Παρασκευή 18 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αναταράξεις και ανταγωνισμοί εντός αντιπολίτευσης

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Υπό παραίτηση τελεί ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Συμβουλίου, Μπουρχάν Γκαλιούν, λόγω των ερίδων που έχουν ξεσπάσει μεταξύ των οργανώσεων που έχουν συσπειρωθεί στο Συμβούλιο, ένας από τους βασικούς λόγους, μέχρι στιγμής, που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που έχουν ταχθεί στο πλευρό της αντιπολίτευσης εμφανίζονται απρόθυμες να προχωρήσουν σε περαιτέρω εμπλοκή. Μία από τις οργανώσεις που συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο, «οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού» κατηγόρησε τον Γκαλιούν ότι ουσιαστικά προωθεί κυρίως τα συμφέροντα των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» που αποτελούν και τον κορμό του Συμβουλίου και ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή πρωτοβουλία υποστήριξης όσων βρίσκονται εντός Συρίας, των οποίων η άποψη δεν μετρά.

Η αντίδραση του Γκαλιούν, που τόνισε ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης, φαίνεται να κατεύνασε προς το παρόν τα πνεύματα στους κόλπους της αντιπολίτευσης, αλλά δε λύνει το πρόβλημα, καθώς πρόκειται για οργανώσεις με διαφορετικά πολιτικά κίνητρα και στοχεύσεις, ενώ άμεση και εξόφθαλμη είναι πολλές φορές η παρέμβαση ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως π.χ. οι Τουρκία, Σ. Αραβία ή Γαλλία, γεγονός που ορισμένες συνισταμένες του Συμβουλίου δεν τις ικανοποιεί. Αλλωστε, το Συμβούλιο «στήθηκε» υπό την ασφυκτική πίεση ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και την άμεση εμπλοκή της Συρίας μετά από μήνες αποτυχημένων προσπαθειών. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν και οργανώσεις της αντιπολίτευσης που δε συμμετέχουν στο Συμβούλιο, είναι αυστηρά κοσμικές, διατείνονται ότι δε συμμετέχουν στην ένοπλη δράση και έχουν αλλεπάλληλες επαφές με Ρωσία και Κίνα, οι οποίες αν και μέχρι στιγμής «ρίχνουν το βάρος τους» πίσω από τη Δαμασκό, προετοιμάζονται παράλληλα και για την επόμενη μέρα, εφόσον κάτι αλλάξει, για να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους.

  • Για πολλοστή μέρα χτες σημειώθηκαν συγκρούσεις με ένα νεκρό και πέντε τραυματίες ανάμεσα σε σουνίτες και σε αλαουίτες στην πόλη Τρίπολη του Βορείου Λιβάνου, με τους μεν να τάσσονται με την αντιπολίτευση και τους δε με τη συριακή ηγεσία. Η κατάσταση στην πόλη, όπου έχει αναπτυχθεί πλέον και λιβανικός στρατός για να την ελέγχει, είναι εξαιρετικά τεταμένη από το περασμένο Σάββατο οπότε άρχισαν οι συγκρούσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 10 ανθρώπους, ενώ δεκάδες έχουν τραυματιστεί. Πρόκειται για το πρώτο τόσο αιματηρό περιστατικό διάχυσης της κρίσης εντός Συρίας πέρα από τα σύνορα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ