Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Καταστροφή διά του «εκσυγχρονισμού»;

«Δυστυχώς ο Αρης Κωνσταντινίδης δεν ζει πια για να μας εκφράσει την άποψή του. Ζούσε όμως όταν συντασσόταν η μελέτη και, όπως με βεβαιώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, είχε ενημερωθεί και δεν είχε εκφράσει αντίρρηση».

Αυτά λέει, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, με αφορμή δημοσιεύματα για τις εργασίες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, έργο του μεγάλου Ελληνα αρχιτέκτονα. Προσθέτει ότι το Μουσείο, το οποίο σχεδιάστηκε τη δεκαετία του '60, «ήταν πρωτοποριακό στην εποχή του, αλλά δεν καλύπτει πλέον τις προδιαγραφές που απαιτούνται από ένα μουσείο στις αρχές του 21ου αιώνα. Δε διαθέτει ικανοποιητικό εσωτερικό μικρόκλιμα, ούτε κλιματισμό, που θεωρούνται πλέον απαραίτητα για την προληπτική συντήρηση των εκθεμάτων, στερείται δε χώρων για λειτουργίες που προσδίδουν ζωή σε ένα μουσείο και προσελκύουν επισκέπτες». Το έργο χρηματοδοτείται από το Γ΄ ΚΠΣ με 9.500.044 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι ακριβώς ένα χρόνο πριν, το Δεκέμβρη του 2003, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων είχε χαρακτηρίσει την επέκταση και τον «εκσυγχρονισμό» του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων «αδόκιμη μορφή επέμβασης σε ένα αρχιτεκτονικό έργο που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Ελληνες αρχιτέκτονες, αλλά και που διδάσκεται στις Αρχιτεκτονικές Σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού».

Προσέθετε ότι το κτίριο «αποτελεί κορυφαίο έργο του Αρη Κωνσταντινίδη, έργο καταξιωμένο διεθνώς ως ένα εξαιρετικό δείγμα μουσείου, που βασίζεται σε μία αυστηρή τυπολογία εναλλαγής κλειστών και ημιυπαίθριων χώρων (...)». Με τη μελέτη, που βρίσκεται σε εξέλιξη, κατεδαφίζονται τμήματα των όψεων του κτιρίου, κλείνονται ημιυπαίθριοι χώροι («ακολουθώντας τη νοοτροπία των αυθαίρετων κατασκευών»), αλλοιώνεται η μορφή του δώματος με τα κλιματιστικά και αλλοιώνεται η «αρχιτεκτονική και νοηματική σαφήνεια της εισόδου». Επιπλέον, όλα τα ξύλινα κουφώματα αντικαθίστανται με αλουμινένια.

Τέλος, ο Σύλλογος ζητούσε «επειγόντως» από τον τότε υπουργό «τη διακοπή όλων των εργασιών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και την αναπροσαρμογή της μελέτης», έτσι ώστε να σέβεται την αυθεντικότητα των υλικών και της μορφής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ