Σάββατο 21 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΣ Μ. ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ, ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Η ελπίδα στον αγώνα

- Τι σηματοδοτούν οι τελευταίες εξελίξεις για τους κρατικούς παιδικούς σταθμούς;

- Τις τελευταίες μέρες έγιναν συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας με τους εκπροσώπους των συλλόγων των εργαζομένων στους κρατικούς παιδικούς σταθμούς. Και οι συναντήσεις αυτές ήταν αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους κρατικούς παιδικούς σταθμούς.

Το αίτημα που υποβάλαμε ήταν η διατήρηση της υπηρεσιακής μας κατάστασης και των εργασιακών μας σχέσεων, ως μόνιμοι υπάλληλοι, μετά τη μεταφορά των κρατικών παιδικών σταθμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας δήλωσε - ούτε λίγο ούτε πολύ - άγνοια για το θέμα, κι ας έχουμε στείλει δύο υπομνήματα με τα αιτήματά μας. Ο υπουργός Κ. Γείτονας δεν έδωσε απαντήσεις ούτε όταν ζητήσαμε να αυξηθούν οι δαπάνες για την πρόνοια και για την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων μας, όπως προσλήψεις προσωπικού, αγορά παιδαγωγικού υλικού και να γίνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια. Από την άλλη εκφράστηκε και η απορία - που δείχνει την πολιτική κατεύθυνση: "Πώς είναι δυνατόν οι κρατικοί παιδικοί σταθμοί να μεταφέρονται στους δήμους, όταν οι δαπάνες για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων και τη λειτουργία των σταθμών επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του υπουργείου".

Συναντηθήκαμε και με τον υφυπουργό Πρόνοιας Θ. Κοτσώνη ο οποίος μας είπε ότι δεν μπορούν οι υπηρεσίες του υπουργείου να παρακολουθήσουν τη λειτουργία του δικτύου των κρατικών παιδικών σταθμών, γι' αυτό και μεταφέρονται στους δήμους. Ο υφυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της αλλαγής του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων και για το μόνο που δεσμεύτηκε ήταν να μελετήσει εκ νέου τις προτάσεις μας.

- Τι σημαίνει η κατάργηση των εορταστικών αργιών για τους εργαζόμενους στους κρατικούς παιδικούς σταθμούς στο Βόλο;

- Την απόφαση αυτή πήρε ο Δήμος Βόλου. Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, θα είναι η αρχή του τέλους. Η ηγεσία του υπουργείου δεν πρέπει να επιτρέψει στους δήμους να άρουν τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων κατά παράβαση και αυτών των ισχυόντων νόμων.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο υφυπουργός Πρόνοιας, στη συνάντηση που είχαμε, εξέφρασε την άποψη ότι οι αργίες των Χριστουγέννων και του Πάσχα πρέπει να καταργηθούν. Αποψη, που εκφράζει απόλυτα την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση κατ' εντολήν της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Βέβαια, εμείς είπαμε στον υπουργό ότι αν αλλάξει το νόμο η κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσει τη μαζική αντίδραση των εργαζομένων.

- Τι θα κάνουν από δω και πέρα οι εργαζόμενοι στους κρατικούς παιδικούς σταθμούς;

- Μετά από τις συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, φοβόμαστε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν θετικές εξελίξεις παρά την υπόσχεση του υφυπουργού Πρόνοιας για επανεξέταση του θέματος. Το εξάωρο, οι άδειες, οι μισθολογικές αυξήσεις κατακτήθηκαν με μαζικούς ενωτικούς αγώνες. Ετσι πρέπει να συνεχίσουμε για να μην χάσουμε τα κεκτημένα.

Οι αγώνες είναι η μοναδική μας ελπίδα. Η υπεράσπιση των κεκτημένων θα είναι προς όφελος όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά και των παιδιών και των γονιών τους. Κοινό μέτωπο, λοιπόν, για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά, μααστριχτικής έμπνευσης και επιλογής, σχέδια της κυβέρνησης.

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ