ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκστρατεία «προετοιμασίας» για ευρεία εισβολή στη Γάζα

Οι Ισραηλινοί προχωρούν σε συλλήψεις Παλαιστινίων

Associated Press

Οι Ισραηλινοί προχωρούν σε συλλήψεις Παλαιστινίων
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σε εκστρατεία «προετοιμασίας» της διεθνούς κοινής γνώμης για το ενδεχόμενο εξαπόλυσης ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Λωρίδας της Γάζας έχουν αποδυθεί Ισραηλινοί διπλωμάτες, αν και πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι τόσο το Τελ Αβίβ όσο και η «Χαμάς», επί της ουσίας, δε θα ήταν αρνητικοί σε μια νέα εκεχειρία. Μετά τον τερματισμό της 6μηνης εκεχειρίας, εκ μέρους της «Χαμάς», την περασμένη Παρασκευή, δεκάδες ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί στο νότιο Ισραήλ, προκαλώντας κυρίως υλικές ζημιές.

Το Σάββατο, ένας Παλαιστίνιος, μέλος των «Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα» που πρόσκεινται στη «Φατάχ», σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Γάζα. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός έχει προχωρήσει σε σειρά συλλήψεων στην περίμετρο της Λωρίδας.

«Μια σύγκρουση με τη "Χαμάς" είναι αναπόφευκτη, απλώς ο στρατός θα κρίνει το πότε», δήλωνε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας. Μετά την καθιερωμένη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Κυριακή, ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Χαΐμ Ραμόν, τόνισε ότι η 6μηνη εκεχειρία «ενίσχυσε τη "Χαμάς" και αποδυνάμωσε τις ισραηλινές θέσεις. Το Ισραήλ πρέπει να εκδιώξει τη "Χαμάς" από την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας».

Εγκαινιάζοντας την καμπάνια χειραγώγησης της διεθνούς κοινής γνώμης, η υπηρεσιακή υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, συνομίλησε με τους ομολόγους της, στην Αίγυπτο και στις ΗΠΑ, τονίζοντάς τους ότι «το Ισραήλ δεν μπορεί ν' ανεχτεί επ' αόριστον την εκτόξευση ρουκετών». Παίρνοντας τη σκυτάλη η πρέσβειρα του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκαμπριέλα Σαλέβ, έστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, όπου εμπεριέχεται η συγκεκριμένη προειδοποίηση καθώς και η πληροφορία ότι πιθανότατα η Λίβνι θα καλέσει, σύντομα, για σχετική ενημέρωση τους πρέσβεις διαφόρων χωρών στο Ισραήλ και στη συνέχεια θα επικοινωνήσει με όλους τους ομολόγους της.

Από την πλευρά της, χτες, η «Χαμάς» ανακοίνωσε 24ωρη εκεχειρία μετά από αιγυπτιακό αίτημα, όπως είπε, καθώς το Κάιρο προσπαθεί, για άλλη μια φορά, να επιτευχτεί κάποιου είδους συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Ο Μαχμούντ Ζαχάρ, σημαίνον στέλεχος της «Χαμάς», υπογράμμισε, χτες, ότι η οργάνωσή του «θα δεχόταν μια εκεχειρία που θα ικανοποιούσε τα αιτήματά της». Αλλα στελέχη, όμως, προειδοποιούσαν ότι αν υπάρξει ισραηλινή επίθεση, τότε θ' απαντήσει με δεκάδες καμικάζι αυτοκτονίας.

Ενώ η πολεμική ρητορική κλιμακώνεται η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είχε, μέχρι χτες βράδυ, αντιδράσει δημοσίως. Ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ολοκλήρωσε, χτες, την τριήμερη επίσκεψή του στη Μόσχα όπου είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τη ρωσική ηγεσία.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Στον αέρα» η παρουσία ξένων, πλην αμερικανικών, στρατευμάτων

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του ιρακινού Κοινοβουλίου, σχετικά με το αν θα δοθεί ή όχι παράταση στην παρουσία ξένων στρατευμάτων, πλην των αμερικανικών, στη χώρα. Η κυβέρνηση κατέθεσε προς συζήτηση νομοσχέδιο που προέβλεπε την παροχή άδειας παραμονής για μικρό χρονικό διάστημα στα στρατεύματα των Βρετανίας, Αυστραλίας, Ελ Σαλβαδόρ, Εσθονίας, Ρουμανίας, που παραμένουν στη χώρα και δεν εντάσσονται στη «συμφωνία ασφαλείας» που υπογράφτηκε με τις ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο, όμως, απορρίφθηκε, την Κυριακή, από το Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα η τελική απόφαση να εκκρεμεί. Αν δεν υπάρξει απόφαση μέχρι τα τέλη του χρόνου, τότε από την 1η Γενάρη όλες αυτές οι στρατιωτικές δυνάμεις δεν καλύπτονται από κανένα νομικό καθεστώς για να παραμένουν στη χώρα. Βέβαια, οι βρετανικές, που είναι και οι πλέον πολυάριθμες, έχουν ήδη προαναγγείλει την αποχώρησή τους μέχρι τα τέλη Μάη, αλλά θα πρέπει με κάποιον τρόπο να «νομιμοποιηθεί» η πεντάμηνη αυτή παραμονή.

Σε δίκη στις 31 Γενάρη

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι η δίκη του Ιρακινού δημοσιογράφου Μουντάζερ αλ Ζάιντι, που εκτόξευσε τα παπούτσια του κατά του Αμερικανού Προέδρου σε συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη, θα αρχίσει στις 31 Γενάρη. Ο αλ Ζάιντι κατηγορείται για «επίθεση κατά αρχηγού ξένου κράτους», κατηγορία που, αν δε μετατραπεί σε «απόπειρα επίθεσης», επισείει ποινή μέχρι και 15 χρόνια. Στο μεταξύ, ένας από τα αδέλφια του υποστήριξε, χθες, ότι κατάφερε να τον δει μετά από πολλές μέρες και ότι είναι εμφανώς κακοποιημένος.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο αδελφός του Ζάιντι δήλωσε ότι κακοποιήθηκε από τους φρουρούς του πρωθυπουργού Μάλικι μέχρι να παραδοθεί στις αρχές, ενώ άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι ο αδελφός κατήγγειλε κακοποίηση και μέσα στις φυλακές. Το βέβαιο είναι ότι ο αδελφός διέψευσε ότι ο αλ Ζάιντι έγραψε με τη θέλησή του επιστολή όπου ζητά συγχώρεση από τον Ιρακινό πρωθυπουργό.

ΡΩΣΙΑ
Στρατός στα «ΝΑΤΟικά πρότυπα»

Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ανατόλι Σερντιουκόφ, επισκέφτηκε το σαββατοκύριακο στρατόπεδα στην περιοχή Σεβερομόρφκ, όπου είναι η έδρα του «Βόρειου Στόλου» της Ρωσίας και στην Αγία Πετρούπολη, όπου έκανε σειρά δηλώσεων, σχετικά με τη μεταρρύθμιση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και θα διαρκέσει έως το 2012.

Στη βάση αυτής της μεταρρύθμισης θα υπάρξουν σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές, τόσο στη δομή όσο και στον τρόπο εκπαίδευσης του ρωσικού στρατού. Η «νέα» αντίληψη στηρίζεται στο αμερικανο-ΝΑΤΟικό «μοντέλο» των ευέλικτων στρατιωτικών σωμάτων. Η αναδιάρθρωση θα προκαλέσει την απομάκρυνση έως το 2012 από τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας 200.000 αξιωματικών και 140.000 υπαξιωματικών.

Ο Α. Σερντιουκόφ υποστήριξε στις τελευταίες δηλώσεις του πως «μετά το τέλος της μεταρρύθμισης ο στρατός και ο στόλος θα πρέπει να είναι έτοιμοι να λάβουν μέρος τουλάχιστον σε 3 περιφερειακές και τοπικές ένοπλες συγκρούσεις, που θα διεξαχθούν ταυτόχρονα».

Τα ρωσικά ΜΜΕ, αναλύοντας αυτές τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Αμυνας, εκτιμούν πως οι «εστίες», που θα «δοκιμαστούν» οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις θα είναι οι περιοχές του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, καθώς και της Μαύρης Θάλασσας και της Απω Ανατολής.

Να σημειωθεί πως με τα μεγαλεπήβολα σχέδια μεταρρύθμισης δε συμφωνεί το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), που θεωρεί πως, σε αντίθεση με τις διακηρύξεις, η μεταρρύθμιση θα μειώσει την αμυντική ικανότητα της χώρας. Ο Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, από το βήμα του πρόσφατου 13ου Συνεδρίου του Κόμματος, κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία της χώρας (Μεντβέντεφ - Πούτιν) πως με τη μεταρρύθμιση αυτή, αντί να ενισχύουν τις Ενοπλες Δυνάμεις, απέναντι στις επιβουλές του ΝΑΤΟ, τις αδυνατίζουν.


Ι.Π.

ΟΑΣΕ
Απόφαση για απόσυρση από Γεωργία

ΒΙΕΝΗ.--

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε χτες ότι αποφάσισε να αποσύρει την αποστολή του από τη Γεωργία την 1η Ιανουαρίου, καθώς η Ρωσία αρνήθηκε να συναινέσει στην παράταση της θητείας των παρατηρητών που εκπνέει στις 31 Δεκέμβρη επειδή επέμεινε στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας από άλλα κράτη.

Από τη μεριά της, η γεωργιανή κυβέρνηση κατηγόρησε χτες τη Ρωσία ότι με τη συγκεκριμένη στάση της θέλει να κρύψει «εγκλήματα πολέμου» που διέπραξε, μεταξύ των οποίων και εθνοκάθαρση σε βάρος των Γεωργιανών.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, δήλωσε χτες ότι η χώρα του και οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται μια «συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας» που θα είναι «μια νέα καμπή στις σχέσεις» των δύο χωρών. Η συγκεκριμένη συμφωνία θα καλύψει τους τομείς «της ασφάλειας, της άμυνας, της οικονομίας και βεβαίως της δημοκρατικής ανάπτυξης», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γκουίγκα Μποκέρια.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες δολοφονίες αμάχων

ΝΤΕΡΑ ΙΣΜΑΗΛ ΚΑΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Συνεχίζονται οι φονικές επιθέσεις των αμερικανοΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, με θύματα αμάχους, οι οποίοι βαφτίζονται «αντάρτες των Ταλιμπάν». Η είδηση ότι οι νεκροί είναι άμαχοι επιβεβαιώνεται και από τις αφγανικές αρχές, που διαψεύδουν τις κατοχικές δυνάμεις, οι οποίες εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι οι νεκροί ήταν ύποπτοι για τις ανατινάξεις της Παρασκευής. Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Μάικλ Μιούλεν, επανέλαβε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα αποσταλούν ενισχύσεις στο Αφγανιστάν της τάξης των 20.000 έως και 30.000 στρατιωτών, φτάνοντας συνολικά τις 100.000 ξένων κατοχικών στρατευμάτων.

Ο εγκάθετος Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, δεδομένης της λαϊκής δυσαρέσκειας που αυξάνεται με τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, ζήτησε από τον Αμερικανό αξιωματούχο να του προσδιορίσει το ρόλο των νέων στρατιωτών στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να «γνωμοδοτήσει» πάνω σ' αυτές.

Παράλληλα με τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν, συνεχίζονται και οι πυραυλικές επιθέσεις στις βορειοδυτικές περιοχές των φυλών του Πακιστάν εις αναζήτηση «ισλαμιστών ανταρτών» που βοηθούν την αντίσταση στο Αφγανιστάν. Χθες οκτώ ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αμερικανικό πύραυλο, χωρίς να διευκρινίζεται η ταυτότητά τους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ