Σάββατο 24 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
«Οι πόλεμοι είναι χρήσιμοι»...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Οι πόλεμοι είναι χρήσιμοι» υποστηρίζει ο στρατηγός Πίτερ Σουμέικερ, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ από την περασμένο Αύγουστο, δηλώνοντας ταυτόχρονα την πρόθεση ή επιθυμία, ο αμερικανικός στρατός να απελευθερώσει ακόμη περισσότερους στρατιώτες ώστε να είναι ετοιμοπόλεμοι ανά πάσα στιγμή.

Οι συγκρούσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν έχουν αποσπάσει το μονοπώλιο της προσοχής του στρατού τόνισε ο Σουμέικερ σε συνέντευξή του προς το πρακτορείο ΑΡ, αλλά οι πόλεμοι επέτρεψαν στο στρατό να εμφυσήσει στο στράτευμα την αναγκαία «πολεμική αρετή», αρνούμενος - εννοείται - κατηγορηματικά ότι είναι πολεμοκάπηλος... «Δεν είμαστε ισχυρότεροι επειδή έχουμε αριθμητικά μεγαλύτερο στρατό» τόνισε και πρόσθεσε ότι η αριθμητική διεύρυνση του στρατού «είναι ανάλογη με το να ποτίζεις την άμμο»... «Εχουμε τη μοναδική ευκαιρία, τώρα που οι τρομοκράτες μας επιτέθηκαν μέσα στην πατρίδα μας, να αλλάξουμε κατεύθυνση και προσανατολισμό» υποστήριξε ο στρατηγός Σουμέικερ και κατέληξε ότι η απάντηση είναι η «διεύρυνση της πολεμικής ισχύος με την απελευθέρωση στρατευμάτων από άλλα πόστα»...

Υπέρβαση του «πολεμικού» προϋπολογισμού

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους θα ζητήσει ενδεχομένως τον επόμενο χρόνο 40 δισ. δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ως επιπλέον κονδύλι στα 400 δισ. δολάρια του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, που θα προωθηθεί προς έγκριση τον επόμενο μήνα στο Κογκρέσο.

Επισήμως ο Λευκός Οίκος αρνείται τα περί υπέρβασης του «πολεμικού προϋπολογισμού και των οικονομικών ανεκτών ορίων» και τονίζει ότι δεν προετοιμάζει ΗΔΗ τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Πηγές από το Κογκρέσο, ωστόσο, που επικαλείται το «Reuters», επιμένουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο αρχικός σχεδιασμός της απόφασης για τη δαπάνη ώστε να προωθηθεί προς έγκριση στα τέλη του 2004 ή τις αρχές του 2005. Εκτιμούν ωστόσο ότι το αίτημα του Τζορτζ Μπους δε θα πρέπει να αναμένεται να γίνει επισήμως γνωστό πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, για να αποφευχθούν οι πιθανές αντιδράσεις του εκλογικού σώματος και οι επικρίσεις των δημοκρατικών.

Και μία και ο λόγος έφθασε στους Δημοκρατικούς, ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Τζον Κέρι, προηγείται των αντιπάλων του ενόψει των προκριματικών για το χρίσμα στο Νιου Χαμσάιρ, αφήνοντας μάλιστα δεύτερο με διαφορά δέκα μονάδων τον Χάουαρντ Ντιν, βάσει δημοσκόπησης της «Boston Herald». Τελευταίος έρχεται ο στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ.

Παραδοχή της δωροδοκίας

Τέλος, η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία «Hαlliburton» - ο νυν αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης Ντικ Τσένι έχει διατελέσει πρόεδρός της - που δραστηριοποιείται στο Ιράκ, δέχτηκε ενώπιον των ελεγκτών του Πενταγώνου ότι δύο υπάλληλοί της δωροδοκήθηκαν με 6 εκατομμύρια δολάρια για να αναθέσουν σε κουβεϊτιανή εταιρία να προμηθεύει καύσιμα τούς Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ, ανέφερε χτεσινό δημοσίευμα της «Wall Street Journal».

Η υπόθεση γύρω από τα παιγνίδια της «Halliburton» και τις τιμές του πετρελαίου ξεκίνησε πριν μήνες, μετά από πρωτοβουλία δύο βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος που κατήγγειλαν ότι η αμερικανική κυβέρνηση πληρώνει τρεις φορές πάνω από την κανονική την τιμή της βενζίνης που εισάγεται από το Κουβέιτ στο Ιράκ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πόλεμος παντού και επ' αόριστον (2009-05-29 00:00:00.0)
Το φιάσκο του Ιράκ προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον αμερικανικό λαό (2008-03-23 00:00:00.0)
«Πολεμικός» προϋπολογισμός (2007-02-06 00:00:00.0)
Παζαρεύοντας το μέλλον του Ιράκ (2003-04-08 00:00:00.0)
«Συμφωνία» Αγκυρας - Ουάσιγκτον; (2003-03-26 00:00:00.0)
Κούρσα πολεμικών δαπανών στις ΗΠΑ (2002-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ