ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ενίσχυση της κατοχής ζητά ο Πετρέους

Το ζήτημα της ενεργότερης συμμετοχής των συμμάχων των ΗΠΑ ξανά στο προσκήνιο

Η εικόνα της ΝΑΤΟικής κατοχής σε καταυλισμό στα περίχωρα της Καμπούλ την ίδια ώρα που τα γεράκια του πολέμου θέλουν και άλλες δυνάμεις
Η εικόνα της ΝΑΤΟικής κατοχής σε καταυλισμό στα περίχωρα της Καμπούλ την ίδια ώρα που τα γεράκια του πολέμου θέλουν και άλλες δυνάμεις
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Η ενίσχυση του αγώνα κατά των Ταλιμπάν και η προστασία της ζωής των αμάχων» ισχυρίστηκε ότι θα είναι ο γνώμονας της στρατηγικής του ο νέος διοικητής των αμερικανο - ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, προσπαθώντας να πείσει ότι προωθεί μία νέα κατοχική στρατηγική, η οποία στην πραγματικότητα δε διαφοροποιείται από την ιμπεριαλιστική της βάση. Ο Ντ. Πετρέους επισκέφθηκε το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα και ενώπιον των συμμάχων, απαιτώντας να αποδείξουν την ουσιαστική τους συνεργασία στον πόλεμο.

Η ανάληψη καθηκόντων του νέου διοικητή συνοδεύτηκε με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ότι 32 «Ταλιμπάν» σκοτώθηκαν σε πολύωρες μάχες στην επαρχία Χελμάντ και αιχμαλωτίστηκε ένας από τους αρχηγούς τους. Ο Ντ. Πετρέους υπογράμμισε τη «σημασία του πολέμου» στους κατοχικούς συμμάχους, που εμφανίζονται απρόθυμοι να συμβάλουν τόσο οικονομικά όσο και σε κατοχικές δυνάμεις στην ενίσχυση της κατοχής. Τη «λύση» Πετρέους υποστήριξε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, υπογραμμίζοντας ότι αλλάζει ο διοικητής και όχι η στρατηγική του ΝΑΤΟ για το Αφγανιστάν. Χτες η αμερικανική βουλή αναμενόταν να εγκρίνει την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, για επιπλέον 33 δισεκατομμύρια δολάρια που αφορούν τη χρηματοδότηση των 30.000 νέων στρατιωτών, που θα ενισχύουν την κατοχή, τη στιγμή που 21 Αμερικανοί βουλευτές τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από τον πόλεμο, συγκρίνοντάς τον με το Βιετνάμ.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι κριτικές ενάντια στη στρατηγική των κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και τις επιλογές τους απέναντι στους «Ταλιμπάν», τόσο από Αμερικανούς βουλευτές όσο και από διάφορες «ανεξάρτητες έρευνες». Η Υποεπιτροπή Κονδυλίων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπές 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την αφγανική κυβέρνηση, μετά τα ηχηρά σκάνδαλα διαφθοράς.

Οι «Ταλιμπάν» διαμήνυσαν για ακόμα μία φορά χτες ότι δεν πρόκειται να μπουν σε κανενός είδους διαπραγματεύσεις με τις κατοχικές δυνάμεις ή την αφγανική κυβέρνηση, παρά τις διαρροές που θέλουν την ηγεσία τους σε επτά αφγανικές επαρχίες να δέχεται να ξεκινήσει συζητήσεις.

Στο Πακιστάν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εμφανίστηκε νέα άκρως επικίνδυνη «ισλαμιστική οργάνωση», η οποία φέρεται να ήταν και η «υπεύθυνη» της επίθεσης στο Κόκκινο Τζαμί, το 2007, παρέχοντας νέα άλλοθι στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για τη διάχυση του πολέμου από το γειτονικό Αφγανιστάν.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ανεπίσημες» απόπειρες ισραηλινο-τουρκικής αναθέρμανσης

Ο Λευκός Οίκος φέρεται να πίεσε για τη συνάντηση Νταβούτογλου - Μπεν-Ελιέζερ στις Βρυξέλλες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Ανεπισήμως» συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες ο Ισραηλινός υπουργός Εμπορίου, Μπένιαμιν Μπεν-Ελιέζερ και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμάντ Νταβούτογλου, επιδιώκοντας, προφανώς, βελτίωση στις διμερείς σχέσεις που έχουν πληγεί μετά και από την ισραηλινή επίθεση στη νηοπομπή βοήθειας στις 31 Μάη. Η είδηση μεταδόθηκε καταρχάς από ισραηλινά ΜΜΕ και επιβεβαιώθηκε από την τουρκική διπλωματία, που υποστήριξε ότι η συνάντηση ζητήθηκε από το Ισραήλ και δεν κατέληξε πουθενά.

Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι ισχύουν πάντα οι προϋποθέσεις που έχει θέσει για αναθέρμανση των διμερών διπλωματικών σχέσεων: Επίσημη απολογία για την επίθεση, αποζημίωση των θυμάτων, διεξαγωγή διεθνούς έρευνας και άρση του εμπάργκο στη Γάζα. Διαφορετική είναι η ισραηλινή εκδοχή.

Υποστηρίζει ότι «Τούρκος αξιωματούχος ζήτησε ανεπίσημη συνάντηση με τον Μπεν-Ελιέζερ» και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου «το επέτρεψε». Για το περιεχόμενο της συνάντησης δε γίνεται λόγος ούτε στα τουρκικά ούτε στα ισραηλινά ΜΜΕ, τα οποία, όμως, ισχυρίζονταν ότι πίεσε ο Λευκός Οίκος, που κανόνισε και τις λεπτομέρειες, επιδιώκοντας αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο καλών του συμμάχων στην περιοχή.

Το βέβαιο είναι ότι η συνάντηση Νταβούτογλου - Μπεν-Ελιέζερ άναψε φωτιές στους κόλπους της κυβέρνησης συνασπισμού στο Ισραήλ. Ο υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν κατήγγειλε ότι δεν ενημερώθηκε για τη συνάντηση, μιλώντας για «προσβολή, παράκαμψη και υπόσκαψη του κύρους του». Το πρωθυπουργικό γραφείο μίλησε για «τεχνικό λάθος». Γεγονός, πάντως, είναι ότι ο Λίμπερμαν προκαλεί αντιδράσεις, ενώ ο Μπεν-Ελιέζερ είναι γνωστός για τις φιλο-τουρκικές του θέσεις και είχε ταχθεί υπέρ της διενέργειας διεθνούς έρευνας.

Εκατέρωθεν εντυπώσεις

Την ετοιμότητα του Ισραήλ ν' απελευθερώσει 1.000 Παλαιστινίους κρατουμένους, υπό τον όρο ότι «όσοι κριθούν επικίνδυνοι» από τις ισραηλινές αρχές, θα μεταβούν στη Γάζα και στην Τυνησία (και όχι στη Δ. Οχθη), προκειμένου ν' απελευθερωθεί ο στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ (κρατείται στη Γάζα από το 2006), ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, υπό την αυξανόμενη πίεση της κοινής γνώμης. Η «Χαμάς» δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τίποτε νέο στην ισραηλινή εξαγγελία» μη διευκρινίζοντας αν δέχεται την ανταλλαγή.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, από την άλλη, κάλεσε τρεις μεγάλες ισραηλινές εφημερίδες («Χααρέτζ», «Γιεντιότ Αχαρονότ», «Μααρίβ») και τους έδωσε συνέντευξη. Υποστήριξε ότι «αν επιτευχθεί πρόοδος στο ζήτημα των συνόρων του παλαιστινιακού κράτους και στα της ισραηλινής ασφάλειας, τότε ανοίγει ο δρόμος για άμεσες συνομιλίες», συμπληρώνοντας, μάλιστα, ότι την ασφάλεια μπορεί να την αναλάβουν «δυνάμεις του ΝΑΤΟ ή του ΟΗΕ», αποδεχόμενος, δηλαδή, την ισραηλινή απαίτηση περί αποστρατιωτικοποίησης.

ΗΠΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Πιέσεις και ... φιλοφρονήσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τη δυσφορία του για το τέλμα στις «ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες» φέρεται να εξέφρασε ο Σαουδάραβας βασιλιάς στον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα κατά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο. Ο Αμπντουλάχ, σύμφωνα με πληροφορίες, κάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα ν' ασκήσει περισσότερες πιέσεις στο Ισραήλ, έτσι ώστε να υπαναχωρήσει από τις προκλητικές του θέσεις και υποστήριξε ότι το Ριάντ είναι πάντα έτοιμο να προωθήσει την «ειρηνευτική πρωτοβουλία του» του 2002, η οποία προέβλεπε αποκατάσταση των ισραηλινο-αραβικών σχέσεων στο σύνολό τους, εφόσον το Ισραήλ αποχωρήσει από όλα τα αραβικά κατεχόμενα εδάφη.

Και οι δύο άνδρες συμφώνησαν, κατά τις ίδιες πηγές, ότι η μοναδική βιώσιμη λύση για την περιοχή είναι η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ. Επίσης, ο Σαουδάραβας μονάρχης φέρεται να έθεσε και το ζήτημα του ισραηλινού πυρηνικού προγράμματος, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα και να ισχύσουν όσα ισχύουν και για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, για το οποίο συμφώνησε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν έχει στρατιωτικό στόχο. Τέλος, απόψεις ανταλλάχθηκαν και για τις εξελίξεις σε Πακιστάν και Αφγανιστάν.

Οι πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνάντησης, πάντως, είναι περιορισμένες καθώς κανένας από τους δύο ηγέτες δεν έκανε δηλώσεις πέραν της τυπικής ανταλλαγής φιλοφρονήσεων.

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Αιφνιδιαστική παραίτηση του «αρχι»-επιθεωρητή

BIENNH - NEA YΟΡΚΗ.--

Παραιτήθηκε, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, από τη θέση του επικεφαλής των επιθεωρητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) ο Φινλανδός χημικός ραδιενεργών υλικών, Ολι Χαϊνόνεν. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από την Επιτροπή, που δε θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Χαϊνόνεν ήταν υπεύθυνος για τις επιθεωρήσεις στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και της Συρίας.

Κατά πολλούς, μάλιστα, ήταν ο άνθρωπος που ενέταξε στις τελευταίες εκθέσεις της ΔΕΑΕ στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για να ασκηθούν περισσότερες πιέσεις στην Τεχεράνη, κάτι, όμως, που δεν επιβεβαιώθηκε. Μάλιστα, κατά ορισμένες διαρροές ο Χαϊνόνεν διαφωνούσε με την περαιτέρω όξυνση των τόνων απέναντι στο Ιράν. Οπως και να έχει, η ιρανική αντιπροσωπεία στη ΔΕΑΕ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την καλή συνεργασία της με τον Χαϊνόνεν. Την ίδια στιγμή, η Τεχεράνη, διά επιστολής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να πτοηθεί από τις κυρώσεις και θα συνεχίσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

Νέο δημοσίευμα «φτιάχνει» κλίμα

Το Ιράν προμήθευσε, στα μέσα του 2009, τη Συρία με υπερσύγχρονα αντιαεροπορικά ραντάρ, τα οποία μπορούν να εντοπίσουν όλες τις εξόδους της ισραηλινής αεροπορίας έτσι ώστε και να αντιδράσει εγκαίρως η συριακή αεράμυνα, αλλά και να ειδοποιηθεί η Τεχεράνη σε περίπτωση που εξαπολυθεί αιφνιδιαστική ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά ιρανικών στόχων. Αυτό υποστηρίζει, επικαλούμενο Αμερικανούς αλλά και Ισραηλινούς αξιωματούχους, δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal». Το δημοσίευμα δεν επιβεβαιώθηκε από καμία από τις εμπλεκόμενες χώρες.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συγκρούσεις στρατού - ΡΚΚ

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.--

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εναντίον μελών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), στα Νοτιοανατολικά της Τουρκίας. Χτες ο τουρκικός στρατός γνωστοποίησε αεροπορικές επιδρομές και επέμβαση χερσαίων δυνάμεων με στόχο θέσεις Κούρδων ανταρτών στην πόλη Περβαρί της επαρχίας Σιίρτ. Στις επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι φερόμενοι ως μέλη του ΡΚΚ. Η επίθεση του στρατού στη Σιίρτ παρουσιάζεται ως αντίποινα σε χτύπημα Κούρδων ανταρτών την Τετάρτη που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο πέντε στρατιωτών.

Η «μάχη ενάντια στην τρομοκρατία», που για τον τουρκικό στρατό έχει ως αιχμή του δόρατος το ΡΚΚ, υπερτονίζεται από την Αγκυρα, μετά και την κλιμάκωση των επιθέσεων από την 1η Ιούνη, οπότε και ανεστάλη η εκεχειρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ