φωτογραφίες αγώνων και αθλητών, ιστορική μελέτη).

- Σάκκουλας: Ιωάννης Μανωλεδάκης «Ασφάλεια και ελευθερία» (επίκαιρη μελέτη και ερμηνεία του νόμου για το οργανωμένο έγκλημα. Ειδικό κεφάλαιο αναφέρεται στην ποινική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην ΕΕ).

- «Α. Α. Λιβάνης»: Βάνια Κουτσόκωστα «Αλλού να κοιμάσαι, αλλού να ξυπνάς...» (μυθιστόρημα).

- Μπουκουμάνης: Ερικ λε Ναμπούρ «Ο κυνηγός των ψυχών» (μετάφραση Ντίνα Σιδέρη, μυθιστόρημα). Μαίρη - Ντόρια Ράσελ «Το σπουργίτι» (μετάφραση Χριστόδουλος Λιθαρής, μυθιστόρημα).

- «Ομπρέλα» (Θεμιστοκλέους 33, 210-3800.913): Φροσούλα Κολοσιάτου «Σα να συνέβη» (ποίηση).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ