Παρασκευή 18 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αμερικανικές απειλές ενόψει των συνομιλιών με την ομάδα των «6»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Εντείνονται οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις προς την ιρανική ηγεσία λίγες μέρες πριν τη νέα συνάντησή της με την ομάδα των «6» (χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα - και Γερμανία) στη Βαγδάτη με αφορμή το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ετσι, χτες, ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ υπογράμμισε, σε δηλώσεις του, ότι τα αμερικανικά σχέδια για πιθανή στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν «είναι απολύτως έτοιμα να τεθούν σε εφαρμογή άμεσα σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο». Ο Νταν Σαπίρο, ο οποίος δεν είναι η πρώτη φορά που λέει κάτι τέτοιο, έσπευσε να συμπληρώσει, βέβαια, ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί τη στρατιωτική επίθεση «ύστατη λύση όταν όλες οι άλλες εναλλακτικές θα έχουν εξαντληθεί».

Την ίδια ώρα, επιτροπή ειδικών του ΟΗΕ που επιβλέπει την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και της Συρίας δημοσιοποίησε έκθεση στην οποία αναφέρει ότι παρά τις κυρώσεις η Τεχεράνη συνεχίζει να παρέχει όπλα στη Συρία. Πρόκειται για στοιχείο που προφανώς θα έρθει να προστεθεί στην, ήδη, υπάρχουσα πίεση που ασκούν οι επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας ζητώντας απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις και σε όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Σταθερή η ένταση με Μπαχρέιν

Η ιρανική ηγεσία, από την άλλη, ανεβάζει τους τόνους με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε στους κόλπους του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου για «ένωση» μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέιν. Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι «ένωση συμβαίνει μεταξύ δύο ισοδύναμων κρατών, οικονομικά, με κοινά δημογραφικά και πολιτιστικά δεδομένα, ενώ αυτό που σχεδιάζεται λέγεται προσάρτηση του Μπαχρέιν από τη Σαουδική Αραβία» και καλούσαν την ηγεσία του βασιλείου «να αλλάξει τον τρόπο σκέψης της», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προκληθεί περαιτέρω κλιμάκωση. Ηδη, η κατάσταση είναι αρκετά τεταμένη και εντός του βασιλείου καθώς η σιιτική πληθυσμιακή πλειοψηφία «βλέπει» στην ένωση μια προσπάθεια εξοβελισμού και περιθωριοποίησής της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ