ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /33
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Αντί ζαμπόν... νεράκι!

Tο ζαμπόν είναι μια από τις δημοφιλέστερες τροφές σε μικρούς και μεγάλους. Είτε σαν κυρίως γεύμα, είτε σαν συμπλήρωμα μέσα σε σαλάτες και σάντουιτς. Σκεφτήκατε όμως ποτέ, ότι τρώγοντάς το μπορεί να καταναλώνετε κυρίως... νερό; Ναι σωστά διαβάσατε. Νερό. Δεν πάει πολύς καιρός που τέλειωσε μια πανευρωπαϊκή έρευνα (σ. σ. σε δεκατρία κράτη - μέλη της ΕΕ) από το Διεθνή Οργανισμό Ερευνας και Ελέγχου Καταναλωτικών Προϊόντων,με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC). Ερευνα που έδειξε ότι η ποιότητα του ζαμπόν έχει ακόμα πολύ δρόμο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, για να αποκληθεί άριστη.

Μελετώντας τα στοιχεία

Το ζαμπόν φυσιολογικά περιέχει νερό. Ομως υπάρχουν τρόποι που αυξάνουν την υγρασία σε υψηλό ποσοστό με τη χρήση πρόσθετων.Και φυσικά το υπερβολικό νερό αυξάνει το βάρος, άρα τα κέρδη. Ταυτόχρονα μειώνει το περιεχόμενο σε πρωτεϊνη.Οσο για τη γεύση, συμπληρώνεται με σακχαρούχα και γλουταμινικά άλατα.Το ελληνικό ζαμπόν βγήκε το χειρότερο από όλα (βλ. διάγραμμα 1). Αν και χρησιμοποιήθηκαν αναγνωρισμένες μέθοδοι υπολογισμού του προστιθέμενου νερού, ούτε ένα δείγμα δεν ήταν αποδεκτό.Πάνω από το 25% - κατά μέσο όρο - προστιθέμενο νερό, έδειξαν τα δείγματα. Μάλιστα σε μια περίπτωση, το ποσοστό αυτό έφτασε το 59%! Αμέσως μετά στις "επιδόσεις" έρχεται η Ισπανία με 12%, η Πορτογαλία με 9% και η Αυστρία με 7%. Σε έξι συνολικά χώρες, πάνω από 65% των δειγμάτων τους περιείχαν προστιθέμενο νερό. Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Αυστρία και Ιρλανδία. Οι χώρες αυτές είχαν και τα δείγματα με τα υψηλότερα επίπεδα φωσφορικών και αλάτων (διάγραμμα 2). Γερμανία, Γαλλία και Βέλγιο ήταν οι χώρες με τα καλύτερα αποτελέσματα.

Πόσο υγιεινό είναι;

Ενα σοβαρό εύρημα ήταν η παρουσία λιστερίας (Listeria monocytogenes) όπως δείχνει το διάγραμμα 3. Ενός παθογόνου μικροοργανισμού που πολλαπλασιάζεται και στις θερμοκρασίες ψυγείου και μπορεί να είναι επικίνδυνος στις ασθένειες εγκύων, υπερηλίκων κι όσων υποφέρουν από ασθένειες του ανοσοποιητικού τους συστήματος.Εντοπίστηκε σε 14% των δειγμάτων από την Ισπανία, 9% από τη Δανία, 8% από την Ολλανδία, 6% από Αγγλία και Ελλάδα. Παράλληλα αποδείχτηκαν υψηλές τιμές βακτηρίων: 67% δειγμάτων στη Γερμανία, 66% στη Δανία και 58% στην Ελλάδα. Καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα αυτό είχαν η Ισπανία και η Αυστρία με 1% και 7% αντίστοιχα. Οι μεγάλες συγκεντρώσεις βακτηρίων υποβαθμίζουν το προϊόν πολύ πριν την ημερομηνία λήξης του.

Αυστηρότερη νομοθεσία

Οι καταναλωτικές οργανώσεις πιέζουν για τη θέσπιση προδιαγραφών στα προϊόντα κρέατος θερμικής επεξεργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι χώρες με αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο στον τομέα αυτό, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, έδειξαν δείγματα πολύ καλύτερης ποιότητας. Βέβαια η ελεύθερη διακίνηση προϊόντων στην Κοινότητα δεν εμποδίζει την κυκλοφορία χαμηλότερης ποιότητας στις αγορές. Πρέπει να απαγορευτεί τελείως η προσθήκη νερού και να περιοριστούν τα πρόσθετα και άλλων συστατικών (σ. σ. που στοχεύουν στη συγκράτηση των νερών). Δυστυχώς το λόμπι των εταιριών τροφίμων επέβαλε μια Οδηγία που η ισχύς της ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες και επιτρέπει τη χρήση ενός μεγάλου αριθμού προσθέτων με ιδιότητες τη συγκράτηση νερού στο ζαμπόν (κι άλλα τρόφιμα). Ομως χρειάζεται αυστηρότερος έλεγχος της πρώτης ύλης και προμήθεια κρέατος από σφαγεία και εργαστήρια τεμαχισμού που τηρούν προδιαγραφές για να δώσουν κρέας άριστης ποιότητας. Η προετοιμασία της πρώτης ύλης να γίνεται με αυστηρούς κανόνες υγιεινής (έμμεση ψύξη σε θερμοκρασία 1 - 2 βαθμών Κελσίου). Χρήση στείρας άλμης και μη επαναχρησιμοποίησή της. Ψύξη της πρώτης ύλης σε θερμοκρασία - 2 έως - 3 βαθμούς. Τέλος η χαμηλότερη θερμοκρασία των χώρων επεξεργασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει την αντίστοιχη του κρέατος. Πόσο εφικτά είναι όλα αυτά σε συνθήκες πλήρους ασυδοσίας (που έχουν βαφτιστεί ελεύθερη αγορά) και που αποτελούν την αιχμή του δόρατος σε βάρος των καταναλωτών; Ας απαντήσουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορίου ή Ανάπτυξης, όπως έχει μετονομαστεί επί το εκσυγχρονιστικότερο...

ΠΗΓΗ:ΕΚΠΟΙΖΩ


ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Πρόταση για Γκίνες

Ο πολλαπλά εκτιθέμενος Στ. Τζουμάκας την περίοδο αυτή, λόγω της αχαρακτήριστης συμπεριφοράς του στην εξέγερση των αγροτών, έχει πάρει φόρα και σταματημό δεν έχει. Βαρυποινίτες και μαφιόζοι οι αγρότες, υποκινητής το ΚΚΕ, στόχος η Σύγκλιση και το Μάαστριχτ και πλήθος άλλες ΠΑΣΟΚοκοτσάνες, που τον κάνουν να συναγωνίζεται επάξια το μαυρότρυπα της "Ελευθεροτυπίας" και τον γέροντα συνάδελφό του Ε. Γιαννόπουλο, γνωστό για την "επιχειρηματολογία" του. Κι αν ο "δημοσιογράφος" της "Ε" πληρώνεται για το καθημερινό του βόρβορο, είναι πρόβλημα των αναγνωστών του και του εντύπου που τον χρησιμοποιεί. Οσο για τον Ε. Γ., απαλλάσσεται λόγω του αγώνα της τηλεθέασης, μια και μόνο ως τέτοιον μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε. Ο Στ. Τζουμάκας, όμως, είναι - ελέω εκσυγχρονισμού - υπουργός Γεωργίας. Δηλαδή έχει στα χέρια του τις τύχες του 1/4 του ελληνικού πληθυσμού της χώρας και του πρωτογενή τομέα. Δηλαδή του πιο ζωντανού κομματιού που απόμεινε στη χώρα, ύστερα από την αποβιομηχάνιση της τελευταίας δεκαπενταετίας. Ούτε γνώσεις διαθέτει, ούτε δυνατότητες. Χαρακτηριστικά είναι τα ανέκδοτα που κυκλοφορούν σε βάρος του στο υπουργείο που προϊσταται. Φυσικά, τη γραμμή του κόμματός του (δηλαδή των Βρυξελλών) προσπαθεί να διεκπεραιώσει. Ας μη διαμαρτύρεται λοιπόν για τον τρόπο που τον αντιμετωπίζουν οι αγρότες, μια κι αυτοί δίνουν αγώνα για την επιβίωσή τους. Τις προηγούμενες μέρες, ο κ. "εκσυγχρονιστής" υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΚΕ, απεφάνθη ότι το Πάρκο Ελευθερίας δεν προστατεύεται από το υπουργείο του, γιατί δεν είναι πάρκο. Αλήθεια τι είναι; Οικόπεδο του κ. Λαμπράκη, κοινόχρηστος χώρος των Φίλων (;) της Μουσικής, Μετόχι του Αγ. Ορους, πεδίο βολής του στρατάρχη Ακη, περίπτερο του ΠΕΧΩΔΕ ή γήπεδο γκολφ; Τέτοια συμπεριφορά απέναντι σε κάποιο πολίτη, έστω κι αν αυτός είναι πανίσχυρος μεγαλοεκδότης, δύσκολα συναντά κανείς ακόμα και σε τριτοκοσμικές χώρες. Γιατί όχι και βραβείο Γκίνες;

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Σκάλα Λουτρών

Ενα χωριουδάκι παραθαλάσσιο στη Λέσβο, όπου η ύπαρξη των δεξαμενών Μαμιδάκη αποτελεί πληγή για το περιβάλλον. Φυσικό και ανθρώπινο. Η υπόθεση έφτασε, επιτέλους, στο Συμβούλιο της Επικρατείας κι όλα δείχνουν ότι η Κοινότητα κι ο Σύλλογος Δελφίνι, που έχουν προσφύγει, θα δικαιωθούν. Περιμένουμε.

Λατομεία και πηγές

Η συνύπαρξη είναι αδύνατη, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το πρασινογάλαζο ΝΣ Λέσβου αποφάσισε διαφορετικά! Ο Δήμος της Μυτιλήνης ζητά την επενεξέταση του θέματος. Κόντρες εσωΠΑΣΟΚικές. Ποιος, όμως, πληρώνει τη "νύφη"; Ανθρωποι και περιβάλλον. Μήπως χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση από τους κατοίκους, γιατί, αν αφήσουν την ιστορία στα πράσινα στελέχη, δεν υπάρχει περίπτωση να βρουν την άκρη.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Ο Μαρκόνι και η μάχη με τα ραδιοκύματα

Σήμερα φαίνεται σχεδόν απίστευτο, όμως η ιστορία του ραδιοφώνου - μιας συσκευής, που πια δε λείπει από κανένα σπίτι σ' ολόκληρο το κόσμο - ξεκίνησε πριν από έναν περίπου αιώνα σ' ένα χιονισμένο, ανεμόδαρτο ακρωτήριο του Καναδά. Πρωταγωνιστές της, μια μικρή ομάδα ανθρώπων, που πετούσαν μέσα στην τρομαχτική θύελλα χαρταετούς και αερόστατα. Και το όνομα του εμπνευστή της, ένα όνομα που δε θα σβήσει ποτέ από την ιστορία της επιστήμης: Γουλιέλμος Μαρκόνι, ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να μεταδώσει μηνύματα πάνω από θάλασσες και ωκεανούς - ο πρώτος που έδωσε φωνή στους αποκλεισμένους μες στα πλοία τους ναυτικούς, και μουσική, ρυθμό και φαντασία μέσα στα ραδιόφωνα όλου του κόσμου. Μια υπέροχη ιστορία κι ένα μοναδικό κατόρθωμα. Βιβλίο γραμμένο και εικονογραφημένο από τους B. Birch και R. Corfield, αντίστοιχα από τις εκδ. ΣΠΟΥΔΗ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ