Σάββατο 19 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ξανά στην περιοχή ο Μίτσελ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Την αναγκαιότητα ν' ασκήσουν «εντονότερες πιέσεις οι ΗΠΑ στην κατεύθυνση της ολικής και άνευ όρων άρσης του εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας» υπογράμμισε επισταμένα στον ειδικό απεσταλμένο της Ουάσιγκτον, στη Μέση Ανατολή, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε, χτες, στη Ραμάλα με τον Τζορτζ Μίτσελ, και του επεσήμανε ότι αν υπάρξει άρση του εμπάργκο, μπορεί να δοθεί ώθηση στην προοπτική της επανέναρξης των άμεσων συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο Μίτσελ, που την Πέμπτη συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου χωρίς στη συνέχεια να κάνει δηλώσεις, αρκέστηκε μετά την ολοκλήρωση της συζήτησής του με τον Αμπάς να επαναλάβει ότι για την Ουάσιγκτον η επίτευξη προόδου στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις παραμένει εξαιρετικά σημαντικός στόχος και ότι ο Λευκός Οίκος καλεί και τις δύο πλευρές ν' αποφύγουν τις ακρότητες και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Ο Μίτσελ, σήμερα, μεταβαίνει στην Αίγυπτο.

Στο προσκήνιο πάντα η «διεθνής παρουσία»

Τη βεβαιότητα ότι η ισραηλινή ηγεσία «εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ν' αποδεχτεί την παρουσία μιας διεθνούς δύναμης στα επίγεια και θαλάσσια σύνορα της Γάζας, η οποία θ' αναλάβει να ελέγχει όλα τα φορτία που θα εισέρχονται στο παλαιστινιακό έδαφος» εξέφρασε ο εκπρόσωπος του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ). Ο Τόνι Μπλερ, του οποίου το ύφος άφηνε να εννοηθεί ότι μάλλον πιο σίγουρη είναι η άσκηση πίεσης προς το Ισραήλ προκειμένου να δεχθεί μια τέτοια διευθέτηση παρά η ίδια η ισραηλινή προθυμία, επανέλαβε τη θέση που έχουν διατυπώσει, τις τελευταίες μέρες, οι Βρυξέλλες ότι θα πρέπει «να εισέρχονται στη Γάζα όλα απολύτως τα προϊόντα, ακόμη και εκείνα που προορίζονται για ανοικοδόμηση». Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει, ήδη, εκφράσει «προθυμία» να αναλάβουν δικές της στρατιωτικές δυνάμεις τον έλεγχο των μεθοριακών περασμάτων, διεκδικώντας ενεργότερο ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ