Πέμπτη 24 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συμπτώματα και οδηγίες

Κανένα κρούσμα της άτυπης πνευμονίας ή Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ) δεν έχει δηλωθεί στη χώρα μας, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του αρμόδιου Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ).

Το ΣΟΑΣ είναι νόσημα του αναπνευστικού συστήματος, με αιτιολογία η οποία ακόμη διερευνάται.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛ, «ύποπτο» κρούσμα χαρακτηρίζεται ασθενής που μετά την 1η Νοέμβρη 2002 παρουσίασε υψηλό πυρετό και βήχα ή δύσπνοια και έχει ταξιδέψει ή έχει παραμείνει σε περιοχή που αποτελεί εστία της επιδημίας ή έχει έρθει σε στενή επαφή με ασθενή που είναι ύποπτη ή πιθανή περίπτωση ΣΟΑΣ.

Περιοχές που είναι εστίες της επιδημίας είναι η Κίνα (περιλαμβάνεται Πεκίνο, επαρχία Guangdong, επαρχία Shanxi), το Χονγκ-Κονγκ (αυτόνομη διοικητική περιφέρεια Κίνας), η Ταϊβάν, η Σιγκαπούρη, το Ανόι του Βιετνάμ και το Τορόντο του Καναδά.

Ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα αρχικά συμπτώματα της νόσου είναι πυρετός πάνω από 38, ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται από ρίγος, πονοκέφαλο, πόνο στους μυς, γενικό αίσθημα κόπωσης, πονόλαιμο και βήχα. Μεταδίδεται μόνο με στενή επαφή, δηλαδή διαμονή σε σπίτι ασθενούς, φροντίδα ασθενούς στο σπίτι ή το νοσοκομείο, παρατεταμένη έκθεση σε σταγονίδια που διασπείρει ο ασθενής, καθώς και με αναπνευστικές εκκρίσεις του αρρώστου και άλλα σωματικά υγρά.

Ο ασφαλέστερος τρόπος πρόληψης είναι η αποφυγή των ταξιδιών σε προορισμούς «υψηλού κινδύνου». Αντίστοιχα, σε περίπτωση που υπάρξει διασπορά κρουσμάτων και στην Ελλάδα, μπορούμε να προστατευτούμε αποφεύγοντας τους κλειστούς χώρους και το συγχρωτισμό με πολλά άτομα σε μέσα μαζικής μεταφοράς, κινηματογράφους, εκθέσεις κλπ. Ακόμα, αν κριθεί αναγκαία, με τη χρήση σε αυτούς τους χώρους προστατευτικής μάσκας. Επικίνδυνη είναι η στενή επαφή με άτομα που έχουν βήχα ή άλλα «ύποπτα» συμπτώματα, ενώ σημαντική προστασία μπορεί να προσφέρει η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, όπως είναι το πλύσιμο των χεριών.

Σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, ταχύπνοια, δύσπνοια, θα πρέπει αμέσως να απευθυνθεί στο γιατρό και να αποφεύγει να εκθέτει σε σταγονίδια και άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις τα άτομα του στενού του περιβάλλοντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ