Η Γροιλανδία και η Δανία συμφώνησαν την Κυριακή να ενισχύσουν τους δεσμούς τους ως απάντηση στις δηλώσεις και τις «πιέσεις» της κυβέρνησης Τραμπ για να αποκτήσουν οι ΗΠΑ το τεράστιο νησί της Αρκτικής με τον ορυκτό πλούτο και τη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία.
«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση εξωτερικής πολιτικής, που σημαίνει ότι πρέπει να πλησιάσουμε ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Γενς - Φρέντερικ Νίλσεν μετά από συνομιλίες με την Δανή ομόλογό του, Μέτε Φρεντέρικσεν, στην Κοπεγχάγη.
Στο μεταξύ οι υπηρεσίες πληροφοριών της Δανίας κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι ενορχήστρωσε εκστρατεία παραπληροφόρησης. Σύμφωνα με δημοσιεύσεις που κυκλοφορούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Γενάρη, ο Κάρστεν Χόνγκε, μέλος του κοινοβουλίου της Δανίας που εκπροσωπεί το κόμμα Socialistisk Folkeparti, ήθελε να εμποδίσει τη Γροιλανδία να ανεξαρτητοποιηθεί από τη Δανία και έλεγε ότι η Κοπεγχάγη έπρεπε για αυτό να ζητήσει τη βοήθεια της Μόσχας.
Στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ μπήκε και η Διώρυγα του Σουέζ, άλλη μια στρατηγικής σημασίας οδός για το παγκόσμιο εμπόριο.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ αξίωσε το Σάββατο να επιτρέπεται στα αμερικανικά πλοία - στρατιωτικά και εμπορικά - η δωρεάν διέλευση από τις Διώρυγες του Παναμά και του Σουέζ.
«Εχω ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο να το φροντίσει αμέσως», έγραψε σε ανάρτησή του.
Περίπου το 40% των αμερικανικών εμπορευματοκιβωτίων διέρχεται κάθε χρόνο από τη Διώρυγα του Παναμά. Μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ έχει απειλήσει να ανακτήσει τον έλεγχό της, χωρίς να αποκλείει τη χρήση βίας, λέγοντας ότι βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Πεκίνου.
Στις αρχές Απρίλη οι ΗΠΑ έλαβαν άδεια από τον Παναμά να αναπτύξουν στρατιωτική δύναμη γύρω από τη διώρυγα.
Η δε Διώρυγα του Σουέζ εξυπηρετούσε περίπου το 10% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου, μέχρι που ξεκίνησαν τα χτυπήματα των Χούθι της Υεμένης στα διερχόμενα πλοία ως συνέπεια του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.