Σάββατο 19 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Συνεχίζεται το δράμα των προσφύγων

ΟΣ.--

Ο αριθμός των νεκρών των βίαιων συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στο Κιργιστάν μπορεί να φτάσει τους 2.000 σημείωσε χτες η επικεφαλής της «προσωρινής» κυβέρνησης της χώρας Ρόζα Οτουνμπάγεβα, επισκεπτόμενη τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και επίκεντρο των συγκρούσεων, το Ος, μετέδωσε η ρωσική «Κόμερσαντ». Υποστήριξε - στην «Κόμερσαντ» - επίσης πως δεν υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης των λεγόμενων «ειρηνευτικών δυνάμεων» από τον Οργανισμό Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας, παρ' όλο που αρχικά είχε ζητήσει τη βοήθεια της Ρωσίας για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, λαμβάνοντας όμως αρνητική απάντηση από το Κρεμλίνο.

Η ίδια, μιλώντας στην κεντρική πλατεία της πόλης υποσχέθηκε να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχει υποστεί η πόλη και πως οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα επιστρέψουν στις εστίες τους. Πρόσθεσε πως θα επιμείνει στη διεξαγωγή του προγραμματισμένου για τις 27 Ιούνη δημοψηφίσματος για αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας. Μία ημέρα νωρίτερα, η «προσωρινή» κυβέρνηση που έλαβε την εξουσία στις αρχές Απρίλη μετά τη βίαιη εκδίωξη του Προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ είχε ανακοινώσει πως θα προχωρήσει στην ακύρωση του δημοψηφίσματος «αν παραμείνει η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεξεργάζεται ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο ένα εκατομμύριο άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 300.000 πρόσφυγες, θα πληγούν άμεσα ή έμμεσα από τις βίαιες συγκρούσεις στο Κιργιστάν. Επιπλέον, οι περίπου 100.000 πρόσφυγες που έχουν διαφύγει στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, στέγη (υπολογίζεται πως 40.000 μένουν χωρίς στέγη) και φάρμακα ενώ υπάρχουν πολλές καταγγελίες για βιασμούς και κακοποιήσεις. Πάντως, χτες οι αρχές του Τατζικιστάν πληροφόρησαν τον ΟΗΕ πως θα αφήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες και θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την υποδοχή τους.

Από τη μεριά του ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Κεντρική και Νότια Ασία, Ρόμπερτ Μπλέικ, μετά την επίσκεψή του στον προσφυγικό καταυλισμό στο Ουζμπεκιστάν ζήτησε να διεξαχθεί «ανεξάρτητη έρευνα» για τις βίαιες συγκρούσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αιματηρές συγκρούσεις με πολλαπλά κίνητρα και ερωτήματα (2010-06-20 00:00:00.0)
Αποσταθεροποίηση και χιλιάδες πρόσφυγες (2010-06-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ