Σάββατο 21 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Πρόταση για Γκίνες

Ο πολλαπλά εκτιθέμενος Στ. Τζουμάκας την περίοδο αυτή, λόγω της αχαρακτήριστης συμπεριφοράς του στην εξέγερση των αγροτών, έχει πάρει φόρα και σταματημό δεν έχει. Βαρυποινίτες και μαφιόζοι οι αγρότες, υποκινητής το ΚΚΕ, στόχος η Σύγκλιση και το Μάαστριχτ και πλήθος άλλες ΠΑΣΟΚοκοτσάνες, που τον κάνουν να συναγωνίζεται επάξια το μαυρότρυπα της "Ελευθεροτυπίας" και τον γέροντα συνάδελφό του Ε. Γιαννόπουλο, γνωστό για την "επιχειρηματολογία" του. Κι αν ο "δημοσιογράφος" της "Ε" πληρώνεται για το καθημερινό του βόρβορο, είναι πρόβλημα των αναγνωστών του και του εντύπου που τον χρησιμοποιεί. Οσο για τον Ε. Γ., απαλλάσσεται λόγω του αγώνα της τηλεθέασης, μια και μόνο ως τέτοιον μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε. Ο Στ. Τζουμάκας, όμως, είναι - ελέω εκσυγχρονισμού - υπουργός Γεωργίας. Δηλαδή έχει στα χέρια του τις τύχες του 1/4 του ελληνικού πληθυσμού της χώρας και του πρωτογενή τομέα. Δηλαδή του πιο ζωντανού κομματιού που απόμεινε στη χώρα, ύστερα από την αποβιομηχάνιση της τελευταίας δεκαπενταετίας. Ούτε γνώσεις διαθέτει, ούτε δυνατότητες. Χαρακτηριστικά είναι τα ανέκδοτα που κυκλοφορούν σε βάρος του στο υπουργείο που προϊσταται. Φυσικά, τη γραμμή του κόμματός του (δηλαδή των Βρυξελλών) προσπαθεί να διεκπεραιώσει. Ας μη διαμαρτύρεται λοιπόν για τον τρόπο που τον αντιμετωπίζουν οι αγρότες, μια κι αυτοί δίνουν αγώνα για την επιβίωσή τους. Τις προηγούμενες μέρες, ο κ. "εκσυγχρονιστής" υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΚΕ, απεφάνθη ότι το Πάρκο Ελευθερίας δεν προστατεύεται από το υπουργείο του, γιατί δεν είναι πάρκο. Αλήθεια τι είναι; Οικόπεδο του κ. Λαμπράκη, κοινόχρηστος χώρος των Φίλων (;) της Μουσικής, Μετόχι του Αγ. Ορους, πεδίο βολής του στρατάρχη Ακη, περίπτερο του ΠΕΧΩΔΕ ή γήπεδο γκολφ; Τέτοια συμπεριφορά απέναντι σε κάποιο πολίτη, έστω κι αν αυτός είναι πανίσχυρος μεγαλοεκδότης, δύσκολα συναντά κανείς ακόμα και σε τριτοκοσμικές χώρες. Γιατί όχι και βραβείο Γκίνες;

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Σκάλα Λουτρών

Ενα χωριουδάκι παραθαλάσσιο στη Λέσβο, όπου η ύπαρξη των δεξαμενών Μαμιδάκη αποτελεί πληγή για το περιβάλλον. Φυσικό και ανθρώπινο. Η υπόθεση έφτασε, επιτέλους, στο Συμβούλιο της Επικρατείας κι όλα δείχνουν ότι η Κοινότητα κι ο Σύλλογος Δελφίνι, που έχουν προσφύγει, θα δικαιωθούν. Περιμένουμε.

Λατομεία και πηγές

Η συνύπαρξη είναι αδύνατη, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το πρασινογάλαζο ΝΣ Λέσβου αποφάσισε διαφορετικά! Ο Δήμος της Μυτιλήνης ζητά την επενεξέταση του θέματος. Κόντρες εσωΠΑΣΟΚικές. Ποιος, όμως, πληρώνει τη "νύφη"; Ανθρωποι και περιβάλλον. Μήπως χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση από τους κατοίκους, γιατί, αν αφήσουν την ιστορία στα πράσινα στελέχη, δεν υπάρχει περίπτωση να βρουν την άκρη.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Ο Μαρκόνι και η μάχη με τα ραδιοκύματα

Σήμερα φαίνεται σχεδόν απίστευτο, όμως η ιστορία του ραδιοφώνου - μιας συσκευής, που πια δε λείπει από κανένα σπίτι σ' ολόκληρο το κόσμο - ξεκίνησε πριν από έναν περίπου αιώνα σ' ένα χιονισμένο, ανεμόδαρτο ακρωτήριο του Καναδά. Πρωταγωνιστές της, μια μικρή ομάδα ανθρώπων, που πετούσαν μέσα στην τρομαχτική θύελλα χαρταετούς και αερόστατα. Και το όνομα του εμπνευστή της, ένα όνομα που δε θα σβήσει ποτέ από την ιστορία της επιστήμης: Γουλιέλμος Μαρκόνι, ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να μεταδώσει μηνύματα πάνω από θάλασσες και ωκεανούς - ο πρώτος που έδωσε φωνή στους αποκλεισμένους μες στα πλοία τους ναυτικούς, και μουσική, ρυθμό και φαντασία μέσα στα ραδιόφωνα όλου του κόσμου. Μια υπέροχη ιστορία κι ένα μοναδικό κατόρθωμα. Βιβλίο γραμμένο και εικονογραφημένο από τους B. Birch και R. Corfield, αντίστοιχα από τις εκδ. ΣΠΟΥΔΗ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ