ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Παιγνιωδώς»... μουσικο-θεατρικά

Η νέα ομάδα «Ζού-Λού», θα παρουσιάσει (21-30/9, 9.30 μ.μ.) στο θέατρο «Εμπρός» το έργο «Παιγνιωδώς». Η παράσταση ασκεί κριτική και στις δύο κυρίαρχες τάσεις αντιμετώπισης του παιδικού νου: και σε αυτήν που τον θεωρεί υποδεέστερο εκείνου των ενηλίκων, αλλά και σ' εκείνη που βλέπει στα παιδιά τους μελλοντικούς τηλεθεατές των talent shows και των reality. Οι νέοι καλλιτέχνες επιθυμούν να σταματήσει ο όρος «παιδικά τραγούδια» να παραπέμπει σε παιδαριώδεις μουσικές και στίχους, και γενικότερα να πάψει ο διαχωρισμός «μουσική για παιδιά» - «μουσική για μεγάλους». Μέσα από το έργο γίνεται μία ιδιότυπη ιστορική αναδρομή, που παρουσιάζει σπουδαίες στιγμές της δημιουργίας παιδικού τραγουδιού στην Ελλάδα.

Θα ακουστούν τραγούδια των δίσκων: «Εδώ Λιλιπούπολη» (στίχοι: Μ. Κριεζή, μουσική: Δ. Μαραγκόπουλος, Λ. Πλάτωνος, Ν. Κυπουργός). «Μελωδόνια» (στίχοι: Π. Παμπούδη, μουσική: Π. Περάκης). «Μίλα μου για μήλα» (στίχοι: Ευγ. Τριβιζάς, μουσική: Στ. Παπασταύρου). «Το αηδόνι του αυτοκράτορα» (παραμύθι: Hans Christian Andersen, μουσική: Λ. Πλάτωνος). «Οι δραπέτες της σκακιέρας» (στίχοι: Ευγ. Τριβιζάς, μουσική: Γ. Κουρουπός) κ.ά.

Πρόκειται για μια ομάδα νέων καλλιτεχνών (τραγουδιστές, χορευτές, ηθοποιοί), η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από το «Εργαστήρι Φωνητικής Τέχνης» του Σπύρου Σακκά. Με πολλή φαντασία και σεβασμό διασκεύασαν όμορφα παιδικά τραγούδια και τα παρουσιάζουν με τρόπους που προκαλούν πότε γέλιο και πότε συγκίνηση. Για την παράσταση βιντεοσκόπησαν και ηχογράφησαν κομμάτια η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και η Σαβίνα Γιαννάτου. Σενάριο: Κατερίνα Φωτεινάκη, Βασιλεία Βαξεβάνη. Παίζουν: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Αγγελος Αγγέλου, Εύη Αράπη, Στράτος Αχλάτης, Θάνος Δασκαλόπουλος, Λευτέρης Ελευθερίου, Μάνος Λυδάκης, Μαρία Νίκα, Γιώργος Νούσης, Σωτηρία Ρουβολή, Ανδρέας Στεργίου, Ευαγγελία Τσιάρα, Κατερίνα Φωτεινάκη, Ιωάννα Χεϋτζάνογλου. Κινησιολογική επιμέλεια: Μάρθα Κλουκίνα, Δάφνη Στεφάνου. Χορογραφίες - κλακέτες: Θάνος Δασκαλόπουλος. Σκηνικά - κοστούμια: Γαρυφαλλιά Τσιάρα.

Πολύμορφη δημιουργία

Αναδρομική έκθεση έργων του Ευβοέα ζωγράφου - γλύπτη Γιώργου Ρέτσα, εγκαινιάζεται σήμερα (7 μ.μ.) στη Χαλκίδα. Την έκθεση, που είναι αφιερωμένη στο μεγάλο Χαλκιδαίο συνθέτη Νίκο Σκαλκώτα, διοργανώνουν η «Πανευβοϊκή Ομοσπονδία Ελλάδας» και η «Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Εύβοιας» (έως 25/9) στο Δημαρχείο (πρώην «Βυζαντινό», παραλία της Χαλκίδας). Παρουσιάζονται 36 συνολικά έργα. Ξεχωριστή θέση κατέχει το πρόπλασμα προτομής του Σκαλκώτα. Σημαντικές είναι ακόμη οι ενότητες με τα ανάγλυφα και οι σκαλιστές πέτρες, εμπνευσμένα από την αρχαία Ελλάδα, καθώς και τα ψηφιδωτά που αναφέρονται στον έρωτα. Τέλος, εκτίθενται πορτρέτα γνωστών Ελλήνων ρεμπετών και λαϊκών ανθρώπων του Αλιβερίου.

Ο Γ. Ρέτσας ασχολήθηκε από μικρός με τη ζωγραφική. Εκανε ελεύθερες σπουδές κοντά στον αγιογράφο Χριστόφορο Τάσκο. Στράφηκε αργότερα στη ζωγραφική, που με συνέπεια υπηρετεί μέχρι σήμερα. Κινούμενος στο χώρο της παραστατικής ζωγραφικής, δίνει έργα που υμνούν την ειρήνη, τη φύση, τον άνθρωπο. Με την ίδια ελευθερία, δουλεύει και το ψηφιδωτό.

Με τη γλυπτική (ανάγλυφα και ολόγλυφα) και το σκάλισμα της πέτρας, ο Γ. Ρέτσας ασχολήθηκε αργότερα. Αισθανόμενος την πρόκληση της δημιουργίας και την ανάγκη να συμβάλλει στην παρουσίαση της αρχαίας μας κληρονομιάς, δουλεύει στον πωρόλιθο και την πέτρα Καρύστου, ανάγλυφες, κυρίως, μορφές, που χαρακτηρίζονται για την εκφραστικότητα και τη λιτότητά τους. Τα ανάγλυφα δεν ακολουθούν το κλασικό πλαίσιο, είναι κομμένα ακανόνιστα. Και αυτό δε γίνεται τυχαία. Αποτελεί διαμαρτυρία για την ελλιπή φροντίδα της πολιτείας απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Η έκθεση θα λειτουργεί από 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 - 9 μ.μ.

Ξέφρενο γλέντι

Ευελπιστούν ότι η βροχή θα είναι συνένοχος και ότι οι θεατές θα επιστρατεύσουν το χιούμορ και τις αντοχές τους... Αύριο, στο θέατρο «Πέτρας», ο Νίκος Καλογερόπουλος και οι «Κυνικοί ξανάρχονται» είναι έτοιμοι για όλα. Σάτιρα... μετά μου-σι-κής! Και όχι μόνον. «Διότι: Την ημέρα των Νεμεσίων, που λέτε, αγαπητοί μου ζωντανοί, όπου οι ψυχές έχουν ελευθέρας και αλερετούρ που θα 'λεγε κι ο Ζαμπέτας, αυτή τη μέρα διάλεξε ο Μένιππος ο Κυνικός κι άΣιμος, να "μετακομίσει" στον κάτω κόσμο... Αηδιασμένος από τις ανοησίες του πάνω κόσμου, κρεμιέται με την ελληνική σημαία "άδοντας και βοώντας" προς πάσα κατεύθυνση το κύκνειον άσμα του».

Ολοι οι ρεμπέτες του ντουνιά, στην «Πέτρα»: «Πάμε ν' ακούσουμε κι εμείς να 'ιδούμε παραμύθια/ πάμε κι ας είναι ψέματα μπορεί να 'ναι κι αλήθεια/ Τσιτσάνη, Μάρκο και λοιπούς, Ζαμπέτα, μπάρμπα-Γιάννη/ στου κάτω κόσμου τον μπαξέ ο πόνος σου θα γιάνει»...

Ξεκίνησε αυτοδίδακτος τη ζωγραφική και πολύ αργότερα άρχισε να παρακολουθεί σχετικές διδασκαλίες και σεμινάρια. Πολύ πρόσφατα όμως πραγματοποίησε την πρώτη ατομική του έκθεση (έχει ήδη συμμετάσχει σε τέσσερις ομαδικές) στο πλαίσιο των φετινών Φωκικών που διοργανώνονται στην Αμφισσα. Και με μεγάλη επιτυχία. Αναφερόμαστε στον Γιάννη Τσούνη, γέννημα - θρέμμα της Φωκίδας (γεννήθηκε το 1961 στο χωριό Ελαιώνας), όπου ζει και εργάζεται, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείψει την τέχνη. Μάλιστα, ξεκίνησε να ασχολείται και με άλλους τρόπους εικαστικής έκφρασης, όπως η γλυπτική. Συμμετέχει δε ενεργά στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου του.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ
Καλή αρχή...

Η τελετή έναρξης του 29ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους και του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ στη Δράμα (17/9) εμπεριείχε τη γνωστή αισιοδοξία παραγόντων και αρμοδίων (οι οποίοι πάντοτε αισιοδοξούν...) και την ανέκφραστη αγωνία των δημιουργών, οι οποίοι βλέπουν ακόμη μία κινηματογραφική περίοδο να ανοίγει με τα ίδια προβλήματα, διογκωμένα περισσότερο.

Για το ίδιο το Φεστιβάλ η «είδηση» ήταν η ανανέωση της προγραμματικής σύμβασής του με το δήμο και η επιμήκυνσή της από δέκα σε δώδεκα χρόνια, καθώς και η προοπτική να διαθέτει στο μέλλον (άγνωστο πότε) και τρίτη αίθουσα προβολών, αφού ολοκληρώθηκε η μελέτη για μια πρώην καπναποθήκη.

Για τη φετινή διοργάνωση πάντως, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Αντώνης Παπαδόπουλος, είπε ότι φέτος «το βαρύ πυροβολικό του Φεστιβάλ» είναι η παρουσίαση αρχειακού υλικού από την ΕΡΤ. Κάθε μέρα θα προβάλλεται ένα επτάλεπτο, με διαφορετικό θέμα από τις δεκαετίες του 1920 και 1930. Υπογράμμισε, επίσης, την παρουσία του σημαντικού κινηματογραφιστή, Βάλτερ Λάσαλι, ως προέδρου της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής.

Κατά τ' άλλα τιμήθηκαν τέσσερις ηθοποιοί (Δημήτρης Καμπερίδης, Θάνος Καλλιώρας, Μελίνα Μποτέλλη και ο αείμνηστος κωμικός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου Κούλης Στολίγκας), ενώ παρουσιάστηκαν και οι κριτικές επιτροπές. Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος είναι ο γνωστός σκηνοθέτης Τάσος Ψαρράς.

Νέων... «Κάμερα Ζιζάνιο»

Για την έκτη διοργάνωσή της προετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Camera Zizanio», που διοργανώνεται στο πλαίσιο του φετινού, 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους (2-9/12).

Το «Camera Zizanio» απευθύνεται σε νέους έως 20 ετών, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει δική τους κινηματογραφική ταινία, ατομικά ή ομαδικά. Η πρόσκληση συμμετοχής αφορά ταινίες έως 15 λεπτά και οι αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι τις 10/10. Το «Camera Zizanio» θα γίνει από 25/11 - 9/12 και περιλαμβάνει τρία τμήματα: Ευρωπαϊκό (διαγωνιστικό), Ελληνικό (διαγωνιστικό), Διεθνές (πληροφοριακό). Πληροφορίες: 210.8664.470, 2621.081.172 (Πύργος Ηλείας), camerazizanio@olympiafestival.gr. Κανονισμοί και αιτήσεις συμμετοχής υπάρχουν και στην ιστοσελίδα www.olympiafestival.gr.

Εστω και καθυστερημένα, αξίζει να αναφέρουμε ότι το ΔΣ της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, με ψήφισμά του (1/8) καταδίκασε την επίθεση του Ισραήλ και των κυβερνήσεων Μπους και Μπερλ εναντίον του Λιβάνου, καθώς και την ολιγωρία, έως ανοχή, των διεθνών οργανισμών και της ΕΕ απέναντι σ' αυτό το ανοσιούργημα. Χαρακτήρισε την επίθεση φρικαλέο έγκλημα, που εκτός των αθώων θυμάτων - κυρίως παιδιών - και τις ανυπολόγιστες καταστροφές, πρόσβαλε βάναυσα τον παγκόσμιο πολιτισμό. Τέλος, ζητούσε την άμεση διακοπή του βρώμικου πολέμου, με τους ανηλεείς βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων και την αποκατάσταση της επικοινωνίας με τις πληγείσες περιοχές για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» δίνει συναυλία σήμερα (8.30μμ), στο Θέατρο Φοίνικα Περιστερίου. Με ερμηνευτές τον Δημήτρη Μπάση και την Μαριλένα Λευκιμμιάτη θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από το θέατρο και τον κινηματογράφο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ