ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΟΒΑΡΟ ΟΞΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Σταθερή αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων...

Αποτρεπτική ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ ειδικό υπουργείο για την αντιμετώπιση του συνδρόμου SARS συγκροτούν οι κινεζικές αρχές

Εικόνα από δρόμο στη Σαγκάη

Eurokinissi

Εικόνα από δρόμο στη Σαγκάη
ΓΕΝΕΥΗ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Η συνεχής αύξηση των θυμάτων και των κρουσμάτων του σοβαρού οξέως αναπνευστικού συνδρόμου με δεδομένη και την ταχύτατη μετάλλαξη του ιού που το προκαλεί «πρέπει να γίνει διεθνής υπόθεση» σημείωναν χτες αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), επισημαίνοντας μ' αυτόν τον τρόπο πως το σύνδρομο SARS δεν είναι υπόθεση της Νοτιοανατολικής Ασίας... Πάντως, η νέα αποτρεπτική ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε χτες ο ΠΟΥ (με ισχύ τις προσεχείς τρεις βδομάδες), αφορά το Τορόντο του Καναδά, το Πεκίνο και τη σινική επαρχία Σανχί. Εκπρόσωπος του ΠΟΥ υπαινίχθηκε πως η απαγορευτική ταξιδιωτική λίστα θα ενισχυθεί ενδεχομένως την προσεχή Δευτέρα με μία άλλη χώρα (την οποία εντούτοις δεν κατονόμασε)... Η προηγούμενη ταξιδιωτική οδηγία του ΠΟΥ είχε εκδοθεί στις 2.4.2003 και αφορούσε το Χονγκ Κονγκ και τη σινική επαρχία Γκουάντονγκ (που θεωρείται η πρώτη εστία εκδήλωσης του σοβαρού αναπνευστικού συνδρόμου)...

Σινικό υπουργείο κατά SARS...

H σινική ηγεσία κλιμακώνει τις προσπάθειές της έναντι μιας ανεξέλεγκτης πορείας του συνδρόμου, αποσκοπώντας στο να μη μετατραπεί η επιδημία σε πανδημία... Ως εκ τούτου, χτες ανακοινώθηκε η συγκρότηση νέου υπουργείου. Θα λέγεται «Κρατικό Συμβούλιο -Στρατηγείο Ελέγχου και Αποτροπής του συνδρόμου SARS». Χρηματοδοτείται με ένα κονδύλιο της τάξης των δύο δισ. γουόν (περίπου 243 εκατομμύρια δολάρια) με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Βου Γι και τον υπ' αριθμόν δύο αξιωματούχο, τον Χουά Ζιανμίν. Το νέο υπουργείο θα στελεχωθεί με τουλάχιστον 80 εμπειρογνώμονες (ως επί το πλείστον ιολόγους)...

Επιπρόσθετα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες αφορούν το κλείσιμο όλων των σχολείων (και πανεπιστημίων) στο Πεκίνο για δύο βδομάδες (από 24 Απρίλη έως 7 Μάη), την επ' αόριστον αναβολή των εξετάσεων πρώτου εξαμήνου και τις σχολικές εκδρομές.

Στο δε Χονγκ Κονγκ είναι ενδεικτικό πως οι εκεί αρχές αποφάσισαν τη χορήγηση έκτακτου κονδυλίου της τάξης των 1,5 δισ. δολαρίων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι -ήδη σοβαρές...- δυσμενείς οικονομικές συνέπειες που προκαλεί το σύνδρομο SARS... Μόνον ο αερομεταφορέας του Χονγκ Κονγκ (Cathey Pacific) ανέφερε έως χτες ματαίωση των δρομολογίων έως και 45%, ενώ καθίζηση έχει υποστεί η κίνηση επιβατών και τουριστών στο αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης όπου η κίνηση αεροπορικών εταιριών έχει παγώσει σε ποσοστό άνω του 70%!

Μεταξύ των επιπρόσθετων μέτρων που λαμβάνουν αρχές χωρών της περιοχής είναι η -από το περασμένο 24ωρο- τοποθέτηση κάμερας ανιχνευτών θερμότητας ανθρωπίνου σώματος στα διεθνή αεροδρόμια του Τόκιο, του Πεκίνου και της Σιγκαπούρης. Η δε κυβέρνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ άδραξε την αφορμή και έδωσε νέες υπερεξουσίες στην Αστυνομία και σε άλλες αρχές καταστολής αναφορικά με την επιβολή καραντίνας σε περίπτωση εκδήλωσης νέων κρουσμάτων του συνδρόμου SARS...

Αύξηση των θυμάτων

Οσον αφορά τώρα στα στοιχεία για τη νέα αύξηση του αριθμού των θυμάτων και κρουσμάτων του συνδρόμου στη σινική ενδοχώρα και στο Χονγκ Κονγκ αυτά αναφέρουν: επιπλέον εννιά θανάτους χτες στη σινική ενδοχώρα (οι περισσότεροι αναφέρθηκαν στο Πεκίνο) με γενικό σύνολο 106 νεκρούς, ενώ στο Χονγκ Κονγκ αναφέρθηκε ο θάνατος ακόμη έξι ατόμων (συνολικά 105 από την αρχή της κρίσης). Ενας ακόμη θάνατος ασθενούς αναφέρθηκε σε Σιγκαπούρη και Τορόντο του Καναδά. Η Σουηδία και η Αυστραλία ανακοίνωσαν πως εξετάζουν επτά (η πρώτη) και τέσσερα (η δεύτερη) ύποπτα κρούσματα του συνδρόμου SARS...

Ο χτεσινός απολογισμός των νεκρών που προκαλεί το σύνδρομο αναφέρει το θάνατο 252 ανθρώπων. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων της ασθένειας ανέρχεται σε 4.100.

Χωρίς σοβαρή θωράκιση οι πύλες εισόδου

Ιδιαίτερα αισθητή η εγκατάλειψη των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας

Χωρίς σοβαρή θωράκιση λειτουργούν - παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα - οι βασικές πύλες εισόδου της χώρας, όπως τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας, ενώ οι υγειονομικές μονάδες ετοιμάζονται εκ των ενόντων και χωρίς ενιαίες οδηγίες για την πιθανή αντιμετώπιση κρουσμάτων. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν απ' την αναζήτηση των κατά τόπους μονάδων κυρίως του δημόσιου συστήματος υγείας που αναζητούν κατευθύνσεις, βοήθεια και οδηγίες, ώστε να εφαρμόσουν τις γενικές κατευθύνσεις του υπουργείου Υγείας.

Μάλιστα, σε αυτή τη φάση έγινε έντονη η υποβάθμιση και η εγκατάλειψη της Δημόσιας Υγείας που θα αποτελούσε το πρώτο ανάχωμα για την είσοδο του ιού στη χώρα. Επιπλέον καταδεικνύει και τον εξωπραγματικό χαρακτήρα του σχεδίου νόμου για τη Δημόσια Υγεία που συνέταξε το υπουργείο Υγείας και έφερε στη δημοσιότητα ο «Ρ» στις 20.4.2003. Χτες μάλιστα τα βασικά συνδικάτα του χώρου της υγείας απέρριψαν το σχέδιο νόμου.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής αναφέρθηκαν τα εξής:

  • Στο υγειονομείο στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης υπάρχει μόνο ένας γιατρός του ΙΚΑ, ενώ προς ενίσχυσή του - μετά τις οδηγίες για έλεγχο απ' το σύνδρομο SARS - στάλθηκαν ειδικευόμενοι γενικοί γιατροί.
  • Στο λιμάνι του Σταυρού της Χαλκιδικής δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο. Μάλιστα όταν ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέας Μαδύτου Μπ. Μερκούρης ζήτησε συγκεκριμένες οδηγίες, του είπαν να στείλει ένα γιατρό. «Δηλαδή ο γιατρός που ενέχεται ως ενδιάμεσος μεταδότης, θα έπρεπε να σταλεί και με εντολή» σχολίασε ο Μπ. Μερκούρης.

Οταν ο Μπ. Μερκούρης απευθύνθηκε στη Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και ζήτησε το σχέδιο ελέγχου για το λιμάνι, ώστε να το εφαρμόσει και στην περίπτωση του Σταυρού, η απάντηση ήταν πως δεν υπάρχει.

  • Στο Κρατικό Νοσοκομείο δόθηκε εντολή στους επιμελητές να επανδρώσουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) - τα οποία δε λειτουργούν ακόμα. Οι επιμελητές αρνήθηκαν και έτσι επιστρατεύτηκαν οι ειδικευόμενοι στη γενική ιατρική.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στον «Ευαγγελισμό» η εντολή του διοικητή είναι ο έλεγχος να γίνεται από... διοικητικό υπάλληλο με ερωτήσεις αν κάποιος ασθενής που είναι ύποπτος έχει ταξιδεύσει σε χώρες της Ασίας.

Το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων ζητά την καταγραφή των δωμάτων με αρνητική πίεση και απομόνωση στα δημόσια νοσοκομεία.

Χωρίς υγειονομείο η Κακκαβιά

Εντονη ανησυχία για την εξάπλωση της άτυπης θανατηφόρου ασιατικής πνευμονίας επικρατεί στο Νομό Ιωαννίνων και τα ελληνοαλβανικά σύνορα, ύστερα από τη γνωστοποίηση ότι 12 άνθρωποι στη γειτονική Αλβανία έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Σε εφαρμογή έχουν τεθεί τα μέτρα των υγειονομικών αρχών στα σύνορα, ενώ ο νομίατρος Ιωαννίνων, Γ. Νικόπουλος, επισκέφτηκε την Κακκαβιά για να ενημερώσει τελωνειακούς και αστυνομικούς για τα μέτρα. Επίσης, επισκέφτηκε και το υγειονομείο της Κακκαβιάς, το οποίο δε λειτουργεί ακόμα. Οπως τόνισε, θα υπάρξει συντονισμένη ομάδα παρακολούθησης για όλη την Ηπειρο και θα ενισχυθούν τα υγειονομικά πόστα σε 24ωρη βάση.

Συμπτώματα και οδηγίες

Κανένα κρούσμα της άτυπης πνευμονίας ή Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ) δεν έχει δηλωθεί στη χώρα μας, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του αρμόδιου Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ).

Το ΣΟΑΣ είναι νόσημα του αναπνευστικού συστήματος, με αιτιολογία η οποία ακόμη διερευνάται.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛ, «ύποπτο» κρούσμα χαρακτηρίζεται ασθενής που μετά την 1η Νοέμβρη 2002 παρουσίασε υψηλό πυρετό και βήχα ή δύσπνοια και έχει ταξιδέψει ή έχει παραμείνει σε περιοχή που αποτελεί εστία της επιδημίας ή έχει έρθει σε στενή επαφή με ασθενή που είναι ύποπτη ή πιθανή περίπτωση ΣΟΑΣ.

Περιοχές που είναι εστίες της επιδημίας είναι η Κίνα (περιλαμβάνεται Πεκίνο, επαρχία Guangdong, επαρχία Shanxi), το Χονγκ-Κονγκ (αυτόνομη διοικητική περιφέρεια Κίνας), η Ταϊβάν, η Σιγκαπούρη, το Ανόι του Βιετνάμ και το Τορόντο του Καναδά.

Ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα αρχικά συμπτώματα της νόσου είναι πυρετός πάνω από 38, ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται από ρίγος, πονοκέφαλο, πόνο στους μυς, γενικό αίσθημα κόπωσης, πονόλαιμο και βήχα. Μεταδίδεται μόνο με στενή επαφή, δηλαδή διαμονή σε σπίτι ασθενούς, φροντίδα ασθενούς στο σπίτι ή το νοσοκομείο, παρατεταμένη έκθεση σε σταγονίδια που διασπείρει ο ασθενής, καθώς και με αναπνευστικές εκκρίσεις του αρρώστου και άλλα σωματικά υγρά.

Ο ασφαλέστερος τρόπος πρόληψης είναι η αποφυγή των ταξιδιών σε προορισμούς «υψηλού κινδύνου». Αντίστοιχα, σε περίπτωση που υπάρξει διασπορά κρουσμάτων και στην Ελλάδα, μπορούμε να προστατευτούμε αποφεύγοντας τους κλειστούς χώρους και το συγχρωτισμό με πολλά άτομα σε μέσα μαζικής μεταφοράς, κινηματογράφους, εκθέσεις κλπ. Ακόμα, αν κριθεί αναγκαία, με τη χρήση σε αυτούς τους χώρους προστατευτικής μάσκας. Επικίνδυνη είναι η στενή επαφή με άτομα που έχουν βήχα ή άλλα «ύποπτα» συμπτώματα, ενώ σημαντική προστασία μπορεί να προσφέρει η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, όπως είναι το πλύσιμο των χεριών.

Σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, ταχύπνοια, δύσπνοια, θα πρέπει αμέσως να απευθυνθεί στο γιατρό και να αποφεύγει να εκθέτει σε σταγονίδια και άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις τα άτομα του στενού του περιβάλλοντος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ