Πέμπτη 24 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Φουντώνουν οι αντιδράσεις - περιπλέκεται το πρόβλημα

Φουντώνουν οι αντιδράσεις δήμων, φορέων και κατοίκων στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις νέες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι «φωνές» που ευνοούν τις κυβερνητικές προθέσεις για ιδιωτικοποίηση σταδιακά του τομέα καθαριότητας, καλυπτόμενες πίσω από το επιχείρημα της αυτοδιαχείρισης από τους δήμους, μόνον των δικών τους σκουπιδιών. Οσο η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει - όπως έχει υποχρέωση - να λύσει το πρόβλημα και πετάει το μπαλάκι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο πιο ορατός γίνεται ο κίνδυνος να εγκαταλειφθεί ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός του ενιαίου φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, δηλαδή του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), αλλά ακόμη και η διάλυση αυτού του φορέα.

Αντίθετο με το ενδεχόμενο δημιουργίας Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη Δυτική Αττική είναι το Νομαρχιακό Συμβούλιο Δυτικής Αττικής. Με ομόφωνη απόφασή του απαιτεί «την άμεση χωροθέτηση και διαμόρφωση εκτός Δυτικής Αττικής χώρων διαχείρισης του συνολικού όγκου των απορριμμάτων της Αττικής και τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος απομάκρυνσης και αποκατάστασης του υπάρχοντος χώρου στα Λιόσια». Επίσης, ζητά από την κυβέρνηση να εγκρίνει τα απαραίτητα κονδύλια για την αποκατάσταση των βλαβερών συνεπειών από τη λειτουργία οχλουσών και ρυπογόνων δραστηριοτήτων στη Δυτική Αττική. Τέλος, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί Επιτροπή, αποτελούμενη από το νομάρχη, τους επικεφαλής των συνδυασμών του Νομαρχιακού Συμβουλίου και εκπροσώπους μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων, ώστε να αποτρέψουν την εγκατάσταση ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες ο νομάρχης Δυτικής Αττικής, Αρ. Αρκουδάρης, ξεκαθάρισε πως δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε κλείσιμο της Εθνικής οδού κατά τις γιορτές. Αντίθετα, η Επιτροπή Αγώνα Βόρειας Αττικής, σήμερα, Πέμπτη, στις 4 το μεσημέρι, πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος των διοδίων Αφιδνών.

Η Διαδημοτική Επιτροπή για την απομάκρυνση της χωματερής έχει προγραμματίσει σύσκεψη φορέων για τις 30 του Απρίλη και κλείσιμο του δρόμου Φυλής στις 3 του Μάη.

Από την πλευρά του ο Δήμος Ανω Λιοσίων για μια ακόμη φορά απειλεί με κλείσιμο της χωματερής. Στην προχτεσινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, από την επομένη του Πάσχα, ο ΧΥΤΑ να δέχεται μόνον 500 τόνους σκουπιδιών ημερησίως, αντί για 5.000. Σύμφωνα με την απόφαση, αν μέχρι τις 15 του Ιούνη η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στη δημοπράτηση των έργων για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στην Ανατολική Αττική, ο δήμος θα κλείσει τον ΧΥΤΑ. Στην περίπτωση δε που αυτό συμβεί ο ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων θα λειτουργεί το αργότερο έως τα τέλη του 2004. Αυτό που δε διευκρινίζει ωστόσο ο Δήμος Α. Λιοσίων είναι αν αποδέχεται νέο ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ