Σάββατο 24 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Συνομιλίες, συμφωνίες και διαφωνίες

ΜΟΣΧΑ.--

Συνομιλίες με θέμα τη στενότερη συνεργασία μεταξύ της Γαλλίας, και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη Ρωσία είχαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Ντομινίκ Ντε Βιλπέν και Ιγκόρ Ιβάνοφ στη ρωσική πρωτεύουσα, Μόσχα.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ στη διάρκεια των επαφών πρότεινε στη Μόσχα την οικοδόμηση «μιας πραγματικής στρατηγικής σύμπραξης» ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη στον τομέα της ασφάλειας, της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας. Ο Γάλλος αξιωματούχος πρότεινε ιδιαίτερα την εγκαθίδρυση ενός «διαρκούς θεσμικού μηχανισμού» σχετικού με την ασφάλεια, σε ομιλία που εκφώνησε με θέμα τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Ευρώπη ενώπιον των φοιτητών του Ρωσικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (MGIMO), έχοντας δίπλα του το Ρώσο ομόλογό του Ιγκόρ Ιβανόφ. Παίρνοντας ως παράδειγμα το ΝΑΤΟ, ο Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε πως το Παρίσι και η Μόσχα πρέπει να προχωρήσουν στη συνεργασία «για τη διαχείριση περιφερειακών κρίσεων».

Πάντως, δεν έλειψαν και οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, αφού ο ντε Βιλπέν δήλωσε ότι η Τσετσενία βρίσκεται σε κατάσταση «ανοιχτού πολέμου» εδώ και πολλά χρόνια και πρόσθεσε ότι μόνο με μια «πολιτική διαδικασία» μπορεί έρθει η ειρήνη. Από την πλευρά του, ο Ιβάνοφ επανέλαβε την πάγια θέση της Μόσχας ότι δεν πρόκειται για πόλεμο αλλά για «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» και υπογράμμισε ότι η κατάσταση στην περιοχή έχει τους τελευταίους μήνες «εξομαλυνθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ