Με έντονη κινητικότητα και μπαράζ παρεμβάσεων «προετοιμάζονται» όλες οι πλευρές - άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενες - για την επανέναρξη των διαβουλεύσεων στη Βιέννη στις 29 Νοέμβρη σχετικά με τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τους όρους για την επιστροφή των ΗΠΑ σε αυτήν.
Χτες μετέβη στην Τεχεράνη ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ρ. Γκρόσι, συναντώντας τον νέο διευθυντή του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας της χώρας, Μ. Εσλαμί. Ο Γκρόσι είπε πως είχαν «έντονες συνομιλίες», τονίζοντας πως συνεχίζουν τη διαπραγμάτευση με στόχο την εξεύρεση «κοινού εδάφους». Ο Εσλαμί, από την πλευρά του, ανέφερε πως συζήτησαν περισσότερο «τεχνικά ζητήματα».
Σε ένα τέτοιο φόντο, την πάντα υπαρκτή επικίνδυνη ένταση στον Περσικό Κόλπο επέλεξε να αναδείξει στις αρχές της βδομάδας ο Ιρανός ναύαρχος και διοικητής των ναυτικών δυνάμεων των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης, Αλιρεζά Τανγκσίρι, αποκαλύπτοντας πως σε άμεσες συγκρούσεις με το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό σκοτώθηκαν 9 Ιρανοί ναυτικοί και καταφέρθηκαν έναντι των ΗΠΑ 9 «αξέχαστα» χτυπήματα ως αντίποινα, τα οποία δεν διευκρινίστηκαν.
Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες περί «άμεσων συγκρούσεων» με το Ιράν στον Περσικό.
Παράλληλα, ενόψει της επανέναρξης των παζαριών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ν. Μπένετ, ανέφερε ότι «ζούμε σε περίπλοκους καιρούς. Είναι πιθανό να υπάρξουν διαμάχες με τους καλύτερους φίλους μας», υπονοώντας τη διαφωνία του Ισραήλ με τις ΗΠΑ για το θέμα. Ξεκαθάρισε δε ότι «ακόμη κι αν υπάρξει νέα συμφωνία, το Ισραήλ φυσικά δεν θα συμμετάσχει σε αυτήν και δεν δεσμεύεται από αυτήν».
Νωρίτερα ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπ. Γκαντς, συμμετέχοντας σε τηλεδιάσκεψη με ομολόγους του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, πρότεινε συνεργασία και ανάπτυξη ενός κοινού σχεδίου «άμυνας» απέναντι στο Ιράν και στις επιθετικές κινήσεις και επιχειρήσεις που πραγματοποιεί με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Ισχυρίστηκε πως το Ιράν διαθέτει δύο βάσεις στο Τσαμπαχάρ και στο νησάκι Κισμ, από όπου εξαπολύει επιθέσεις σε εμπορικά πλοία.
Σημειώνεται ότι οι αρχές στο Μπαχρέιν (στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή) ανακοίνωσαν τις συλλήψεις δεκάδων ύποπτων «τρομοκρατών», κατηγορώντας τους πως σχεδίαζαν, σε συνεργασία με το Ιράν και με ιρανικό οπλισμό και πυρομαχικά, επιθέσεις σε δυνάμεις ασφαλείας και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Ο δε συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία, που επιτίθεται εδώ και έξι χρόνια στην Υεμένη, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι εντόπισε ενδείξεις «επικείμενου κινδύνου για τη ναυσιπλοΐα και το παγκόσμιο εμπόριο» νοτίως της Ερυθράς Θάλασσας.