Σάββατο 24 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Επίσκεψη του Βαρθολομαίου

Από την υποδοχή του πατριάρχη Βαρθολομαίου στο αεροδρόμιο «Χοσέ Μαρτί»

Associated Press

Από την υποδοχή του πατριάρχη Βαρθολομαίου στο αεροδρόμιο «Χοσέ Μαρτί»
ABANA.-

O οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος βρίσκεται από την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της Κούβας, προκειμένου να εγκαινιάσει την Κυριακή το ναό του Αγίου Νικολάου, στο κέντρο της Αβάνας.

Το γεγονός αποκτά ειδική σημασία, καθότι ο Βαρθολομαίος επισκέπτεται την Κούβα, παρά τις αμερικανικές αντιδράσεις και πιέσεις κι ενώ η ελληνική κυβέρνηση, επισήμως, δεν εκπροσωπήθηκε στο ταξίδι αυτό ...αφού η ΕΕ, σε απόλυτη σύμπλευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διάρκεια μάλιστα της Ελληνικής Προεδρίας, διέκοψε εν μέρει τις σχέσεις της με την Κούβα σε ένα ιδιόμορφο εμπάργκο, που σημαίνει τον περιορισμό των διμερών κυβερνητικών επισκέψεων υψηλού επιπέδου. Αντιθέτως, η ΕΕ καλεί τους «αντιφρονούντες»...

Ο Φιντέλ Κάστρο, φορώντας τη γνωστή χακί στρατιωτική στολή του, υποδέχτηκε τον οικουμενικό πατριάρχη στο αεροδρόμιο «Χοσέ Μαρτί» στην Αβάνα. Ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα Granma, ακολούθησε διμερής συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Βαρθολομαίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την πρόσκληση, ώστε να επισκεφθεί και να πρωτοστατήσει στη θυρανοιξία του Αγίου Νικολάου, αλλά και για την πολύ θερμή υποδοχή που του έγινε κατά την άφιξή του.

Λίγο αργότερα, έγινε και η επίσημη τελετή υποδοχής στο Παλάτι της Επανάστασης. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας εκ μέρους της κουβανικής κυβέρνησης, κατά την Granma, ήταν ο Ρικάρντο Αλαρκόν, πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ο Κάρλος Λάγκε, γραμματέας της εκτελεστικής επιτροπής του Κυβερνητικού Συμβουλίου και ο υπουργός Εξωτερικών Φελίπε Πέρες Ρόκε, ενώ από την πλευρά του πατριάρχη ο Αθηναγόρας, αρχιεπίσκοπος Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής. Σημειώνεται ότι μαζί με τον πατριάρχη κατέφθασε στην Κούβα και ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας Σ. Κοτς, αλλά και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος. Ο πατριάρχης, όπως αναφέρουν και ελληνικά μέσα ενημέρωσης, θα συμμετάσχει σε σειρά εκδηλώσεων, όπως την έκθεση του Δημήτρη Ταλαγάνη στο Μουσείο Καλών Τεχνών, και άλλες ανάλογες εκδηλώσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εκδηλώσεων για το «Ετος για τα 45 χρόνια της Επανάστασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ