Σάββατο 21 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΠΑΡΚΑ
«Πράσινη» μάσα

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Απάτης «αγνοούνται» τουλάχιστον 3,4 εκατ. ευρώ...

Τουλάχιστον 3,4 εκατομμύρια ευρώ από το κοινοτικό πρόγραμμα «μακροχρόνιας παύσης εκμετάλλευσης γαιών» (αγρανάπαυση) ενδέχεται να έχουν ληφθεί παράνομα από «ημετέρους», με ευθύνη των ελληνικών αρχών και της ίδιας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αυτό προκύπτει από την έκθεση του OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης Απάτης) ο οποίος διεξήγαγε επίσημη έρευνα για περισσότερο από ένα χρόνο (ξεκίνησε στις 21 Γενάρη του 2002 και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Απρίλη) με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου που έφεραν στο φως της δημοσιότητας το «ξεκοκάλισμα» κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων από το πρόγραμμα της αγρανάπαυσης. Να σημειωθεί ότι το όλο θέμα είχε και ένα εμπλεκόμενο υπάλληλο νεκρό, που οδηγήθηκε στην αυτοκτονία στις 26/11/2001.

Στην έκθεση της Υπηρεσίας (την οποία το υπουργείο Γεωργίας πάσχισε να κρύψει από τη δημοσιότητα) αναφέρεται ότι από τις 5 εταιρίες που εξετάστηκαν και οι οποίες είχαν λάβει το συνολικό ποσό των 6,1 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα, «φαίνεται να έχουν υπεξαιρεθεί τουλάχιστον 3,4 εκατ. ευρώ». Ακόμη, σημειώνει «τη διαφαινόμενη αποτυχία των ελληνικών αρχών όσον αφορά την ορθή εφαρμογή και τον έλεγχο του εν λόγω προγράμματος» καθώς και ότι «θα επιδιωχτεί ενδεχομένως η ανάκτηση όλων των ποσών της ενίσχυσης που καταβλήθηκε κατά τη διάρκεια του πενταετούς προγράμματος, στο πλαίσιο εκκαθάρισης των λογαριασμών. Συνολικά τα σχετικά ποσά της χρηματοδότησης ανέρχονται κατά προσέγγιση σε 20,5 εκατ. ευρώ».

Το σημαντικότερο, ίσως από την έκθεση της υπηρεσίας, είναι ότι «καρφώνει» τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες «κατέβαλαν ελάχιστη προσπάθεια να επαληθεύσουν την εγκυρότητα των εγγράφων που υποβλήθηκαν με τις αρχικές αιτήσεις, δημιουργώντας αμφιβολίες σχετικά με τον τρόπο που επιλέχθηκαν οι δικαιούχοι στο πρόγραμμα». Σημαντικές είναι και οι ευθύνες που καταλογίζονται στην ελληνική κυβέρνηση η οποία, σύμφωνα με την έκθεση, δεν προέβαλλε ποτέ επίσημα το πρόγραμμα και τις δυνατότητες που αυτό παρέχει, «αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο την ενδεχόμενη συμμετοχή ενδιαφερόμενων πραγματικά γεωργών. Διαπιστώνεται ακόμη ότι μόνο σε επιλεγμένη ομάδα ατόμων δόθηκε η δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ