ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Καταστροφή διά του «εκσυγχρονισμού»;

«Δυστυχώς ο Αρης Κωνσταντινίδης δεν ζει πια για να μας εκφράσει την άποψή του. Ζούσε όμως όταν συντασσόταν η μελέτη και, όπως με βεβαιώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, είχε ενημερωθεί και δεν είχε εκφράσει αντίρρηση».

Αυτά λέει, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, με αφορμή δημοσιεύματα για τις εργασίες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, έργο του μεγάλου Ελληνα αρχιτέκτονα. Προσθέτει ότι το Μουσείο, το οποίο σχεδιάστηκε τη δεκαετία του '60, «ήταν πρωτοποριακό στην εποχή του, αλλά δεν καλύπτει πλέον τις προδιαγραφές που απαιτούνται από ένα μουσείο στις αρχές του 21ου αιώνα. Δε διαθέτει ικανοποιητικό εσωτερικό μικρόκλιμα, ούτε κλιματισμό, που θεωρούνται πλέον απαραίτητα για την προληπτική συντήρηση των εκθεμάτων, στερείται δε χώρων για λειτουργίες που προσδίδουν ζωή σε ένα μουσείο και προσελκύουν επισκέπτες». Το έργο χρηματοδοτείται από το Γ΄ ΚΠΣ με 9.500.044 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι ακριβώς ένα χρόνο πριν, το Δεκέμβρη του 2003, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων είχε χαρακτηρίσει την επέκταση και τον «εκσυγχρονισμό» του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων «αδόκιμη μορφή επέμβασης σε ένα αρχιτεκτονικό έργο που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Ελληνες αρχιτέκτονες, αλλά και που διδάσκεται στις Αρχιτεκτονικές Σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού».

Προσέθετε ότι το κτίριο «αποτελεί κορυφαίο έργο του Αρη Κωνσταντινίδη, έργο καταξιωμένο διεθνώς ως ένα εξαιρετικό δείγμα μουσείου, που βασίζεται σε μία αυστηρή τυπολογία εναλλαγής κλειστών και ημιυπαίθριων χώρων (...)». Με τη μελέτη, που βρίσκεται σε εξέλιξη, κατεδαφίζονται τμήματα των όψεων του κτιρίου, κλείνονται ημιυπαίθριοι χώροι («ακολουθώντας τη νοοτροπία των αυθαίρετων κατασκευών»), αλλοιώνεται η μορφή του δώματος με τα κλιματιστικά και αλλοιώνεται η «αρχιτεκτονική και νοηματική σαφήνεια της εισόδου». Επιπλέον, όλα τα ξύλινα κουφώματα αντικαθίστανται με αλουμινένια.

Τέλος, ο Σύλλογος ζητούσε «επειγόντως» από τον τότε υπουργό «τη διακοπή όλων των εργασιών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και την αναπροσαρμογή της μελέτης», έτσι ώστε να σέβεται την αυθεντικότητα των υλικών και της μορφής του.

Μεγάλοι Ελληνες χαράκτες

Εργο του Αλ. Κορογιαννάκη
Εργο του Αλ. Κορογιαννάκη
Αφιερωμένη στην εξέλιξη της ελληνικής χαρακτικής στον 20ό αιώνα είναι η έκθεση που φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (Βασ. Ολγας 108). Τίτλος της «Ελληνες Χαράκτες στον 20ό αιώνα». Τα 141 έργα των 116 Ελλήνων καλλιτεχνών που παρουσιάζονται, αποδεικνύουν πως, άσχετα από τα μορφοπλαστικά μέσα που χρησιμοποίησε ο κάθε καλλιτέχνης, η ελληνική χαρακτική στο σύνολό της αποτελεί, από τις αρχές του περασμένου αιώνα έως και σήμερα, ένα ζωντανό τοπίο της ελληνικής εικαστικής παραγωγής.

Τα έργα της ενδιαφέρουσας αυτής παρουσίασης προέρχονται αποκλειστικά από τις συλλογές του ΜΙΕΤ και της Alpha Bank, οι οποίες θεωρούνται μουσειακού επιπέδου και αποτελούν σημείο αναφοράς σε ό,τι σχετίζεται ή συνδέεται με την ελληνική χαρακτική. Συγκεκριμένα, εκτίθενται δημιουργίες των: Λ. Κογεβίνα, Μ. Ζαβιτζιάνου, Δ. Γαλάνη, Α. Θεοδωρόπουλου, Α. Κορογιαννάκη, Γ. Οικονομίδη, Γ. Κεφαλληνού, Α. Τάσσου, Β. Κατράκη, Χρ. Δαγκλή, Γ. Μόσχου, Γ. Βελισσαρίδη, Ν. Βεντούρα, Ε. Κωνσταντινίδη, Φ. Μαστιχιάδη, Α. Αστεριάδη, Σπ. Βασιλείου, Γ. Βαρλάμου, Β. Σεμερτζίδη, Γ. Σικελιώτη, Ζ. Μακρή, Λ. Παπαϊωάννου, Μ. Γιανναδάκη, Μ. Αρφαρά, Χρ. Μπότσογλου, Μ. Ζιάκα, Ρ. Σαρελάκου, Εύας Μελά, Β. Τσαλαματά κ.ά.

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αθήνα, όπου κυκλοφόρησε καλαίσθητος κατάλογος με κείμενο της επιμελήτριάς της, Ειρήνης Οράτη και ιστορικό κείμενο με τίτλο «Περί χαρακτικής» του Παντελή Πρεβελάκη. Μετά τη Θεσσαλονίκη, η έκθεση «Ελληνες Χαράκτες στον 20ό αιώνα» θα φιλοξενηθεί στην Πάτρα.

Και νέες πρεμιέρες!

Πρεμιέρα, σήμερα, του έργου «Η Μαργαρίτα Γκοτιέ ταξιδεύει απόψε...» του Ακη Δήμου στο νέο θέατρο «Ανεσις» (πρώην κινηματογράφος, Κηφισίας 14), σε σκηνοθεσία Αντώνη Καλογρίδη, σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Ασημακόπουλου, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Μια γυναίκα, η Πέμη Ζούνη, τέσσερις άνδρες, οι Αλέξης Γεωργούλης, Ντίνος Καρύδης, Χρίστος Σιμαρδάνης και Μάξιμος Μουμούρης, θα υμνούν τον έρωτα μέσα από την ελεύθερη διασκευή του μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Δουμά «Η κυρία με τις καμέλιες», βασισμένο στην αληθινή ιστορία της Μαρί Ντιπλεσί.

  • Την κοινωνική κωμωδία του Ρόναλντ Χάργουντ «Πίσω από την αυλαία» παρουσιάζει το θέατρο «Πρόβα» (Αχαρνών και Ηπείρου 39), σε μετάφραση Μαρλένας Γεωργιάδη, σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα, σκηνικά-κοστούμια Μιχάλη Σδούγκου και μουσική επιμέλεια Δημοσθένη Φιστουρή. Παίζουν: Μπεάτα Ασημακοπούλου, Μαίρη Ραζή, Τέλης Ζώτος, Πάνος Νικολαΐδης. Τέσσερις συνταξιούχοι της όπερας συναντιούνται μετά από πολλά χρόνια και, με αφορμή τα γενέθλια του Βέρντι, τους αναθέτουν να ξανατραγουδήσουν το κουαρτέτο από τον «Ριγκολέτο». Μέσα από αυτή την προσπάθεια αναδεικνύονται οι σχέσεις, οι ελπίδες, οι επιθυμίες και η πορεία της ζωής τους. Το ελληνικό κοινό γνώρισε τον Χάργουντ με το έργο του «Ο αμπιγιέρ» και την «Προσωπική συμφωνία» (παίχτηκε πέρσι στο «Θέατρο Τέχνης»). Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 2 του Γενάρη.
Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

Απονεμήθηκαν χτες το βράδυ τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών. Στην κατηγορία Γραμμάτων και Καλών Τεχνών δόθηκαν τα εξής βραβεία: Βραβείο «Γ. Αθάνα» στον Ηρακλή Λιόκη για την ποιητική συλλογή «59 ποιήματα και 35 για το δρόμο». Βραβείο «Λάμπρου Πορφύρα» στον Δημήτρη Χουλιαράκη για την ποιητική συλλογή «Ζωή κλεισμένη». Βραβείο «Σωτηρίου Ματράγκα» στον πρωτοπρεσβύτερο Παναγιώτη Καποδίστρια για την ποιητική συλλογή «Της αγάπης μέγας χορηγός». Βραβείο «Ελένης Τιμ. Μυκονίου» στον 15χρονο πιανίστα Κωνσταντίνο Βαλιανάτο και έπαινος στον πιανίστα Απόστολο Παληό. Βραβείο «Γιάννη Παπαϊωάννου» στον συνθέτη Ιωσήφ Μπενάκη. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στον νέο διαπρεπή ζωγράφο Αχιλλέα Παπακώστα.

Βραβείο «Διονυσίου Κόκκινου» στον ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Γεράσιμο Η. Πεντόγαλο για το έργο του «Γιατροί και Ιατρική της Κεφαλλονιάς στα χρόνια των ξενικών κυριαρχιών (1500 - 1864)». Βραβείο «Ελένης και Πάνου Ψημένου» στους Δημήτριο Πασχαλίδη - Τάσο Χατζηνικολάου για το βιβλίο τους «Τα γεγονότα της Δράμας (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 1941) Εξέγερση ή προβοκάτσια;». Επαθλο «Μιχαήλ και Ιωάννη Κατσαρά» στη μελέτη της Ελένης Παππά για το φιλοσοφικό έργο του Γεωργίου Παχυμέρη. Βραβείο «Αυρηλίας Κομνηνού» στη μελέτη της Αννας Αρβανιτάκη για τις μυθολογικές αναπαραστάσεις του Ηρακλή στην κορινθιακή αγγειογραφία του 7ου και 6ου αι. π.Χ.

Βραβείο στον διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Νικόλαο Καλτσά, για το έργο «Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Τα γλυπτά. Κατάλογος». Βραβείο για το σύνολο της προσφοράς του στον ζωγράφο Σωτήρη Σόρογκα. Επαινος στην έκδοση «Ορμύλια. Πατριαρχικόν και Σταυροπηγιακόν Ιερόν Κοινόβιον Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Ορους». Επαινος στον Ιωάννη Τζαφέττα και την Elvira Konecny για το βιβλίο τους «Νικόλαος Δούμπας (1830 - 1900) 100 χρόνια από τον θάνατο του Μαικήνα των Τεχνών και Εθνικού ευεργέτη Αυστρίας και Ελλάδος». Επαινος στη Σιμόνη Ζαφειροπούλου για το βιβλίο «Ακολουθώντας τα βήματα του Μεγαλέξανδρου, 2000 χρόνια μετά».

Ιδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη: Βραβείο στον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη, για το σύνολο του έργου του. Βραβείο στον Δημήτρη Νόλλα, για τη συλλογή διηγημάτων «Ο παλαιός εχθρός». Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας στη Λένα Μερίκα για το σύνολο του έργου της. Βραβείο δοκιμίου για το σύνολο του έργου του στον μελετητή της ελληνικής λογοτεχνίας Αλέξανδρο Αργυρίου.

Ιδρυμα Πέτρου Χάρη: Βραβείο λογοτεχνίας στον Αλέξη Ζήρα, για το βιβλίο «Ενας Γραικός στα Ξένα - Αναγνώσεις άλλων Λογοτεχνών». Βραβείο πεζογραφίας στον ποιητή Πρόδρομο Μάρκογλου για το πεζογραφικό βιβλίο του «Διέφυγε το μοιραίον».

Βραβεύτηκαν μεταξύ άλλων: Ο Στρατής Φιλιππότης για την προβολή της πολιτιστικής ζωής του Αιγαίου και ιδίως της Τήνου. Ο ποντιακής καταγωγής δάσκαλος Γιάννης Κανίδης, μετά θάνατον, για την πράξη αυτοθυσίας του στο τραγικό σχολείο του Μπεσλάν στη Β. Οσετία.

Ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα διοργανώνει για τα παιδιά το Μουσείο Μπενάκη. Συγκεκριμένα, σήμερα (10.30 π.μ.) στο κεντρικό κτίριο (Κουμπάρη 1 και Βασ. Σοφίας 17), θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι χαρακτικής εμπνευσμένο από τον Ρέμπραντ, με τίτλο «Χριστουγεννιάτικες εικόνες». Απευθύνεται σε παιδιά 12-16 χρόνων. Επίσης σήμερα (10.30 π.μ.) για παιδιά 5-8 χρόνων, και αύριο για παιδιά 9-13 χρόνων, στο κτίριο της οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138), θα φιλοξενηθεί το πρόγραμμα «Με αφορμή ένα πορτρέτο». Συμμετοχή: 10 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ