Πέμπτη 24 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωρίς σοβαρή θωράκιση οι πύλες εισόδου

Ιδιαίτερα αισθητή η εγκατάλειψη των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας

Χωρίς σοβαρή θωράκιση λειτουργούν - παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα - οι βασικές πύλες εισόδου της χώρας, όπως τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας, ενώ οι υγειονομικές μονάδες ετοιμάζονται εκ των ενόντων και χωρίς ενιαίες οδηγίες για την πιθανή αντιμετώπιση κρουσμάτων. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν απ' την αναζήτηση των κατά τόπους μονάδων κυρίως του δημόσιου συστήματος υγείας που αναζητούν κατευθύνσεις, βοήθεια και οδηγίες, ώστε να εφαρμόσουν τις γενικές κατευθύνσεις του υπουργείου Υγείας.

Μάλιστα, σε αυτή τη φάση έγινε έντονη η υποβάθμιση και η εγκατάλειψη της Δημόσιας Υγείας που θα αποτελούσε το πρώτο ανάχωμα για την είσοδο του ιού στη χώρα. Επιπλέον καταδεικνύει και τον εξωπραγματικό χαρακτήρα του σχεδίου νόμου για τη Δημόσια Υγεία που συνέταξε το υπουργείο Υγείας και έφερε στη δημοσιότητα ο «Ρ» στις 20.4.2003. Χτες μάλιστα τα βασικά συνδικάτα του χώρου της υγείας απέρριψαν το σχέδιο νόμου.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής αναφέρθηκαν τα εξής:

  • Στο υγειονομείο στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης υπάρχει μόνο ένας γιατρός του ΙΚΑ, ενώ προς ενίσχυσή του - μετά τις οδηγίες για έλεγχο απ' το σύνδρομο SARS - στάλθηκαν ειδικευόμενοι γενικοί γιατροί.
  • Στο λιμάνι του Σταυρού της Χαλκιδικής δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο. Μάλιστα όταν ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέας Μαδύτου Μπ. Μερκούρης ζήτησε συγκεκριμένες οδηγίες, του είπαν να στείλει ένα γιατρό. «Δηλαδή ο γιατρός που ενέχεται ως ενδιάμεσος μεταδότης, θα έπρεπε να σταλεί και με εντολή» σχολίασε ο Μπ. Μερκούρης.

Οταν ο Μπ. Μερκούρης απευθύνθηκε στη Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και ζήτησε το σχέδιο ελέγχου για το λιμάνι, ώστε να το εφαρμόσει και στην περίπτωση του Σταυρού, η απάντηση ήταν πως δεν υπάρχει.

  • Στο Κρατικό Νοσοκομείο δόθηκε εντολή στους επιμελητές να επανδρώσουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) - τα οποία δε λειτουργούν ακόμα. Οι επιμελητές αρνήθηκαν και έτσι επιστρατεύτηκαν οι ειδικευόμενοι στη γενική ιατρική.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στον «Ευαγγελισμό» η εντολή του διοικητή είναι ο έλεγχος να γίνεται από... διοικητικό υπάλληλο με ερωτήσεις αν κάποιος ασθενής που είναι ύποπτος έχει ταξιδεύσει σε χώρες της Ασίας.

Το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων ζητά την καταγραφή των δωμάτων με αρνητική πίεση και απομόνωση στα δημόσια νοσοκομεία.

Χωρίς υγειονομείο η Κακκαβιά

Εντονη ανησυχία για την εξάπλωση της άτυπης θανατηφόρου ασιατικής πνευμονίας επικρατεί στο Νομό Ιωαννίνων και τα ελληνοαλβανικά σύνορα, ύστερα από τη γνωστοποίηση ότι 12 άνθρωποι στη γειτονική Αλβανία έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Σε εφαρμογή έχουν τεθεί τα μέτρα των υγειονομικών αρχών στα σύνορα, ενώ ο νομίατρος Ιωαννίνων, Γ. Νικόπουλος, επισκέφτηκε την Κακκαβιά για να ενημερώσει τελωνειακούς και αστυνομικούς για τα μέτρα. Επίσης, επισκέφτηκε και το υγειονομείο της Κακκαβιάς, το οποίο δε λειτουργεί ακόμα. Οπως τόνισε, θα υπάρξει συντονισμένη ομάδα παρακολούθησης για όλη την Ηπειρο και θα ενισχυθούν τα υγειονομικά πόστα σε 24ωρη βάση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ