• "Οι αγώνες δε θα σταματήσουν. Ο αγώνας θα είναι σκληρός, μακρόχρονος και θα οδηγήσει σε ένα πανελλαδικό μπλόκο εναντίον της πολιτικής, που τρέφει τα κέρδη για την πλουτοκρατία και τις ζημιές για το λαό"
  • - Ενα ανελέητο σφυροκόπημα δέχτηκε χτες η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους αγρότες, καθώς και η γενικότερη οικονομική της πολιτική, όπως αυτή αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό, από την... - 1996-12-21 00:00:00.0"/>
  • "Οι αγώνες δε θα σταματήσουν. Ο αγώνας θα είναι σκληρός, μακρόχρονος και θα οδηγήσει σε ένα πανελλαδικό μπλόκο εναντίον της πολιτικής, που τρέφει τα κέρδη για την πλουτοκρατία και τις ζημιές για το λαό"
  • - Ενα ανελέητο σφυροκόπημα δέχτηκε χτες η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους αγρότες, καθώς και η γενικότερη οικονομική της πολιτική, όπως αυτή αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό, από την... - 1996-12-21 00:00:00.0" /> Πανελλαδικό μπλόκο στην αντιλαϊκή πολιτική | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σάββατο 21 Δεκέμβρη 1996
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 6
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
    Πανελλαδικό μπλόκο στην αντιλαϊκή πολιτική
    • "Πέφτετε έξω, αν πιστεύετε ότι μπορεί να τσακίσετε το λαϊκό κίνημα και κυρίως να φράξετε την προοπτική και το μέλλον της"
    • "Οι αγώνες δε θα σταματήσουν. Ο αγώνας θα είναι σκληρός, μακρόχρονος και θα οδηγήσει σε ένα πανελλαδικό μπλόκο εναντίον της πολιτικής, που τρέφει τα κέρδη για την πλουτοκρατία και τις ζημιές για το λαό"

    Ενα ανελέητο σφυροκόπημα δέχτηκε χτες η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους αγρότες, καθώς και η γενικότερη οικονομική της πολιτική, όπως αυτή αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό, από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    Στην ομιλία της χτες στη Βουλή η Αλ. Παπαρήγα προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι πέφτει έξω αν πιστεύει ότι μπορεί να τσακίσει το λαϊκό κίνημα και κυρίως να φράξει την προοπτική και το μέλλον του. "Οι αγώνες, τόνισε, δε θα σταματήσουν, η μια μορφή θα διαδέχεται την άλλη, η μια μορφή θα εναλλάσσεται με την άλλη... Ο αγώνας θα είναι σκληρός, μακροχρόνιος και θα οδηγήσει σε ένα μεγάλο πανελλαδικό μπλόκο, εναντίον της πολιτικής που τρέφει τα κέρδη για την πλουτοκρατία και τις ζημιές για το λαό".

    Ακολουθούν ορισμένα αποσπάσματα από τη χτεσινή ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ολόκληρη η ομιλία θα δημοσιευτεί στον αυριανό, "Κυριακάτικο Ριζοσπάστη".

    Θατσερική πολιτική

    Στην αρχή της ομιλίας της η Αλ. Παπαρήγα, αναφερόμενη γενικότερα στην πολιτική της κυβέρνησης και τον προϋπολογισμό του 1997 είπε:

    "Θατσερική είναι η πολιτική σας, θατσερικός και ο προϋπολογισμός σας, αυταρχικές και βίαιες οι μέθοδοι που χρησιμοποιείτε για να επιβληθεί".Και συνέχισε:

    "Η αδιαλλαξία σας να ικανοποιήσετε αγροτικά αιτήματα μικρού οικονομικού κόστους οφείλεται στο γεγονός ότι θέλετε να καθυποτάξετε το λαό, να του τσακίσετε κάθε πνεύμα αντίστασης, προκειμένου να επιβάλλετε σιγή νεκροταφείου σε όλη την Ελλάδα. Θέλετε ένα λαό προσκυνημένο, να αισθάνεται την ανάγκη να φιλήσει όποιο χέρι δεν μπορεί να δαγκώσει.

    Να ξέρετε ότι οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι που σήμερα βλέπουν ότι δεν ικανοποιούνται, ούτε τα ελάχιστα αιτήματά τους, δε μένουν μόνο με άδειες τις τσέπες, βγαίνουν πλούσιοι σε πείρα και θα επιστρέψουν με πιο πολιτικοποιημένα αιτήματα, πιο έμπειροι, πιο συντονισμένοι, πιο ενωμένοι.

    Σας προειδοποιούμε, χωρίς να υποτιμάμε τις προσωρινές δυσκολίες, ότι πέφτετε έξω αν πιστεύετε ότι μπορεί να τσακίσετε το λαϊκό κίνημα και κυρίως να φράξετε την προοπτική και το μέλλον του. Οι αγώνες δε θα σταματήσουν, η μια μορφή θα διαδέχεται την άλλη, η μια μορφή θα εναλλάσσεται με την άλλη. Ο ένας κλάδος θα δίνει τη σκυτάλη στον άλλο και όλοι μαζί θα κλιμακώνουν τον αγώνα με στόχους προοπτικής. Ο αγώνας θα είναι σκληρός, μακρόχρονος, και θα οδηγήσει σε ένα μεγάλο πανελλαδικό μπλόκο εναντίον της πολιτικής που τρέφει τα κέρδη για την πλουτοκρατία και τις ζημιές για το λαό".

    Στόχος, η ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής

    "Στα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον, θα ξεσηκωθεί ένας ολόκληρος λαός, όχι γιατί κάποιοι του έδωσαν παράγγελμα, αλλά γιατί θα έχει κατακτήσει πολύτιμη πείρα. Δε θα διεκδικεί κάποια άμεσα και επιμέρους αιτήματα, δε θα διεκδικεί μια διαπραγμάτευση με την όποια κυβέρνηση υπάρχει, δε θα αναγνωρίζει κανένα θεσμικό διάλογο. Θα διεκδικεί την ανατροπή της πολιτικής, δηλαδή την ανατροπή της όποιας αντιλαϊκής κυβέρνησης και κρατικής εξουσίας. Θα διεκδικεί την ανάδειξη μιας λαϊκής κυβέρνησης που εκφράζει τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, κατά της πλουτοκρατίας.

    Ποτέ δεν έχει συμβεί ως τώρα, στη διάρκεια της μεταπολίτευσης, ένας κρατικός προϋπολογισμός να είναι τόσο καταδικασμένος στη συνείδηση του ελληνικού λαού, και μάλιστα 2 μήνες μετά τις εκλογές. Ο ηρωικός ξεσηκωμός των αγροτών που τους έχετε ξεγελάσει όχι μια και δύο φορές, αλλά πάμπολλες τα τελευταία χρόνια, είναι η κορυφή του παγόβουνου... Δεν υπάρχει τμήμα των εργαζομένων που δεν έχει εκδηλώσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, την αντίθεσή του. Δε θυμάμαι τα τελευταία χρόνια να έχουν απεργήσει οι διπλωματικοί υπάλληλοι και να κινείται ο πρωθυπουργός στο εξωτερικό με προσωπικό ασφαλείας...

    Ηδη, λοιπόν, αρχίζει να ορθώνεται ένα μεγάλο μπλοκ δυνάμεων που ψήφισε χωριστά, αλλά τώρα παλεύει μαζί, και θα παλεύει μαζί με νέα δύναμη και το επόμενο διάστημα. Αυτό για μας είναι δημοκρατία.

    Εσείς, που δε νοιάζεστε για το πώς θα κάνουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι οικογένειες των ανέργων, των μισθοσυντήρητων και των συνταξιούχων, πώς θα κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και παιδιά που έχουν πληγεί από την αντιλαϊκή πολιτική τόσων χρόνων, υποκρίνεστε όταν λέτε ότι νοιάζεστε για την ελεύθερη μετακίνηση των ταξιδιωτών που τάχα εμποδίζονται να κάνουν ειδυλλιακές διακοπές, εξαιτίας των αγροτών και των ναυτεργατών. Αν νοιαζόσασταν πραγματικά δε θα φέρνατε τέτοιο προϋπολογισμό".

    Σας χαρίζουμε τους "συμμάχους" σας

    "Χτες, κύριε πρωθυπουργέ, ο γνωστός και μη εξαιρετέος κ. Πέτρος Κωστόπουλος, τον οποίο τιμήσατε με συνέντευξη, δήλωσε ότι αν επρόκειτο να πάει στο Βόλο και τον εμπόδιζε ο Παττάκης θα τον πυροβολούσε. Λυπάμαι, γιατί με την πολιτική που έχετε, αναγκάζεστε να επιστρατεύετε τέτοιους τύπους, προκειμένου να υπερασπιστούν την πολιτική σας και εσάς προσωπικά από τα τηλεοπτικά παράθυρα. Αναγνωρίζουμε, επίσης, ότι ανάμεσα στους μεγαλοϊδιοκτήτες μεταφορικών μέσων βρήκατε πολύτιμους συμμάχους στη συκοφάντηση των αγροτικών και ναυτεργατικών αγώνων. Τέτοιους συμμάχους σάς τους χαρίζουμε". Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό η Αλ. Παπαρήγα τον κάλεσε να δηλώσει αν εγκρίνει τους χαρακτηρισμούς, που ακούστηκαν από υπουργούς για τους αγρότες όπως "βαρυποινίτες", "μπαταχτσήδες" και "πολιτικά κουτσαβάκια": "Αν τους εγκρίνετε με γεια σας με χαρά σας! Εάν δεν τους εγκρίνετε όμως πρέπει να το πείτε δημόσια. Εχει μεγάλη σημασία".

    Πρόβλημα δημοκρατίας και πολιτικής ηθικής

    Στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ζήτησε να ξεκαθαριστεί το τεράστιο ζήτημα: "μέσα της πολιτικής αντιπαράθεσης και μέσα πολιτικής διαπάλης": "Το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται οξυμένο στη χώρα μας το πρόβλημα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ.

    Εδώ και 20 μέρες δεν περίσσεψαν μόνο τα μπλόκα και οι διαμαρτυρίες, περίσσεψε ο παρασκηνιακός τρομοκρατικός εκβιασμός, η ρουσφετολογία, η κομματική και κρατική εξαγορά, τα ανώνυμα τηλέφωνα, αλλά και οι επώνυμες προσωπικές απειλητικές πιέσεις, για να πάρουν τα τρακτέρ οι αγρότες που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε άλλους χώρους, να εγκαταλείψουν τους συναγωνιστές τους, να καταγγείλουν τους δήθεν υποκινητές σαν αγροτοπατέρες και μισθοφόρους. Ηταν τόσο μεγάλος ο κατάλογος των εκβιασμών που βέβαια τίποτε δεν έμεινε κρυφό. Είναι προς τιμή μελών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έδωσαν συγκεκριμένα στοιχεία, για το πώς και πώς πιέστηκαν και εκβιάστηκαν. Αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι, να είσαστε βέβαιοι, τρέφουν τη μεγαλύτερη οργή και αηδία για αυτήν την κατάσταση, αυτοί είναι που θα βρουν κουράγιο να ξαναβγούν στους δρόμους και αυτή τη φορά δε θα είναι τα εύκολα θύματά σας.Τις μορφές πάλης δεν τις επέλεξαν οι αγρότες, οι ναυτεργάτες. Τις υποδείξατε εσείς με τα μπλόκα που έχετε στήσει σε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, στην τσέπη του, στο δικαίωμα για δουλιά, για ελεύθερο χρόνο, για ανεκτό έστω βιοτικό επίπεδο. Την υποδείξατε εσείς με την πολιτική "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" και "εσείς κόψτε το λαιμό σας"".

    Το αντιλαϊκό στίγμα του προϋπολογισμού

    Σε σχέση με τον προϋπολογισμό, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: "Ο κρατικός προϋπολογισμός είναι καθαρός των προθέσεων και των επιλογών σας: Χρήμα για τους λίγους, απίστευτη τσιγκουνιά για τους πολλούς, για το λαό:

    • Μειώνετε σχετικά και απόλυτα τα κονδύλια για το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ, το ΝΑΤ, για τα νοσηλευτικά ιδρύματα, τα επιδόματα πολυτέκνων, τα ιδρύματα του Πολιτισμού, τον Αθλητισμό, τον ΕΟΜΜΕΧ, τον ΟΑΕΔ.
    • Δεν έχετε τάχα χρήματα για να χρηματοδοτήσετε γενναία προγράμματα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
    • Η ευαισθησία σας οδηγεί μέχρι στο φαινόμενο διακοπής επιδομάτων σε βαριά νοητικά και καθυστερημένα άτομα.
    • Δεν έχετε χρήματα, για να ικανοποιήσετε τα δίκαια αιτήματα των οικογενειών που στέλνουν τα παιδιά τους στις θεραπευτικές κοινότητες. Τι σας ζητάνε συνολικά; 3 δισ., όσα δίνετε στον κ. Λαμπράκη μόνο για το Μέγαρο Μουσικής.

    Το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης το δείξατε τις τελευταίες μέρες, όταν με στιλ "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" είπατε στον ελληνικό λαό ότι δε δέχεστε οικονομικά αιτήματα. Σήμερα, όλα τα αιτήματα του ελληνικού λαού είναι οικονομικά, είτε αφορούν το εισόδημα, είτε καθαρά θεσμικά αιτήματα".

    Ούτε τρίχα από τα προνόμια της πλουτοκρατίας

    "Είναι φανερό ότι η στρατηγική που εμείς υπερασπιζόμαστε είναι ριζικά διαφορετική από τη δική σας. Εσείς, προκειμένου να υπηρετήσετε τον πιο σκληρό πυρήνα του μεγάλου κεφαλαίου, δεν κάνετε ούτε έναν πόντο πίσω.

    Είμαστε βέβαιοι ότι δεν είσαστε διατεθειμένοι να μελετήσετε και να ακούσετε καμία από τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ, όπως και των κοινωνικών οργανώσεων που αφορούν τη βελτίωση έστω του εισοδήματος, τη μείωση των φορολογικών βαρών, την αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

    Δεν τις δεχόσαστε, γιατί δε θέλετε να θίξετε ούτε μια τρίχα από τη σωρεία των προκλητικών προνομίων, που έχουν παραχωρηθεί στην πλουτοκρατία του τόπου, με νόμο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και κάτω από το τραπέζι.

    Δεν είσαστε διατεθειμένοι ούτε καν να σηκώσετε κεφάλι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να ζητήσετε εξαιρέσεις επιλογών και κατευθύνσεων, ώστε ο ελληνικός λαός, που βρίσκεται στο τελευταίο σκαλοπάτι των χωρών της Κοινότητας, όσον αφορά το βιοτικό του επίπεδο, να πάρει έστω και κάποια ψίχουλα.

    Τις θέσεις και τις προτάσεις μας δεν τις εγκαταλείπουμε. Τις απευθύνουμε στον ελληνικό λαό, γιατί τώρα πια η τύχη του τόπου εξαρτάται ολοκληρωτικά από τη στάση του λαού στους αγώνες και στις εκλογές, όταν θα έλθει ώρα".


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ