Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Διευρυμένες» ναυτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και συμμάχων τους στη θάλασσα των Φιλιππίνων

Μαζί με ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία και Αυστραλία, ξεχωρίζει η συμμετοχή της Γερμανίας για πρώτη φορά την τελευταία 20ετία

Από τη φετινή «διευρυμένη» άσκηση ANNUALEX
Από τη φετινή «διευρυμένη» άσκηση ANNUALEX
Τις στοχευμένες προσπάθειες περαιτέρω «αναβάθμισης» της στρατιωτικής παρουσίας της Δύσης στον Ινδο-Ειρηνικό αναδεικνύει και η μεγάλη άσκηση «ANNUALEX» που άρχισε στις 21 Νοέμβρη, με τη συμμετοχή ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Ινδίας, Γερμανίας και Αυστραλίας, στη θάλασσα των Φιλιππίνων (νότια της Ιαπωνίας και βόρεια των Φιλιππίνων).

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης Ειρηνικού του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (Pacific Fleet), η άσκηση αφορά «τακτικές ενισχυμένων θαλάσσιων επικοινωνιών, επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου, ανεφοδιασμό στη θάλασσα, πτητικές λειτουργίες στο κατάστρωμα και ελιγμούς θαλάσσιων απαγορεύσεων».

Την άσκηση «ΑNNUALEX» διεξάγει ετησίως από το 1996 το ιαπωνικό Πολεμικό Ναυτικό, ενώ τελευταία φορά διεξήχθη το 2016. Η πρόσκληση των ΗΠΑ σε αυτήν είναι πολύ συχνή, ωστόσο η φετινή διεύρυνση των συμμετεχόντων είναι χαρακτηριστική, ειδικά με τη συμμετοχή και της Γερμανίας. Οπως επισημαίνει η αμερικανική ανακοίνωση, η «ANNUALEX 2021» «σηματοδοτεί την πρώτη φορά την τελευταία 20ετία που το γερμανικό Ναυτικό συμμετέχει σε θαλάσσιες ασκήσεις στην περιοχή»...

Από τη μεριά της Γερμανίας, ο διοικητής της φρεγάτας «Bayern» που συμμετέχει στην άσκηση, Τ. Κάλσκι, μίλησε για «τεράστια τιμή να έχουμε την ευκαιρία για άσκηση με τους εταίρους μας». Ο δε αντιναύαρχος Κέι Ακίμ Σόνμπαχ δήλωσε πως «το γερμανικό Ναυτικό θα ενισχύσει την αφοσίωση στην περιοχή μέσα από βαθύτερη συνεργασία για την ασφάλεια και άμυνα με εταίρους στην περιοχή», αλλά και ότι «η Γερμανία θα αναζητήσει την αποστολή φρεγάτας κάθε δύο χρόνια στον Ινδο-Ειρηνικό μαζί με ένα πλοίο ανεφοδιασμού».

Σημειωτέον ότι η φρεγάτα «Bayern» βρίσκεται σε αποστολή από τον περασμένο Αύγουστο, που θα ολοκληρωθεί τον επόμενο Φλεβάρη, με δρομολόγια από το Κέρας της Αφρικής μέχρι την Ινδία και την Αυστραλία, στο πλαίσιο και της νέας «Στρατηγικής» που παρουσίασε η Γερμανία το 2020, εστιάζοντας στην «αντιμετώπιση των προκλήσεων» στον Ινδο-Ειρηνικό.

Ο δε Αμερικανός υποναύαρχος, Ντ. Μάρτιν, διοικητής της αμερικανικής δύναμης «Carrier Strike Group» (CSG), που συμμετέχει στην «ANNUALEX», μίλησε για «ευκαιρία για στρατηγικό συντονισμό, συνεργασία και περαιτέρω ενίσχυση του δικτύου των εταιρικών μας σχέσεων και συμμαχιών, που μας καθιστά ικανούς να παραμείνουμε μια ευέλικτη, προσαρμόσιμη και επίμονα συνδυαστική δύναμη, ικανή να παράγει ισχύ γοργά, οπουδήποτε και οποτεδήποτε αυτό χρειαστεί».

Η Ταϊβάν σταθερά στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης

Στο μεταξύ, «μηνύματα» προς Κίνα έστειλε και η διέλευση του αμερικανικού πολεμικού πλοίου «Milius» από τα Στενά της Ταϊβάν.

Το Πεκίνο αντέδρασε έντονα, καταγγέλλοντας ότι δημιουργεί «κινδύνους στο πεδίο της ασφάλειας» και «υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα». Εκπρόσωποι των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων ανέφεραν ότι η Κίνα λαμβάνει «όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει όλες τις απειλές και προκλήσεις» και να διαφυλάξει «την εθνική της κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα».

Ολα αυτά ενώ η Ουάσιγκτον εντείνει τις επαφές για τη σύσφιξη των οικονομικών συνεργασιών της στην περιοχή: Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται αφενός ο «Διάλογος για την εταιρική σχέση ΗΠΑ - Ταϊβάν για την οικονομική ευημερία» που έγινε στις αρχές της βδομάδας, αφετέρου η προχτεσινή συνάντηση της Εμπορικής Αντιπροσώπου των ΗΠΑ Κάθριν Τάι με τον Ινδό υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, Π. Γκογιάλ, στο Νέο Δελχί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενισχύεται η συνεργασία Ινδίας - Ιαπωνίας με φόντο την άνοδο της Κίνας (2022-09-09 00:00:00.0)
Μπαράζ στρατιωτικών ασκήσεων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (2022-08-18 00:00:00.0)
Διά ροπάλου (2022-01-31 00:00:00.0)
Εντονη αντίδραση του Πεκίνου στην αναβάθμιση των επαφών ΗΠΑ - Ταϊβάν (2021-04-14 00:00:00.0)
«Κλειδί» για τη διαμόρφωση της παγκόσμιας «τάξης» τον 21ο αιώνα (2020-09-25 00:00:00.0)
Οι προσδοκίες για τη στάση της Ινδίας (2020-08-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ