Σάββατο 24 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Ενάντια στη λιτότητα οι δημόσιοι υπάλληλοι

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Ημέρα απεργίας η χτεσινή για τους Πορτογάλους δημόσιους υπαλλήλους που αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική λιτότητας που επιβάλλει στον κλάδο τους (και όχι μόνο βέβαια) η συντηρητική κυβέρνηση του Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει πάγωμα των μισθών για τους μισούς από τους συνολικά 700.000 δημόσιους υπάλληλους και αυξήσεις 2% (!) για τους υπόλοιπους, προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα που βρίσκεται πλέον στο 2.7% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα είχε ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ, που ήταν το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας, πράγμα που προκάλεσε την «οργή» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και την «ανησυχία» της κυβέρνησης. Παράλληλα η κυβέρνηση θέλει να μεταρρυθμίσει και τις εργασιακές σχέσεις των δημοσίων υπαλλήλων και να τις κάνει πιο «ελαστικές». Δηλαδή, θέλει να στείλει πολλούς δημόσιους υπαλλήλους σπίτια τους (αυτούς με συμβάσεις εργασίας περιορισμένης διάρκειας) και να καθιερώσει τα ιδιωτικά συμβόλαια (που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα) στις δημόσιες υπηρεσίες.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν και διαδήλωση στους δρόμους της Λισαβόνας στην οποία συμμετείχαν και οι φοιτητές που απαιτούν περισσότερα χρήματα για τη δημόσια Παιδεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ