Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολύμορφη δημιουργία

Αναδρομική έκθεση έργων του Ευβοέα ζωγράφου - γλύπτη Γιώργου Ρέτσα, εγκαινιάζεται σήμερα (7 μ.μ.) στη Χαλκίδα. Την έκθεση, που είναι αφιερωμένη στο μεγάλο Χαλκιδαίο συνθέτη Νίκο Σκαλκώτα, διοργανώνουν η «Πανευβοϊκή Ομοσπονδία Ελλάδας» και η «Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Εύβοιας» (έως 25/9) στο Δημαρχείο (πρώην «Βυζαντινό», παραλία της Χαλκίδας). Παρουσιάζονται 36 συνολικά έργα. Ξεχωριστή θέση κατέχει το πρόπλασμα προτομής του Σκαλκώτα. Σημαντικές είναι ακόμη οι ενότητες με τα ανάγλυφα και οι σκαλιστές πέτρες, εμπνευσμένα από την αρχαία Ελλάδα, καθώς και τα ψηφιδωτά που αναφέρονται στον έρωτα. Τέλος, εκτίθενται πορτρέτα γνωστών Ελλήνων ρεμπετών και λαϊκών ανθρώπων του Αλιβερίου.

Ο Γ. Ρέτσας ασχολήθηκε από μικρός με τη ζωγραφική. Εκανε ελεύθερες σπουδές κοντά στον αγιογράφο Χριστόφορο Τάσκο. Στράφηκε αργότερα στη ζωγραφική, που με συνέπεια υπηρετεί μέχρι σήμερα. Κινούμενος στο χώρο της παραστατικής ζωγραφικής, δίνει έργα που υμνούν την ειρήνη, τη φύση, τον άνθρωπο. Με την ίδια ελευθερία, δουλεύει και το ψηφιδωτό.

Με τη γλυπτική (ανάγλυφα και ολόγλυφα) και το σκάλισμα της πέτρας, ο Γ. Ρέτσας ασχολήθηκε αργότερα. Αισθανόμενος την πρόκληση της δημιουργίας και την ανάγκη να συμβάλλει στην παρουσίαση της αρχαίας μας κληρονομιάς, δουλεύει στον πωρόλιθο και την πέτρα Καρύστου, ανάγλυφες, κυρίως, μορφές, που χαρακτηρίζονται για την εκφραστικότητα και τη λιτότητά τους. Τα ανάγλυφα δεν ακολουθούν το κλασικό πλαίσιο, είναι κομμένα ακανόνιστα. Και αυτό δε γίνεται τυχαία. Αποτελεί διαμαρτυρία για την ελλιπή φροντίδα της πολιτείας απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Η έκθεση θα λειτουργεί από 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 - 9 μ.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ