Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

Απονεμήθηκαν χτες το βράδυ τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών. Στην κατηγορία Γραμμάτων και Καλών Τεχνών δόθηκαν τα εξής βραβεία: Βραβείο «Γ. Αθάνα» στον Ηρακλή Λιόκη για την ποιητική συλλογή «59 ποιήματα και 35 για το δρόμο». Βραβείο «Λάμπρου Πορφύρα» στον Δημήτρη Χουλιαράκη για την ποιητική συλλογή «Ζωή κλεισμένη». Βραβείο «Σωτηρίου Ματράγκα» στον πρωτοπρεσβύτερο Παναγιώτη Καποδίστρια για την ποιητική συλλογή «Της αγάπης μέγας χορηγός». Βραβείο «Ελένης Τιμ. Μυκονίου» στον 15χρονο πιανίστα Κωνσταντίνο Βαλιανάτο και έπαινος στον πιανίστα Απόστολο Παληό. Βραβείο «Γιάννη Παπαϊωάννου» στον συνθέτη Ιωσήφ Μπενάκη. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στον νέο διαπρεπή ζωγράφο Αχιλλέα Παπακώστα.

Βραβείο «Διονυσίου Κόκκινου» στον ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Γεράσιμο Η. Πεντόγαλο για το έργο του «Γιατροί και Ιατρική της Κεφαλλονιάς στα χρόνια των ξενικών κυριαρχιών (1500 - 1864)». Βραβείο «Ελένης και Πάνου Ψημένου» στους Δημήτριο Πασχαλίδη - Τάσο Χατζηνικολάου για το βιβλίο τους «Τα γεγονότα της Δράμας (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 1941) Εξέγερση ή προβοκάτσια;». Επαθλο «Μιχαήλ και Ιωάννη Κατσαρά» στη μελέτη της Ελένης Παππά για το φιλοσοφικό έργο του Γεωργίου Παχυμέρη. Βραβείο «Αυρηλίας Κομνηνού» στη μελέτη της Αννας Αρβανιτάκη για τις μυθολογικές αναπαραστάσεις του Ηρακλή στην κορινθιακή αγγειογραφία του 7ου και 6ου αι. π.Χ.

Βραβείο στον διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Νικόλαο Καλτσά, για το έργο «Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Τα γλυπτά. Κατάλογος». Βραβείο για το σύνολο της προσφοράς του στον ζωγράφο Σωτήρη Σόρογκα. Επαινος στην έκδοση «Ορμύλια. Πατριαρχικόν και Σταυροπηγιακόν Ιερόν Κοινόβιον Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Ορους». Επαινος στον Ιωάννη Τζαφέττα και την Elvira Konecny για το βιβλίο τους «Νικόλαος Δούμπας (1830 - 1900) 100 χρόνια από τον θάνατο του Μαικήνα των Τεχνών και Εθνικού ευεργέτη Αυστρίας και Ελλάδος». Επαινος στη Σιμόνη Ζαφειροπούλου για το βιβλίο «Ακολουθώντας τα βήματα του Μεγαλέξανδρου, 2000 χρόνια μετά».

Ιδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη: Βραβείο στον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη, για το σύνολο του έργου του. Βραβείο στον Δημήτρη Νόλλα, για τη συλλογή διηγημάτων «Ο παλαιός εχθρός». Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας στη Λένα Μερίκα για το σύνολο του έργου της. Βραβείο δοκιμίου για το σύνολο του έργου του στον μελετητή της ελληνικής λογοτεχνίας Αλέξανδρο Αργυρίου.

Ιδρυμα Πέτρου Χάρη: Βραβείο λογοτεχνίας στον Αλέξη Ζήρα, για το βιβλίο «Ενας Γραικός στα Ξένα - Αναγνώσεις άλλων Λογοτεχνών». Βραβείο πεζογραφίας στον ποιητή Πρόδρομο Μάρκογλου για το πεζογραφικό βιβλίο του «Διέφυγε το μοιραίον».

Βραβεύτηκαν μεταξύ άλλων: Ο Στρατής Φιλιππότης για την προβολή της πολιτιστικής ζωής του Αιγαίου και ιδίως της Τήνου. Ο ποντιακής καταγωγής δάσκαλος Γιάννης Κανίδης, μετά θάνατον, για την πράξη αυτοθυσίας του στο τραγικό σχολείο του Μπεσλάν στη Β. Οσετία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ