ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ
Το δεύτερο κώλυμα

Η τρίτη απόπειρα ψήφισης των αντιαγροτικών προτάσεων της Κομισιόν θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη

Ξανασκάλωσαν τα ευρω-παζάρια στο Λουξεμβούργο και το θέμα της ψήφισης της αναθεώρησης της ΚΑΠ πήρε παράταση για την ερχόμενη Τετάρτη. Πάντως, οι φιλότιμες προσπάθειες της Ελληνικής Προεδρίας και του Γ. Δρυ να ψηφιστούν οι αρνητικότατες προτάσεις της αναθεώρησης της ΚΑΠ δεν ευοδώθηκαν για δεύτερη φορά από τις 11 του Ιούνη που ξεκίνησε το «παζάρι» ψήφισης. Ετσι, αργά προχτές το βράδυ, ξανασταμάτησαν τα «όργανα» στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο. Από την περασμένη Τρίτη, που ξεκίνησε αυτός ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων, αυτό που φάνηκε ξανά ήταν πως όλοι οι μεγάλοι και μικρομέγαλοι της ΕΕ, αφού πρώτα προαποφάσισαν μια καθ' όλα αντιαγροτική πολιτική και περικοπή των κονδυλίων και των επιδοτήσεων στη γεωργία, στο όνομα της ΟΝΕ, του ΠΟΕ και της διεύρυνσης, επιδίωκαν να πληρώσουν πιο ακριβά τα σπασμένα οι αγρότες των διπλανών χωρών...

Μετά από τέσσερις συμβιβαστικές προτάσεις και άπειρα προφορικά παζάρια και συμφωνίες, όπου οι ίδιοι τεχνοκράτες της ΕΕ τράβαγαν τα μαλλιά τους για τα αλληλοαναιρούμενα μέτρα και τις πάμπολλες και περίπλοκες τροποποιήσεις, που θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την εφαρμογή των όσων επιδιώκει η Κομισιόν, το πράγμα ξανασκάλωσε προχτές βράδυ. Βασικός αντιρρησίας εμφανίστηκε, όπως έγινε γνωστό, η Γαλλία και ακολούθησαν Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία. Η Ελλάδα, δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση, ήταν στον πυρήνα των πέντε χωρών-ένθερμων υποστηρικτών της υπερψήφισης της ΚΑΠ. Στα πλαίσια αυτά από προχτές βράδυ, δόθηκε νέα τροφή στο επικοινωνιακό κυβερνητικό παιχνίδι εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού των Ελλήνων αγροτοκτηνοτρόφων. Κάποιες εφημερίδες έφτασαν σε σημείο χτες να γράψουν ότι παρενέβη ο ίδιος ο πρωθυπουργός για να σταματήσει το Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο. Δηλαδή τι; Ηθελε και τηλέφωνο Σημίτη το αδιέξοδο στο Λουξεμβούργο;...

Επίσης, στα ίδια δημοσιεύματα γινόταν χτες αναφορά ότι το θέμα της ΚΑΠ δε θα συζητηθεί στη Χαλκιδική και το ίδιο είπε προχτές τα μεσάνυχτα ο πρωθυπουργός - προεδρεύων της Συνόδου Κορυφής - αλλά είναι σίγουρο πως στο περιθώριο της συνόδου έγιναν και θα γίνουν νέα παρασκηνιακά παζάρια κορυφής. Από την άλλη εμφανίστηκε, πάλι για λόγους επικοινωνιακής κατανάλωσης, ως πρόσθετη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, ότι στο τρίτο συμβιβαστικό κείμενο μπήκαν και το κρασί με τα οπωροκηπευτικά στην κοινή δήλωση «του αέρα» του Συμβουλίου και της Επιτροπής για βαμβάκι, καπνό και λάδι. Ακόμα έγινε και διαφήμιση ότι εξασφαλίστηκαν και 100.000 τόνοι αγελαδινού γάλακτος επιπλέον... Και πριν συμφωνηθεί η αναθεώρηση της ΚΑΠ, μοιράστηκαν ήδη, διά του φιλοκυβερνητικού Τύπου, σε 12.000 παραγωγούς! Αλήθεια, 400.000 τόνους αγελαδινό γάλα δε ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση για να κάνει τον καλό πρόεδρο στην ΕΕ;...

ΟΠΕΚΕΠΕ
«Τόνοι»... θράσους

Πρώτα ο ΟΠΕΚΕΠΕ «κόβει» με το έτσι θέλω τις πραγματικές στρεμματικές αποδόσεις στο βαμβάκι, μετά πάλι με το έτσι θέλω, κόβει τις επιδοτήσεις από τις παραγόμενες ποσότητες και από τις ποσότητες που παραδόθηκαν κανονικά στα εκκοκκιστήρια. Κι όταν τα καμώματά του βγαίνουν στη δημοσιότητα, βγάζει ψευτοανακοινώσεις, στις οποίες με πρόφαση την αποκατάσταση της αλήθειας, περισσεύει το θράσος και η κοροϊδία, στο όνομα της εξυπηρέτησης μιας ολέθριας κυβερνητικής πολιτικής!

Μήνα Ιούνη ο ΟΠΕΚΕΠΕ, επιχειρώντας να βολέψει τα «μαγειρέματα» και τα «κοψίματα» που αυθαίρετα έγιναν σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών όλο το προηγούμενο διάστημα, έρχεται να ζητήσει και ρέστα. Μερικές χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί, καλούνται να γυρίσουν πίσω την προκαταβολή της επιδότησης για τις ποσότητες που τώρα ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους τις βγάζει μη επιλέξιμες. Σε όσους φτάνουν τα φράγκα από την εξόφληση της επιδότησης, θα γίνει συμψηφισμός και αναλόγως θα κοπεί η εξόφληση. Σε όσους δε φτάνουν τα φράγκα της εξόφλησης για να καλυφθεί η διαφορά της προκαταβολής της επιδότησης που ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητάει πίσω, το ποσό αυτό θα ζητηθεί να επιστραφεί ως αχρεωστήτως καταβληθέν. Και όχι μόνο αυτό. Για τις περιπτώσεις που ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητάει με το έτσι θέλω πίσω την επιδότηση, δημιουργείται σκοπίμως η εντύπωση στην ανακοίνωση πως πρόκειται για μερικούς μη τίμιους παραγωγούς. Αν πρόκειται για κλέφτες ας τους πάει στη Δικαιοσύνη ο ΟΠΕΚΕΠΕ και να αφήσει κατά μέρος τις μεγαλοψυχίες...

Οσο για το τι ακριβώς συμβαίνει και σε ποια έκταση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα, αναφέροντας πως πρόκειται για ποσότητες όπου θα επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθείσες οι επιδοτήσεις και οι οποίες υπολείπονται κατά πολύ τους 3.000 τόνους. Αλήθεια, δε γνωρίζει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ πόσες ακριβώς είναι αυτές οι ποσότητες και σε πόσα εκκοκκιστήρια έχουν παραδοθεί; Και γιατί υψηλόβαθμο υπηρεσιακό στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ έλεγε σε σύσκεψη που έγινε προ δύο βδομάδων μακριά από την Αθήνα, ότι θα επιστραφούν οι επιδοτήσεις για μία ποσότητα που θα φτάνει τους 19.000 τόνους; Πάντως, οι βαμβακοπαραγωγοί που καλούνται να γυρίσουν την επιδότηση πίσω, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πάνε αμέσως τον ΟΠΕΚΕΠΕ στα δικαστήρια, αν θέλουν να έχουν μια ελπίδα ότι θα βρουν το δίκιο τους.

ΟΙΚΟΠΑΡΚΑ
«Πράσινη» μάσα

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Απάτης «αγνοούνται» τουλάχιστον 3,4 εκατ. ευρώ...

Τουλάχιστον 3,4 εκατομμύρια ευρώ από το κοινοτικό πρόγραμμα «μακροχρόνιας παύσης εκμετάλλευσης γαιών» (αγρανάπαυση) ενδέχεται να έχουν ληφθεί παράνομα από «ημετέρους», με ευθύνη των ελληνικών αρχών και της ίδιας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αυτό προκύπτει από την έκθεση του OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης Απάτης) ο οποίος διεξήγαγε επίσημη έρευνα για περισσότερο από ένα χρόνο (ξεκίνησε στις 21 Γενάρη του 2002 και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Απρίλη) με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου που έφεραν στο φως της δημοσιότητας το «ξεκοκάλισμα» κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων από το πρόγραμμα της αγρανάπαυσης. Να σημειωθεί ότι το όλο θέμα είχε και ένα εμπλεκόμενο υπάλληλο νεκρό, που οδηγήθηκε στην αυτοκτονία στις 26/11/2001.

Στην έκθεση της Υπηρεσίας (την οποία το υπουργείο Γεωργίας πάσχισε να κρύψει από τη δημοσιότητα) αναφέρεται ότι από τις 5 εταιρίες που εξετάστηκαν και οι οποίες είχαν λάβει το συνολικό ποσό των 6,1 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα, «φαίνεται να έχουν υπεξαιρεθεί τουλάχιστον 3,4 εκατ. ευρώ». Ακόμη, σημειώνει «τη διαφαινόμενη αποτυχία των ελληνικών αρχών όσον αφορά την ορθή εφαρμογή και τον έλεγχο του εν λόγω προγράμματος» καθώς και ότι «θα επιδιωχτεί ενδεχομένως η ανάκτηση όλων των ποσών της ενίσχυσης που καταβλήθηκε κατά τη διάρκεια του πενταετούς προγράμματος, στο πλαίσιο εκκαθάρισης των λογαριασμών. Συνολικά τα σχετικά ποσά της χρηματοδότησης ανέρχονται κατά προσέγγιση σε 20,5 εκατ. ευρώ».

Το σημαντικότερο, ίσως από την έκθεση της υπηρεσίας, είναι ότι «καρφώνει» τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες «κατέβαλαν ελάχιστη προσπάθεια να επαληθεύσουν την εγκυρότητα των εγγράφων που υποβλήθηκαν με τις αρχικές αιτήσεις, δημιουργώντας αμφιβολίες σχετικά με τον τρόπο που επιλέχθηκαν οι δικαιούχοι στο πρόγραμμα». Σημαντικές είναι και οι ευθύνες που καταλογίζονται στην ελληνική κυβέρνηση η οποία, σύμφωνα με την έκθεση, δεν προέβαλλε ποτέ επίσημα το πρόγραμμα και τις δυνατότητες που αυτό παρέχει, «αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο την ενδεχόμενη συμμετοχή ενδιαφερόμενων πραγματικά γεωργών. Διαπιστώνεται ακόμη ότι μόνο σε επιλεγμένη ομάδα ατόμων δόθηκε η δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα».

ΣΙΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Φτωχή» σοδειά

Δραματικά μειωμένα θα 'ναι φέτος το εισόδημα των σιτοπαραγωγών στη Θεσσαλία, καθώς είναι πολύ χαμηλή η στρεμματική παραγωγή σιτηρών στην περιοχή.

Σ' αρκετές περιοχές - όπως π.χ. του Δήμου Κραννών της Λάρισας - η φετινή παραγωγή σταριού, κυμαίνεται μεταξύ 50 και 100 κιλών το στρέμμα, όταν άλλες χρονιές έφτανε τα 600 κιλά. Οπως επισημαίνουν παραγωγοί της Θεσσαλίας, η παραγωγή είναι τόσο μικρή που δε θα προχωρούσαν καν σε αλωνισμό, αν δεν ήταν αναγκασμένοι ν' αλωνίσουν για να πάρουν τη στρεμματική επιδότηση. Η δραματική μείωση της παραγωγής οφείλεται στις έντονες βροχοπτώσεις που έπεσαν στις αρχές του χρόνου, σε συνδυασμό με την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας τον περασμένο Μάη. Αυτές οι κακές καιρικές συνθήκες κατέστρεψαν τα στάχια, που είναι «ζούφια» και δε δίνουν καρπό. Οι σιτοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς το εισόδημα. Πολύ περισσότερο που ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις ζημιές που οφείλονται στη βροχή και στη ζέστη, ενώ δε βλέπουν προθυμία ενίσχυσής τους ούτε και από τα ΠΣΕΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ