ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υπό πίεση ο Σαρόν «ασχολείται» με τον «οδικό χάρτη»

Ακόμα με τις πέτρες ενάντια στον πάνοπλο ισραηλινό στρατό...

Associated Press

Ακόμα με τις πέτρες ενάντια στον πάνοπλο ισραηλινό στρατό...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Πιέσεις να παραιτηθεί δέχεται από πολλά μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, μετά τη γνωστοποίηση της ισραηλινής Εισαγγελίας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να του απαγγείλει κατηγορία για εμπλοκή στο σκάνδαλο δωροληψίας, γνωστό ως «υπόθεση του ελληνικού νησιού».

Ο ίδιος ο Σαρόν κατέστησε σαφές ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το 2007, οπότε λήγει κανονικά η θητεία του. Αντίθετα, σε μια κίνηση που για πολλούς αναλυτές θεωρείται ως ελιγμός αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, ανακοίνωσε ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες σχετικά με τον «οδικό χάρτη» και τα «μονομερή βήματα», στα οποία προτίθεται να προχωρήσει. Η προοπτική, πάντως, μιας παραίτησης Σαρόν ανησυχεί και την παλαιστινιακή πλευρά, καθώς εκτιμάται ότι, αν δημιουργηθεί εσωτερική πολιτική κρίση, υπάρχει περίπτωση να «ξεσπάσει» σε βάρος των Παλαιστινίων με μια νέα στρατιωτική κλιμάκωση.

Στο περιθώριο των πολιτικών αυτών εξελίξεων, χθες, παρουσιάστηκε το σύστημα ασφαλείας, που κατασκεύασε η στρατιωτική βιομηχανία για τα λεωφορεία με στόχο να αποτρέπει τις επιθέσεις καμικάζι. Το σύστημα, που αποτελείται από μια περιστρεφόμενη πόρτα με αισθητήρες που ανιχνεύουν εκρηκτικά και μέταλλα και μπλοκάρει από τον οδηγό, στοιχίζει 25 - 30 χιλιάδες δολάρια και θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 5 λεωφορεία. Σε περίπτωση που αποδειχτεί αποτελεσματικό, σταδιακά θα εφαρμοστεί και στα 4.000 λεωφορεία των ισραηλινών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Λιβανική απάντηση σε Ισραήλ - ΗΠΑ

Στο μεταξύ, χθες, στη Βηρυτό, ο ΥΠΕΞ Ζαν Ομπάιν απάντησε στα σχόλια, τόσο του Αμερικανού ομολόγου του, όσο και του Αμερικανού πρεσβευτή Βίνσεντ Μπατλ, οι οποίοι κάλεσαν τη λιβανική ηγεσία να «ελέγξει τη "Χεζμπολάχ" και να αποτρέψει τις προκλήσεις σε βάρος του Ισραήλ». Αφορμή για τα σχόλια υπήρξε η επίθεση της σιιτικής οργάνωσης κατά ισραηλινού οχήματος, που είχε εισέλθει στη λιβανική μεθόριο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Ισραηλινός στρατιώτης και να τραυματιστεί άλλος ένας. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων της «Χεζμπολάχ».

Ο Ομπάιν κατέστησε σαφές ότι ο Λίβανος δεν πρόκειται να προκαλέσει κανέναν, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψει και την αυτοάμυνά του, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί ο λιβανικός στρατός να παριστάνει το φύλακα των ισραηλινών συνόρων. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ, που καταδίκασαν την είσοδο του ισραηλινού οχήματος στη λιβανική μεθόριο και την εξαπόλυση αεροπορικών επιδρομών.

ΙΡΑΝ
Κίνηση «αποκλιμάκωσης» από τους Φρουρούς

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

«Εχουν γίνει ορισμένες παρεξηγήσεις. Οι επιλογές μας έχουν γίνει με ακρίβεια, με βάση το νόμο και με αξιοκρατία. Ομως θα αναθεωρήσουμε τυχόν σφάλματα που έχουν γίνει και οι υποψήφιοι θα ειδοποιηθούν σχετικά μέχρι τις 30 Γενάρη». Με αυτά τα λόγια, ο επικεφαλής του 12μελούς Συμβουλίου των Φρουρών της Επανάστασης, Αγιατολάχ Αχμάντ Τζανάτι, προανήγγειλε την επανεξέταση των χιλιάδων αιτήσεων υποψηφιότητας στις βουλευτικές εκλογές της 20ής Φλεβάρη, που απορρίφθηκαν, προκαλώντας την οργή των «μεταρρυθμιστών» και μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις που αντιμετωπίζει το Ιράν, τα τελευταία χρόνια.

Η δημόσια ανακοίνωση του Τζανάτι, που έγινε μετά την προσωπική παρέμβαση του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ την περασμένη βδομάδα και την άρση της απόρριψης περίπου 300 αιτήσεων, μέχρι στιγμής, δεν κατάφερε πάντως να αποκλιμακώσει την ένταση. Ο επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα «μεταρρυθμιστικά» κόμματα, του Ιρανικού Ισλαμικού Μετώπου Συμμετοχής, Σαΐντ Σαριάτι, μίλησε για «διακοσμητικές παρεμβάσεις» και τόνισε ότι αν δεν επιτραπεί η συμμετοχή στις εκλογές σε όλους τους υποψηφίους που έχουν υποβάλει σχετική αίτηση και έχει απορριφθεί, οι οποίοι καταμετρούνται σε 3.600, τότε δεν μπορεί κανείς να υποστηρίζει ότι διεξήχθησαν δημοκρατικές εκλογές.

Της ανακοίνωσης Τζανάτι είχε προηγηθεί η διαβεβαίωση του Προέδρου Χαταμί, από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ότι οι εκλογές θα γίνουν δημοκρατικά και η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Αμπντολβαχέντ Μουσαβί Λαρί, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα «το Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης να κατανοήσει την πραγματικότητα στη χώρα μας και να δώσει λύση στο πρόβλημα». Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες των «μεταρρυθμιστών». Ογδόντα βουλευτές, των οποίων η αίτηση συμμετοχής στις εκλογές έχει απορριφθεί, συνεχίζουν την κατάληψη του Κοινοβουλίου, ενώ δεκάδες κυβερνήτες επαρχιών απειλούν με παραίτηση και αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχουν, ήδη, αποστείλει επιστολές παραίτησης στον Πρόεδρο Χαταμί, ο οποίος δεν τις έχει, ακόμη, κάνει αποδεκτές.

Το γενικότερο κλίμα είναι εξαιρετικά ηλεκτρισμένο και τεταμένο. Αυτό αποδεικνύεται και από τα πρώτα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ «μεταρρυθμιστών» και «σκληροπυρηνικών» στην πόλη Χαμεντάν. Οπαδοί του ακραίου κόμματος «Χεζμπολάχ», που υποστηρίζει τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επιτέθηκαν σε οπαδούς του «μεταρρυθμιστή» βουλευτή Χοσεΐν Λονγκαμνιάν, οι οποίοι διαμαρτύρονταν παρόντος του βουλευτή για τον αποκλεισμό των υποψηφίων, με αποτέλεσμα να σημειωθούν συγκρούσεις και να τραυματιστούν πολλοί άνθρωποι.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου των Φρουρών της Επανάστασης, πάντως, Αγιατολάχ Αχμάντ Τζανάτι, εκτός από τις διαβεβαιώσεις, άδραξε την ευκαιρία για να προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά του Ιράν και στην εκλογική διαδικασία. Η ΕΕ, λίγες μέρες νωρίτερα, εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις στη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων. Οι σχέσεις Ιράν - ΕΕ, μετά την αναθέρμανση που επιτεύχθηκε με την υπογραφή από την Τεχεράνη του συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών, παρουσιάζουν κάμψη, καθώς η ιρανική ηγεσία κατηγορεί την ΕΕ ότι δεν τήρησε τη δέσμευσή της να παράσχει τεχνική υποστήριξη στο Ιράν για την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Λ. ΑΝΤΖΕΛΕΣ
Υπέρ της κατάργησης άρθρων του αντιτρομοκρατικού νόμου

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.--

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Λος Αντζελες, με ψήφισμά του τάσσεται υπέρ της κατάργησης άρθρων του αντιτρομοκρατικού νόμου που ισχύει στις ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το συμβολικό κείμενο, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο του Λος Αντζελες, καταμαρτυρά τις υφέρπουσες αντιθέσεις εντός των ΗΠΑ, ειδικά εάν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι υιοθετήθηκε μόλις μια μέρα μετά την ομιλία του Μπους για την Κατάσταση του Εθνους, στην οποία ζήτησε από το Κογκρέσο να ανανεώσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο, ορισμένες διατάξεις του οποίου λήγουν το 2005.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Ενάντια στη λιτότητα οι δημόσιοι υπάλληλοι

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Ημέρα απεργίας η χτεσινή για τους Πορτογάλους δημόσιους υπαλλήλους που αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική λιτότητας που επιβάλλει στον κλάδο τους (και όχι μόνο βέβαια) η συντηρητική κυβέρνηση του Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει πάγωμα των μισθών για τους μισούς από τους συνολικά 700.000 δημόσιους υπάλληλους και αυξήσεις 2% (!) για τους υπόλοιπους, προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα που βρίσκεται πλέον στο 2.7% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα είχε ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ, που ήταν το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας, πράγμα που προκάλεσε την «οργή» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και την «ανησυχία» της κυβέρνησης. Παράλληλα η κυβέρνηση θέλει να μεταρρυθμίσει και τις εργασιακές σχέσεις των δημοσίων υπαλλήλων και να τις κάνει πιο «ελαστικές». Δηλαδή, θέλει να στείλει πολλούς δημόσιους υπαλλήλους σπίτια τους (αυτούς με συμβάσεις εργασίας περιορισμένης διάρκειας) και να καθιερώσει τα ιδιωτικά συμβόλαια (που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα) στις δημόσιες υπηρεσίες.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν και διαδήλωση στους δρόμους της Λισαβόνας στην οποία συμμετείχαν και οι φοιτητές που απαιτούν περισσότερα χρήματα για τη δημόσια Παιδεία.

ΡΩΣΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Συνομιλίες, συμφωνίες και διαφωνίες

ΜΟΣΧΑ.--

Συνομιλίες με θέμα τη στενότερη συνεργασία μεταξύ της Γαλλίας, και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη Ρωσία είχαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Ντομινίκ Ντε Βιλπέν και Ιγκόρ Ιβάνοφ στη ρωσική πρωτεύουσα, Μόσχα.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ στη διάρκεια των επαφών πρότεινε στη Μόσχα την οικοδόμηση «μιας πραγματικής στρατηγικής σύμπραξης» ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη στον τομέα της ασφάλειας, της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας. Ο Γάλλος αξιωματούχος πρότεινε ιδιαίτερα την εγκαθίδρυση ενός «διαρκούς θεσμικού μηχανισμού» σχετικού με την ασφάλεια, σε ομιλία που εκφώνησε με θέμα τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Ευρώπη ενώπιον των φοιτητών του Ρωσικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (MGIMO), έχοντας δίπλα του το Ρώσο ομόλογό του Ιγκόρ Ιβανόφ. Παίρνοντας ως παράδειγμα το ΝΑΤΟ, ο Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε πως το Παρίσι και η Μόσχα πρέπει να προχωρήσουν στη συνεργασία «για τη διαχείριση περιφερειακών κρίσεων».

Πάντως, δεν έλειψαν και οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, αφού ο ντε Βιλπέν δήλωσε ότι η Τσετσενία βρίσκεται σε κατάσταση «ανοιχτού πολέμου» εδώ και πολλά χρόνια και πρόσθεσε ότι μόνο με μια «πολιτική διαδικασία» μπορεί έρθει η ειρήνη. Από την πλευρά του, ο Ιβάνοφ επανέλαβε την πάγια θέση της Μόσχας ότι δεν πρόκειται για πόλεμο αλλά για «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» και υπογράμμισε ότι η κατάσταση στην περιοχή έχει τους τελευταίους μήνες «εξομαλυνθεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ