Σάββατο 21 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τελευταία πράξη του "δράματος";
  • Ο Μ. Εβερτ συγκαλεί αύριο την Εκτελεστική Επιτροπή, για να προχωρήσει σε συνέδριο με τους δικούς του όρους
  • "Ολα ανοιχτά", λένε στελέχη των "τριών", χωρίς να αποκλείουν την αποχή από το συνέδριο ή την αμφισβήτηση του Μ. Εβερτ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Αποφασισμένος να προχωρήσει στο συνέδριο του κόμματος με τους δικούς του όρους, αγνοώντας επιδεικτικά τον Γ. Σουφλιά εμφανίζεται ο Μ. Εβερτ, που συγκαλεί αύριο την Εκτελεστική Επιτροπή της ΝΔ, για να αποφασιστεί ο τρόπος σύγκλησης του συνεδρίου.

Αυτή η εξέλιξη ανοίγει ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης στη ΝΔ - πιθανότατα τον τελευταίο - και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ακόμα και αυτό της διάσπασης, καθώς η αντίδραση των "διαφωνούντων" αναμένεται να είναι έντονη.Οπως έλεγαν χτες συνεργάτες του Μ. Εβερτ, ο πρόεδρος της ΝΔ θα δρομολογήσει τις διαδικασίες του συνεδρίου, με βάση το πόρισμα Βαρβιτσιώτη (διεύρυνση με ορισμό του αριθμού των συνέδρων), το οποίο είχε απορρίψει ο Γ. Σουφλιάς, που αντιπρότεινε εκλογή των επιπλέον συνέδρων από τη βάση του κόμματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ εκμεταλλεύτηκε όλο το προηγούμενο διάστημα και αφού είδε ότι, με βάση την πρόταση Βαρβιτσιώτη, "του βγαίνουν τα κουκιά" στο συνέδριο, σε αντίθεση με αυτήν του Γ. Σουφλιά, που περιείχε "ρίσκο" αποφάσισε να προχωρήσει αγνοώντας τις όποιες αντιδράσεις των στελεχών που πρόσκεινται στους "τρεις".

Ο Μ. Εβερτ θεωρεί ότι η παρουσία του το τελευταίο διάστημα και οι θέσεις που πήρε για τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των εργαζομένων, έχουν ενισχύσει το προφίλ του στα κομματικά στελέχη και συνακόλουθα διευκολύνουν την επανεκλογή του στο συνέδριο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζεται διατεθειμένος να κάνει "παραχώρηση" και να δεχτεί, οι σύνεδροι να αναδειχτούν όχι από τα τριμελή προεδρεία (πρόεδρος, γραμματέας, αντιπρόεδρος) των οργανώσεων, αλλά από τα επταμελή συμβούλια. Βέβαια, η "παραχώρηση" αυτή γίνεται εκ του ασφαλούς, γιατί - όπως καταγγέλλουν στελέχη των "τριών" - έχει ήδη προηγηθεί εκκαθάριση των οργανώσεων.

Από την πλευρά τους τα στελέχη των "τριών" τόνιζαν ότι μετά από αυτήν την εξέλιξη "όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά", χωρίς όμως να αποσαφηνίζουν τη στάση τους. Ηδη ο Γ. Σουφλιάς απέστειλε επιστολή προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ, στην οποία αναφέρει ότι "είναι ώρα ευθύνης για όλους μας αν ληφθούν αποφάσεις που καθιστούν το συνέδριο αμφισβητούμενο. Θα οδηγηθεί το κόμμα σε περιπέτειες".

Σε ανάλογο ύψος κινείται και η ανακοίνωση της "συντονιστικής επιτροπής πρώην βουλευτών και υπουργών της ΝΔ", που πρόσκειται στην κίνηση των "τριών", που καταγγέλλουν ότι "ο Μ. Εβερτ επιδιώκει σήμερα αγνοώντας όλα όσα έχουν συμφωνηθεί να διαμορφώσει μονομερώς τους όρους και τις διαδικασίες του συνεδρίου, μέσω της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής".

Τα στελέχη των "τριών" εξετάζουν ήδη τα επόμενα βήματά τους και αφήνουν να εννοηθεί ότι όλα είναι ανοιχτά. Ηδη υπάρχει η δημόσια θέση του Κ. Μητσοτάκη ότι σε ένα τέτοιο συνέδριο δε θα πάρει μέρος, θέση που συμμερίζονται και αρκετά στελέχη των "τριών". Τα σενάρια άρχισαν πλέον να κυκλοφορούν και περιλαμβάνουν ή αποχή από το συνέδριο κάτι που νομοτελειακά οδηγεί σε διάσπαση ή αμφισβήτηση του Μ. Εβερτ μέσω της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το τελευταίο ενδεχόμενο, όμως, ενέχει τον κίνδυνο να επικρατήσει ο Μ. Εβερτ στην κοινοβουλευτική ομάδα κάτι που θα αποδυναμώσει τους "τρεις".

Γ. ΦΩΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ