Ανήμερα των νέων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
Η έκρηξη έγινε ανήμερα των νέων συνομιλιών μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ στο Ομάν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ μέχρι και χτες δεν είχε σβήσει εντελώς η τεράστια πυρκαγιά που μαζί με την έκρηξη προκάλεσαν τεράστιες ζημιές σε βιομηχανικές και άλλες εγκαταστάσεις.
Σημειωτέον, πάνω από το 70% των εμπορευμάτων του Ιράν διέρχονται από αυτό το λιμάνι, ενώ από τα Στενά του Ορμούζ διέρχεται το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
Αγνωστα είναι τα ακριβή αίτια της έκρηξης, ενώ παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα.
Αρχικά ο Χοσεΐν Ζαφάρι, εκπρόσωπος του Οργανισμού Διαχείρισης Κρίσεων του Ιράν, δήλωσε ότι «η αιτία της έκρηξης ήταν τα χημικά μέσα στα εμπορευματοκιβώτια (...) Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Κρίσεων είχε εκδώσει προειδοποιήσεις σε αυτό το λιμάνι, στη διάρκεια επισκέψεων, και είχε επισημάνει τους πιθανούς κινδύνους».
Χτες ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών Εσκαντάρ Μομένι εκτίμησε ότι η έκρηξη οφείλεται σε «αμέλεια».
Από τη μεριά τους, «δυτικά» ΜΜΕ (όπως το «Associated Press» και οι «Financial Times») συνέδεσαν την έκρηξη με φορτία που τον Μάρτη φέρονται να έφτασαν στο Ιράν με υλικά για την παραγωγή πυραύλων μέσου βεληνεκούς.
Η εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης, Φατεμέχ Μοχατζεράνι, ζήτησε προσοχή ενάντια σε «πρώιμες υποθέσεις» για τα αίτια της έκρηξης, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας Μασούντ Πεζεσκιάν διέταξε έρευνα για το συμβάν.
Σημειωτέον, την Κυριακή, πριν ακόμα σβήσει η τεράστια πυρκαγιά, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι «εντοπίστηκε και μία από τις πιο εκτεταμένες και περίπλοκες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της υποδομής της χώρας και ελήφθησαν μέτρα για να εμποδιστεί».
Στη πρωτεύουσα του Ομάν, Μουσκάτ, έγινε το Σάββατο ο νέος γύρος των έμμεσων συνομιλιών μεταξύ Ιράν - ΗΠΑ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, με τον ΥΠΕΞ του Ομάν, Μπαντρ Αλμπουσαϊντί, να δηλώνει ότι «τέθηκαν όλες οι βασικές αρχές, οι στόχοι και οι τεχνικές ανησυχίες», αλλά και ότι «προκαταρκτικά» έχει προγραμματιστεί συνάντηση και το ερχόμενο Σάββατο.
Επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας ήταν ο ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί και της αμερικανικής ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Στιβ Γουίτκοφ, οι οποίοι επέστρεψαν «στις αντίστοιχες πρωτεύουσές τους για διαβουλεύσεις», όπως ανακοινώθηκε.
Ο Αραγτσί δήλωσε «ικανοποιημένος από τη διαδικασία και τον ρυθμό των συνομιλιών με τις ΗΠΑ» και είπε ότι «υπάρχει σοβαρότητα και αποφασιστικότητα και από τις δύο πλευρές στις συνομιλίες», σύμφωνα με κρατικά ιρανικά ΜΜΕ.
Το δίκτυο IRNA μετέδωσε πως η Τεχεράνη είναι έτοιμη και για παράταση των συνομιλιών «εφόσον χρειαστεί».
«Για να προοδεύσουν οι διαπραγματεύσεις, θα πρέπει η άλλη πλευρά να δείξει καλή θέληση, σοβαρότητα και ρεαλισμό», σχολίασε από τη πλευρά του ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, Εσμαΐλ Μπαγαΐ.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό ιστότοπο «Αxios», Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος έκανε λόγο για «θετικές και παραγωγικές» συνομιλίες, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά σημειώθηκε περαιτέρω πρόοδος».
Πριν τη νέα συνάντηση, πάντως, η Ουάσιγκτον έθεσε σε ισχύ νέες κυρώσεις σε βάρος εταιρειών και ατόμων που σχετίζονται με την παραγωγή και εξαγωγή ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ δεν έχουν σταματήσει και οι «προειδοποιήσεις» της κυβέρνησης Τραμπ για «χρήση στρατιωτικής ισχύος, αν χρειαστεί».
Από τη πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, είπε ότι η μοναδική «καλή συμφωνία» θα είναι εκείνη που απομακρύνει «όλη την υποδομή», αναφερόμενος συνολικότερα στο πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. «Είμαστε σε στενή επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ομως είπα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το Ιράν δεν θα έχει πυρηνικά όπλα», δήλωσε.
Ο Αραγτσί με ανάρτησή του παρατήρησε ότι είναι «εντυπωσιακή» «η αυθάδεια με την οποία ο Νετανιάχου υπαγορεύει τώρα τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει ο Πρόεδρος Τραμπ στη διπλωματία του με το Ιράν», σπεύδοντας να επαναλάβει ότι κάθε επίθεση στο Ιράν θα λάβει άμεση ανταπόκριση.
Χτες ο Ιρανός ΥΠΕΞ είχε τηλεφωνική επαφή με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν, συζητώντας για τις συνομιλίες γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα καθώς επίσης για «τις διμερείς σχέσεις» και «θέματα αμοιβαίας ανησυχίας».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο Ρεζά Παχλαβί, γιος του τελευταίου Ιρανού Σάχη, ο οποίος εκδιώχθηκε από τη χώρα το 1979, κάλεσε μέσω του «Politico» σε αντικαθεστωτικές κινητοποιήσεις, με την προϋπόθεση «δυτικές» κυβερνήσεις να δημιουργήσουν «απεργιακό ταμείο» για την υποστήριξή τους. «Η παράλυση του καθεστώτος ως αποτέλεσμα των στάσεων εργασίας και των απεργιών - που είναι το μικρότερο κόστος για το έθνος, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούμε να το χρηματοδοτήσουμε - είναι κάτι που μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγους μήνες», είπε, προτείνοντας οι πόροι του «ταμείου» αυτού να προέλθουν από κεφάλαια δεσμευμένα από τις κυρώσεις στο Ιράν...
Η Γροιλανδία και η Δανία συμφώνησαν την Κυριακή να ενισχύσουν τους δεσμούς τους ως απάντηση στις δηλώσεις και τις «πιέσεις» της κυβέρνησης Τραμπ για να αποκτήσουν οι ΗΠΑ το τεράστιο νησί της Αρκτικής με τον ορυκτό πλούτο και τη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία.
«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση εξωτερικής πολιτικής, που σημαίνει ότι πρέπει να πλησιάσουμε ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Γενς - Φρέντερικ Νίλσεν μετά από συνομιλίες με την Δανή ομόλογό του, Μέτε Φρεντέρικσεν, στην Κοπεγχάγη.
Στο μεταξύ οι υπηρεσίες πληροφοριών της Δανίας κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι ενορχήστρωσε εκστρατεία παραπληροφόρησης. Σύμφωνα με δημοσιεύσεις που κυκλοφορούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Γενάρη, ο Κάρστεν Χόνγκε, μέλος του κοινοβουλίου της Δανίας που εκπροσωπεί το κόμμα Socialistisk Folkeparti, ήθελε να εμποδίσει τη Γροιλανδία να ανεξαρτητοποιηθεί από τη Δανία και έλεγε ότι η Κοπεγχάγη έπρεπε για αυτό να ζητήσει τη βοήθεια της Μόσχας.
Στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ μπήκε και η Διώρυγα του Σουέζ, άλλη μια στρατηγικής σημασίας οδός για το παγκόσμιο εμπόριο.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ αξίωσε το Σάββατο να επιτρέπεται στα αμερικανικά πλοία - στρατιωτικά και εμπορικά - η δωρεάν διέλευση από τις Διώρυγες του Παναμά και του Σουέζ.
«Εχω ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο να το φροντίσει αμέσως», έγραψε σε ανάρτησή του.
Περίπου το 40% των αμερικανικών εμπορευματοκιβωτίων διέρχεται κάθε χρόνο από τη Διώρυγα του Παναμά. Μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ έχει απειλήσει να ανακτήσει τον έλεγχό της, χωρίς να αποκλείει τη χρήση βίας, λέγοντας ότι βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Πεκίνου.
Στις αρχές Απρίλη οι ΗΠΑ έλαβαν άδεια από τον Παναμά να αναπτύξουν στρατιωτική δύναμη γύρω από τη διώρυγα.
Η δε Διώρυγα του Σουέζ εξυπηρετούσε περίπου το 10% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου, μέχρι που ξεκίνησαν τα χτυπήματα των Χούθι της Υεμένης στα διερχόμενα πλοία ως συνέπεια του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.
Τουλάχιστον 68 Αφρικανοί κατατρεγμένοι βρήκαν φριχτό θάνατο
Τουλάχιστον 68 πρόσφυγες σκοτώθηκαν την Κυριακή μετά από νέο πλήγμα των ΗΠΑ στην Υεμένη, εναντίον της οποίας εντείνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους, στο όνομα της «υπεράσπισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας».
Δεκάδες σοροί κατατρεγμένων ανασύρθηκαν από τα ερείπια κέντρου φιλοξενίας στην πόλη Σαάντα. Δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, καθώς στο κτίριο βρίσκονταν πάνω από 100 Αφρικανοί πρόσφυγες, μερικοί μόνο από τους πολλούς που συνεχίζουν να φτάνουν στη χώρα, παρότι μαίνεται πόλεμος, προκειμένου να τη διασχίσουν για να αναζητήσουν μεροκάματο στη γειτονική Σαουδική Αραβία.
Επίσης, τουλάχιστον 8 άτομα, ανάμεσά τους και γυναικόπαιδα, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις κοντά στην πρωτεύουσα Σαναά και στη βόρεια επαρχία Αμράν.
Το Σάββατο το Ισραήλ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι «μετά τις σειρήνες που ήχησαν σε διάφορες περιοχές του Ισραήλ, αναχαιτίστηκε πύραυλος που εξαπολύθηκε από την Υεμένη» προτού αυτός «εισέλθει στην ισραηλινή επικράτεια».
Χτες οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν κατά του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Τρούμαν» και της συνοδείας του (που εδώ και μέρες πλέει στην περιοχή), ως απάντηση στα πλήγματα σε Σαναά και Σαάντα. Σύμφωνα με τους αντάρτες, «το αεροπλανοφόρο αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη θέση του προς αρκετά βορειότερο σημείο της Ερυθράς», ενώ κατέληξαν ότι θα συνεχίσουν πλήγματα εναντίον αμερικανικών πλοίων «στην Ερυθρά και στην Αραβική Θάλασσα, μέχρι να σταματήσει η επίθεση κατά της Υεμένης».
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε την απώλεια ενός μαχητικού αεροσκάφους τύπου F/A-18E Super Hornet από το αεροπλανοφόρο «Τρούμαν», όταν κατά τη ρυμούλκηση του μαχητικού κατέληξε στη θάλασσα.
Την ίδια στιγμή το Ισραήλ συνεχίζει πλήγματα και στον Λίβανο: Την Κυριακή εξαπέλυσε νέα αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της πρωτεύουσας, με στόχο «αποθήκη στη Βηρυτό όπου η Χεζμπολάχ είχε αποθηκεύσει πυραύλους ακριβείας». Την ίδια μέρα, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε μετά από επίθεση drone στα νότια της χώρας.
Η λιβανέζικη προεδρία καταδίκασε την επίθεση, καταγγέλλοντας το Ισραήλ για «συνεχιζόμενες ενέργειες υπονόμευσης της σταθερότητας», που «θα επιδεινώσουν τις εντάσεις και θα θέσουν την περιοχή σε πραγματικό κίνδυνο, απειλώντας την ασφάλεια και τη σταθερότητά της», και καλώντας Γαλλία και ΗΠΑ - που θεωρούνται «εγγυήτριες» της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που Ισραήλ και Χεζμπολάχ έκλεισαν τον Νοέμβρη - να «αναγκάσουν» το Ισραήλ να «σταματήσει αμέσως» τα πλήγματά του.
Κρίσιμες εκλογές, εν μέσω γεωπολιτικών «αναταράξεων», διεξήχθησαν χθες στον Καναδά, με το Φιλελεύθερο Κόμμα του Καναδού πρωθυπουργού Μ. Κάρνεϊ να εμφανίζεται να δίνει αγώνα «στήθος με στήθος» με τους αντιπολιτευόμενους Συντηρητικούς υπό τον Π. Πουαλιέβρ.
Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στους Φιλελεύθερους που ήταν επί μια δεκαετία στην εξουσία, αλλά οι Συντηρητικοί εμφανίζονταν να έχουν μειώσει τη διαφορά.
Ο Κάρνεϊ, πρώην κεντρικός τραπεζίτης, υπέρμαχος της ενίσχυσης των εμπορικών δεσμών με Ευρώπη και Ασία για τη μείωση της «εξάρτησης» από τις ΗΠΑ, απέκτησε δυναμική τις τελευταίες βδομάδες, ενισχυμένος και από τις επιθετικές ενέργειες του Αμερικανού Προέδρου στο εμπόριο και τις απειλές του για προσάρτηση του Καναδά.
Σε νέα παρέμβασή του, ανήμερα των εκλογών, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ ανέφερε: «Καλή τύχη στους σπουδαίους ανθρώπους του Καναδά. Εκλέξτε τον άνθρωπο που έχει τη δύναμη και τη σοφία να μειώσει τους φόρους σας στο μισό, να αυξήσει τη στρατιωτική σας δύναμη, δωρεάν, στο υψηλότερο επίπεδο στον κόσμο, να τετραπλασιάσει σε μέγεθος τη βιομηχανία αυτοκινήτων, χάλυβα, αλουμινίου, ξυλείας, Ενέργειας και όλες τις άλλες επιχειρήσεις, με μηδενικούς δασμούς ή φόρους, αν ο Καναδάς γίνει η αγαπημένη 51η Πολιτεία των ΗΠΑ».
«Η Αμερική δεν μπορεί πλέον να επιδοτεί τον Καναδά με τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως που ξοδεύαμε στο παρελθόν. Δεν έχει νόημα, εκτός αν ο Καναδάς είναι Πολιτεία!», κατέληξε.
Οι εκλογές διεξάγονται στον απόηχο του τραγικού περιστατικού στο Βανκούβερ, όπου το Σάββατο ένας 30χρονος άνδρας έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε πλήθος που συμμετείχε σε φεστιβάλ της φιλιππινέζικης κοινότητας, σκοτώνοντας 11 ανθρώπους.
Ο νεαρός, ο οποίος συνελήφθη, έπασχε από προβλήματα ψυχικής υγείας, ανέφερε αξιωματικός της αστυνομίας.