Μαζί με ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία και Αυστραλία, ξεχωρίζει η συμμετοχή της Γερμανίας για πρώτη φορά την τελευταία 20ετία
Από τη φετινή «διευρυμένη» άσκηση ANNUALEX |
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης Ειρηνικού του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (Pacific Fleet), η άσκηση αφορά «τακτικές ενισχυμένων θαλάσσιων επικοινωνιών, επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου, ανεφοδιασμό στη θάλασσα, πτητικές λειτουργίες στο κατάστρωμα και ελιγμούς θαλάσσιων απαγορεύσεων».
Την άσκηση «ΑNNUALEX» διεξάγει ετησίως από το 1996 το ιαπωνικό Πολεμικό Ναυτικό, ενώ τελευταία φορά διεξήχθη το 2016. Η πρόσκληση των ΗΠΑ σε αυτήν είναι πολύ συχνή, ωστόσο η φετινή διεύρυνση των συμμετεχόντων είναι χαρακτηριστική, ειδικά με τη συμμετοχή και της Γερμανίας. Οπως επισημαίνει η αμερικανική ανακοίνωση, η «ANNUALEX 2021» «σηματοδοτεί την πρώτη φορά την τελευταία 20ετία που το γερμανικό Ναυτικό συμμετέχει σε θαλάσσιες ασκήσεις στην περιοχή»...
Από τη μεριά της Γερμανίας, ο διοικητής της φρεγάτας «Bayern» που συμμετέχει στην άσκηση, Τ. Κάλσκι, μίλησε για «τεράστια τιμή να έχουμε την ευκαιρία για άσκηση με τους εταίρους μας». Ο δε αντιναύαρχος Κέι Ακίμ Σόνμπαχ δήλωσε πως «το γερμανικό Ναυτικό θα ενισχύσει την αφοσίωση στην περιοχή μέσα από βαθύτερη συνεργασία για την ασφάλεια και άμυνα με εταίρους στην περιοχή», αλλά και ότι «η Γερμανία θα αναζητήσει την αποστολή φρεγάτας κάθε δύο χρόνια στον Ινδο-Ειρηνικό μαζί με ένα πλοίο ανεφοδιασμού».
Σημειωτέον ότι η φρεγάτα «Bayern» βρίσκεται σε αποστολή από τον περασμένο Αύγουστο, που θα ολοκληρωθεί τον επόμενο Φλεβάρη, με δρομολόγια από το Κέρας της Αφρικής μέχρι την Ινδία και την Αυστραλία, στο πλαίσιο και της νέας «Στρατηγικής» που παρουσίασε η Γερμανία το 2020, εστιάζοντας στην «αντιμετώπιση των προκλήσεων» στον Ινδο-Ειρηνικό.
Ο δε Αμερικανός υποναύαρχος, Ντ. Μάρτιν, διοικητής της αμερικανικής δύναμης «Carrier Strike Group» (CSG), που συμμετέχει στην «ANNUALEX», μίλησε για «ευκαιρία για στρατηγικό συντονισμό, συνεργασία και περαιτέρω ενίσχυση του δικτύου των εταιρικών μας σχέσεων και συμμαχιών, που μας καθιστά ικανούς να παραμείνουμε μια ευέλικτη, προσαρμόσιμη και επίμονα συνδυαστική δύναμη, ικανή να παράγει ισχύ γοργά, οπουδήποτε και οποτεδήποτε αυτό χρειαστεί».
Στο μεταξύ, «μηνύματα» προς Κίνα έστειλε και η διέλευση του αμερικανικού πολεμικού πλοίου «Milius» από τα Στενά της Ταϊβάν.
Το Πεκίνο αντέδρασε έντονα, καταγγέλλοντας ότι δημιουργεί «κινδύνους στο πεδίο της ασφάλειας» και «υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα». Εκπρόσωποι των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων ανέφεραν ότι η Κίνα λαμβάνει «όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει όλες τις απειλές και προκλήσεις» και να διαφυλάξει «την εθνική της κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα».
Ολα αυτά ενώ η Ουάσιγκτον εντείνει τις επαφές για τη σύσφιξη των οικονομικών συνεργασιών της στην περιοχή: Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται αφενός ο «Διάλογος για την εταιρική σχέση ΗΠΑ - Ταϊβάν για την οικονομική ευημερία» που έγινε στις αρχές της βδομάδας, αφετέρου η προχτεσινή συνάντηση της Εμπορικής Αντιπροσώπου των ΗΠΑ Κάθριν Τάι με τον Ινδό υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, Π. Γκογιάλ, στο Νέο Δελχί.
Με έντονη κινητικότητα και μπαράζ παρεμβάσεων «προετοιμάζονται» όλες οι πλευρές - άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενες - για την επανέναρξη των διαβουλεύσεων στη Βιέννη στις 29 Νοέμβρη σχετικά με τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τους όρους για την επιστροφή των ΗΠΑ σε αυτήν.
Χτες μετέβη στην Τεχεράνη ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ρ. Γκρόσι, συναντώντας τον νέο διευθυντή του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας της χώρας, Μ. Εσλαμί. Ο Γκρόσι είπε πως είχαν «έντονες συνομιλίες», τονίζοντας πως συνεχίζουν τη διαπραγμάτευση με στόχο την εξεύρεση «κοινού εδάφους». Ο Εσλαμί, από την πλευρά του, ανέφερε πως συζήτησαν περισσότερο «τεχνικά ζητήματα».
Σε ένα τέτοιο φόντο, την πάντα υπαρκτή επικίνδυνη ένταση στον Περσικό Κόλπο επέλεξε να αναδείξει στις αρχές της βδομάδας ο Ιρανός ναύαρχος και διοικητής των ναυτικών δυνάμεων των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης, Αλιρεζά Τανγκσίρι, αποκαλύπτοντας πως σε άμεσες συγκρούσεις με το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό σκοτώθηκαν 9 Ιρανοί ναυτικοί και καταφέρθηκαν έναντι των ΗΠΑ 9 «αξέχαστα» χτυπήματα ως αντίποινα, τα οποία δεν διευκρινίστηκαν.
Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες περί «άμεσων συγκρούσεων» με το Ιράν στον Περσικό.
Παράλληλα, ενόψει της επανέναρξης των παζαριών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ν. Μπένετ, ανέφερε ότι «ζούμε σε περίπλοκους καιρούς. Είναι πιθανό να υπάρξουν διαμάχες με τους καλύτερους φίλους μας», υπονοώντας τη διαφωνία του Ισραήλ με τις ΗΠΑ για το θέμα. Ξεκαθάρισε δε ότι «ακόμη κι αν υπάρξει νέα συμφωνία, το Ισραήλ φυσικά δεν θα συμμετάσχει σε αυτήν και δεν δεσμεύεται από αυτήν».
Νωρίτερα ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπ. Γκαντς, συμμετέχοντας σε τηλεδιάσκεψη με ομολόγους του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, πρότεινε συνεργασία και ανάπτυξη ενός κοινού σχεδίου «άμυνας» απέναντι στο Ιράν και στις επιθετικές κινήσεις και επιχειρήσεις που πραγματοποιεί με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Ισχυρίστηκε πως το Ιράν διαθέτει δύο βάσεις στο Τσαμπαχάρ και στο νησάκι Κισμ, από όπου εξαπολύει επιθέσεις σε εμπορικά πλοία.
Σημειώνεται ότι οι αρχές στο Μπαχρέιν (στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή) ανακοίνωσαν τις συλλήψεις δεκάδων ύποπτων «τρομοκρατών», κατηγορώντας τους πως σχεδίαζαν, σε συνεργασία με το Ιράν και με ιρανικό οπλισμό και πυρομαχικά, επιθέσεις σε δυνάμεις ασφαλείας και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Ο δε συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία, που επιτίθεται εδώ και έξι χρόνια στην Υεμένη, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι εντόπισε ενδείξεις «επικείμενου κινδύνου για τη ναυσιπλοΐα και το παγκόσμιο εμπόριο» νοτίως της Ερυθράς Θάλασσας.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου του Τμήματος Ευρώπης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), που πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Νοέμβρη στη Villa Nova de Gaia της Πορτογαλίας, δύο χρόνια μετά την αναστολή των διά ζώσης συναντήσεων λόγω πανδημίας.
Τις εργασίες της Συνόδου απασχόλησαν οι γενικότερες εξελίξεις με την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κατά των λαών, η παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και η επιχειρούμενη στρατιωτική αυτονόμησή της, η συνέχιση της καμπάνιας του ΠΣΕ «Ναι στην Ειρήνη - Οχι στο ΝΑΤΟ», η οργάνωση διάσκεψης του ΠΣΕ ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί τέλη Ιούνη του 2022 στη Μαδρίτη, καθώς και η διακριτή συμμετοχή του ΠΣΕ στις αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις εκείνου του διαστήματος.
Μέσα από τη συζήτηση έγινε σημαντική ανταλλαγή πείρας από τη δράση των αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων ειρήνης της Ευρώπης σε όλη αυτήν την περίοδο, την κατάσταση με τις επιπτώσεις της πανδημίας και την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων θωράκισης της δημόσιας Υγείας από όλες τις κυβερνήσεις, και την ταυτόχρονη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων μέσα στην κρίση αυτή.
Πραγματοποιήθηκε επίσης ενημέρωση και ανταλλαγή σκέψεων και προτάσεων ενόψει της διεξαγωγής του 22ου Συνεδρίου του ΠΣΕ την άνοιξη του 2022 στο Βιετνάμ.
Στη διάσκεψη εγκρίθηκαν ψηφίσματα αλληλεγγύης προς τον λαό της Βενεζουέλας, στον κυπριακό λαό για τερματισμό της κατοχής και επανένωση του νησιού, καθώς και ψήφισμα καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας κατά της Κούβας και αλληλεγγύης στον λαό της.
Μετά από σχετική ενημέρωση εγκρίθηκε επίσης ψήφισμα καταδίκης της ανανέωσης της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις και αλληλεγγύης με την πάλη της ΕΕΔΥΕ και του λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα, με ταυτόχρονη καταδίκη του ρόλου των διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων.
Στη Σύνοδο πήραν μέρος τα κινήματα από: Βέλγιο, Κύπρο, Τσεχία, Ιταλία, Γαλλία, Ιρλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Τουρκία, από την Πορτογαλία, που είναι και συντονιστής Ευρώπης του ΠΣΕ, καθώς και η ΕΕΔΥΕ από την Ελλάδα, με τον οργανωτικό της γραμματέα Γρηγόρη Αναγνώστου.
Συμμετείχε επίσης, ως προσκεκλημένος, εκπρόσωπος από το κίνημα ειρήνης της Βραζιλίας.
Τέλος, πήρε μέρος ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ Ηρακλής Τσαβδαρίδης.
Συντονισμός και αντίστοιχες πρωτοβουλίες από Κίνα, Ινδία και άλλες χώρες
Καθώς κλιμακώνονται τα παζάρια και οι καπιταλιστικοί ανταγωνισμοί γύρω από το πετρέλαιο, μεταξύ άλλων ανάμεσα σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες και σε χώρες - μεγάλους καταναλωτές Ενέργειας, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να διαθέσουν σταδιακά 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα. Στόχος της κίνησης είναι η προσπάθεια «συγκράτησης» των τιμών του «μαύρου χρυσού», οι οποίες επιδρούν συνολικότερα και στην άνοδο του πληθωρισμού (στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός έφτασε στο 6,2% τον Σεπτέμβρη).
Η αποδέσμευση αυτή από τα στρατηγικά αποθέματα, μάλιστα, που θα πάρει μορφή δανείου και πώλησης, γίνεται σε συντονισμό με αντίστοιχες κινήσεις που θα κάνουν και άλλες χώρες - μεγάλοι καταναλωτές πετρελαίου - ειδικότερα σε συντονισμό με τις Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Βρετανία.
Παρότι βέβαια τα 50 εκατ. βαρέλια πετρελαίου είναι μια μεγάλη ποσότητα, σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ καταναλώνονται περίπου 20 εκατ. βαρέλια τη μέρα...
Τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα ενώ οι προηγούμενες πιέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, κυρίως τη Σαουδική Αραβία, για να αυξήσουν την προσφορά τους, δεν έχουν μέχρι στιγμής επιτύχει, ενώ η επόμενη συνεδρίαση πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ+ έχει προγραμματιστεί στις 2 Δεκέμβρη.
Λίγη ώρα μετά την απόφαση των ΗΠΑ, οι διεθνείς τιμές πετρελαίου διαμορφώθηκαν κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του πετρελαίου στο Τέξας μειώθηκε κατά 1,5%, φτάνοντας τα 75,61 δολάρια το βαρέλι.
Η Ινδία, η χώρα που είναι η τρίτη μεγαλύτερη εισαγωγέας και καταναλωτής πετρελαίου, ανακοίνωσε πως θα αποδεσμεύσει 5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά της αποθέματα.
H Kίνα, η Νότια Κορέα, η Βρετανία κ.ά. δεν διευκρίνισαν άμεσα την ποσότητα πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα που θα διαθέσουν στην κατανάλωση.