ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Ολοκληρώνονται οι συνομιλίες για την «ασπίδα»

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Ο πρώτος γύρος των επίσημων διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ρουμάνους αξιωματούχους ολοκληρώθηκε στο Βουκουρέστι σχετικά με τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ που προτίθεται να ...φιλοξενήσει η Ρουμανία.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες των νομικών πλαισίων αλλά και θέματα υποτιθέμενης ασφάλειας. Ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών Μπόγκνταν Αουρέσκου. ανακοίνωσε πως στην προσεχή σύνοδο της Λισαβόνας, του ΝΑΤΟ, θα δοθεί στη δημοσιότητα η πολιτική απόφαση. Από τη μεριά της η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για τον Ελεγχο των Οπλισμών και Θέματα Διεθνής Ασφάλειας, Ελεν Τάουτσερ, υπογράμμισε πως η Ρουμανία είναι ένας ιδιαίτερα στενός σύμμαχος των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται πως η ονομαζόμενη «νέα αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ - που ανακοινώθηκε το φθινόπωρο από τον Μπάρακ Ομπάμα - θα έχει μια πιο ευέλικτη δομή, και παρά τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ, η Ρωσία εξακολουθεί να αντιδρά, φοβούμενη μη χάσει η ίδια την ηγεμονία της στην περιοχή.

ΠΓΔΜ - ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ
Πιέσεις για επίλυση «εκκρεμοτήτων»
  • Βασικός στόχος η ενίσχυση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή
  • Και συμπερίληψη της ΠΓΔΜ στο ρωσο-ιταλικό αγωγό φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ»

Το «γεράκι» του ΝΑΤΟ (αριστερά) με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ
Το «γεράκι» του ΝΑΤΟ (αριστερά) με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ
ΣΚΟΠΙΑ--

Τριπλή ήταν - κατά δήλωσή του - η χτεσινή αποστολή του γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν στα Σκόπια. Πρώτον, ήθελε να επιβεβαιώσει τη διαδικασία ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης για την ΠΓΔΜ. Δεύτερον, να επιστήσει την προσοχή στη συνέχιση του Σχεδίου Δράσης για την ένταξη στην ΕΕ και τη συνέχιση πολυεπίπεδων μεταρρυθμίσεων. Τρίτον, να καταστήσει σαφές πως τα Σκόπια δεν πρόκειται να μπουν στο ΝΑΤΟ εάν δε λύσουν τη διαφορά της ονομασίας με την Ελλάδα... Οσον αφορά στο τελευταίο, ο Ράσμουσεν είπε κατά λέξη: «Η πρόσκληση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ θα αποδοθεί αμέσως μόλις βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση για το ζήτημα της ονομασίας. Ενθαρρύνω την κυβέρνηση να επιδείξει ευελιξία και πραγματισμό»...

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι θα κάνει «ό,τι» μπορεί για να αρθούν τα βασικά εμπόδια για την ένταξη της χώρας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, ενώ έριξε παράλληλα το «μπαλάκι» και στην Αθήνα.

Σε άλλο σημείο ο Ράσμουσεν έδωσε στα Σκόπια τα εύσημα για την «καλή δουλειά» που κάνουν οι περίπου 240 στρατιώτες της ΠΓΔΜ στο Αφγανιστάν επαινώντας την πολιτική απόφαση των Σκοπίων να αυξήσουν κι άλλο τη συμβολή τους στην εκεί ιμπεριαλιστική αποστολή.

Το ίδιο 24ωρο στη Μόσχα, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, εξέφραζε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ρωσική εταιρεία «Γκάζπρομ» θα συμπεριλάβει τα Σκόπια στον αγωγό «South Stream». Η εξέλιξη, κατά τον Ιβάνοφ, ανοίγει για τα Σκόπια «τις πιθανότητες για την απόκτηση φθηνής και σταθερής ενέργειας». Η διέλευση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ» από την ΠΓΔΜ κοστολογείται σε περίπου 300.000.000 δολάρια, μέρος των οποίων καλύφθηκε με τη ρωσική διαγραφή χρέους της ΠΓΔΜ ύψους περίπου 60.000.000 δολαρίων.

Νωρίτερα, ο Ιβάνοφ είχε συναντηθεί στην Αγία Πετρούπολη και με το Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μενβέντεφ.

Ο ρωσο-ιταλικός αγωγός «Σάουθ Στριμ» αφορά στη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου περίπου 30 δισ. κυβικών στην Ευρώπη με παράκαμψη της Ουκρανίας.

ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Συνεχίζεται το δράμα των προσφύγων

ΟΣ.--

Ο αριθμός των νεκρών των βίαιων συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στο Κιργιστάν μπορεί να φτάσει τους 2.000 σημείωσε χτες η επικεφαλής της «προσωρινής» κυβέρνησης της χώρας Ρόζα Οτουνμπάγεβα, επισκεπτόμενη τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και επίκεντρο των συγκρούσεων, το Ος, μετέδωσε η ρωσική «Κόμερσαντ». Υποστήριξε - στην «Κόμερσαντ» - επίσης πως δεν υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης των λεγόμενων «ειρηνευτικών δυνάμεων» από τον Οργανισμό Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας, παρ' όλο που αρχικά είχε ζητήσει τη βοήθεια της Ρωσίας για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, λαμβάνοντας όμως αρνητική απάντηση από το Κρεμλίνο.

Η ίδια, μιλώντας στην κεντρική πλατεία της πόλης υποσχέθηκε να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχει υποστεί η πόλη και πως οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα επιστρέψουν στις εστίες τους. Πρόσθεσε πως θα επιμείνει στη διεξαγωγή του προγραμματισμένου για τις 27 Ιούνη δημοψηφίσματος για αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας. Μία ημέρα νωρίτερα, η «προσωρινή» κυβέρνηση που έλαβε την εξουσία στις αρχές Απρίλη μετά τη βίαιη εκδίωξη του Προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ είχε ανακοινώσει πως θα προχωρήσει στην ακύρωση του δημοψηφίσματος «αν παραμείνει η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεξεργάζεται ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο ένα εκατομμύριο άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 300.000 πρόσφυγες, θα πληγούν άμεσα ή έμμεσα από τις βίαιες συγκρούσεις στο Κιργιστάν. Επιπλέον, οι περίπου 100.000 πρόσφυγες που έχουν διαφύγει στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, στέγη (υπολογίζεται πως 40.000 μένουν χωρίς στέγη) και φάρμακα ενώ υπάρχουν πολλές καταγγελίες για βιασμούς και κακοποιήσεις. Πάντως, χτες οι αρχές του Τατζικιστάν πληροφόρησαν τον ΟΗΕ πως θα αφήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες και θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την υποδοχή τους.

Από τη μεριά του ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Κεντρική και Νότια Ασία, Ρόμπερτ Μπλέικ, μετά την επίσκεψή του στον προσφυγικό καταυλισμό στο Ουζμπεκιστάν ζήτησε να διεξαχθεί «ανεξάρτητη έρευνα» για τις βίαιες συγκρούσεις.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ξανά στην περιοχή ο Μίτσελ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Την αναγκαιότητα ν' ασκήσουν «εντονότερες πιέσεις οι ΗΠΑ στην κατεύθυνση της ολικής και άνευ όρων άρσης του εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας» υπογράμμισε επισταμένα στον ειδικό απεσταλμένο της Ουάσιγκτον, στη Μέση Ανατολή, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε, χτες, στη Ραμάλα με τον Τζορτζ Μίτσελ, και του επεσήμανε ότι αν υπάρξει άρση του εμπάργκο, μπορεί να δοθεί ώθηση στην προοπτική της επανέναρξης των άμεσων συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο Μίτσελ, που την Πέμπτη συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου χωρίς στη συνέχεια να κάνει δηλώσεις, αρκέστηκε μετά την ολοκλήρωση της συζήτησής του με τον Αμπάς να επαναλάβει ότι για την Ουάσιγκτον η επίτευξη προόδου στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις παραμένει εξαιρετικά σημαντικός στόχος και ότι ο Λευκός Οίκος καλεί και τις δύο πλευρές ν' αποφύγουν τις ακρότητες και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Ο Μίτσελ, σήμερα, μεταβαίνει στην Αίγυπτο.

Στο προσκήνιο πάντα η «διεθνής παρουσία»

Τη βεβαιότητα ότι η ισραηλινή ηγεσία «εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ν' αποδεχτεί την παρουσία μιας διεθνούς δύναμης στα επίγεια και θαλάσσια σύνορα της Γάζας, η οποία θ' αναλάβει να ελέγχει όλα τα φορτία που θα εισέρχονται στο παλαιστινιακό έδαφος» εξέφρασε ο εκπρόσωπος του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ). Ο Τόνι Μπλερ, του οποίου το ύφος άφηνε να εννοηθεί ότι μάλλον πιο σίγουρη είναι η άσκηση πίεσης προς το Ισραήλ προκειμένου να δεχθεί μια τέτοια διευθέτηση παρά η ίδια η ισραηλινή προθυμία, επανέλαβε τη θέση που έχουν διατυπώσει, τις τελευταίες μέρες, οι Βρυξέλλες ότι θα πρέπει «να εισέρχονται στη Γάζα όλα απολύτως τα προϊόντα, ακόμη και εκείνα που προορίζονται για ανοικοδόμηση». Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει, ήδη, εκφράσει «προθυμία» να αναλάβουν δικές της στρατιωτικές δυνάμεις τον έλεγχο των μεθοριακών περασμάτων, διεκδικώντας ενεργότερο ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αντιδράσεις από Τεχεράνη και Μόσχα

TEXΕΡΑΝΗ.--

Για πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» απέναντι στο Ιράν κατηγόρησε τις «δυτικές δυνάμεις» το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι Ιρανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν «παράνομες» τις επιπλέον κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας στη χώρα με αφορμή το πυρηνικό της πρόγραμμα. Οπως επισημάνθηκε, «κυρώσεις επέβαλαν χώρες που έχουν αποδεδειγμένα πυρηνικό οπλοστάσιο, σε μια χώρα που έχει σαφώς δηλώσει ότι δεν επιθυμεί ν' αποκτήσει πυρηνικά όπλα, και μάλιστα τη στιγμή που όλοι κάνουν τα στραβά μάτια στην πολιτική του Ισραήλ αλλά και στο δικό του πυρηνικό πρόγραμμα».

Την ίδια ώρα, κλιμακώνονται οι ρωσικές αντιδράσεις μετά την επιβολή επιπλέον κυρώσεων στο Ιράν από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ τα προβλεπόμενα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μετά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, χτες, και ο Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» ενόψει της επικείμενης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, εξέφρασε την έντονη απογοήτευσή του από την κίνηση Βρυξελλών και Ουάσιγκτον.

Τόνισε ότι «δεν είχε συμφωνηθεί τίποτε παρόμοιο στις επαφές που έγιναν πριν την επίτευξη συναίνεσης για την υποστήριξη από όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου της απόφασης για το Ιράν». Κατέληξε, δε, ότι η Μόσχα συμφώνησε σε κυρώσεις που δε θα κλείνουν την πόρτα σε διαπραγματεύσεις και ότι θεωρεί ότι Ρωσία και ΗΠΑ μπορούν να συνεργαστούν σε αυτήν την κατεύθυνση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ