Σάββατο 19 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ
Προκαλεί η ΒΡ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η οργή των κατοίκων των πληγέντων περιοχών από τη διαρροή που συνεχίζεται και την πετρελαιοκηλίδα που έχει σχηματιστεί μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στην πλατφόρμα DeepWater Horizon έχει ξεχειλίσει. Την ίδια στιγμή, οι προσπάθειες της πολιτικής εξουσίας να «ξεπλύνουν» όσο είναι δυνατόν την εγκληματική πολιτική της ΒΡ και την εγκληματική απραξία της αμερικανικής κυβέρνησης προσκρούει στα στελέχη της εταιρείας που συνεχίζουν όπως είναι φυσικό τη δική τους πολιτική. Ο διευθύνων σύμβουλος της BP Τόνι Χέιγουορντ, που κατέθεσε σε αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου αρνήθηκε επανειλημμένως να συμφωνήσει με τα συμπεράσματα της επιτροπής ότι η εταιρεία αγνόησε τους κανόνες ασφαλείας, εξοργίζοντας ακόμη περισσότερο τα μέλη της επιτροπής, σε μία ακρόαση που διήρκεσε επτά ώρες και εξελίχθηκε, κατά τους αναλυτές, σε «πανωλεθρία για τις δημόσιες σχέσεις της BP». Αλλά η ΒΡ γνωρίζει πολύ καλά ότι χαίρει της απόλυτης στήριξης της βρετανικής κυβέρνησης, ενώ έχει λάβει υποσχέσεις ότι εάν προχωρήσει στην καταβολή περίπου 20 δισ. δολαρίων στο «ταμείο αποζημιώσεων» που συστήνει η αμερικανική κυβέρνηση «καθάρισε», με το κόστος απορρύπανσης, τις νομικές διώξεις, τις μηνύσεις κλπ. Ταυτόχρονα, η εταιρεία αισθάνεται ακλόνητη, αφού είναι χορηγός πολιτικών (είχε στηρίξει και τον Ομπάμα) όπως και διαφόρων ιδρυμάτων.

Και όλα αυτά ενόσω επισήμως 35.000 έως 60.000 βαρέλια πετρελαίου χύνονται καθημερινά στον Κόλπο του Μεξικού σχεδόν δύο μήνες μετά την έκρηξη, τη στιγμή που οι επιστήμονες εκφράζουν αμφιβολίες για το ανακοινωθέν ύψος της διαρροής, δηλώνοντας ότι ενδεχομένως περισσότερα από 100.000 βαρέλια διαρρέουν ημερησίως. Επί του συνόλου αυτού, η BP περισυλλέγει περί τα 15.000 βαρέλια ημερησίως και ελπίζει να φθάσει τα 28.000 την επόμενη βδομάδα, δήλωσε ο διοικητής της ακτοφυλακής Θαντ Αλεν.

Πάντως, χτες οίκοι αξιολόγησης, Moody's και Standard & Poor υποβάθμισαν τη μετοχή της ΒΡ, ενώ και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εξέφρασε ανησυχίες για το μέλλον της BP, η οποία δραστηριοποιείται στη Ρωσία μέσω της εταιρείας Χόλντινγκ TNK-BP και δήλωσε ότι ελπίζει η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία να είναι σε θέση να απορροφήσει τις ζημίες που θα έχει εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού.

Για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή σε επαγρύπνηση βρίσκονται και οι αρχές της Κούβας, όπως ανακοινώθηκε χτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ