ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Δεν ασχολούμαστε με τις τιμές!

«Δεν έχουμε δυνατότητα να παρέμβουμε στις τιμές», υποστήριξε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, δικαιολογώντας την απόφαση της κυβέρνησης να υποβαθμίσει κι άλλο τους υποτυπώδεις - έστω - ελέγχους στη διαμόρφωση των τιμών

Eurokinissi

«Αέρα στα πανιά» των επιχειρηματιών αποτελεί η τροποποίηση της αγορανομικής διάταξης, που υποχρέωνε τους επιχειρηματίες (παραγωγούς, εισαγωγείς και εμπόρους) να ενημερώνουν την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου για τις αλλαγές στους τιμοκαταλόγους τους. Ικανοποιώντας στην πραγματικότητα σειρά αξιώσεων του μεγάλου κεφαλαίου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε χτες μια σειρά μέτρα, που ενισχύουν την κερδοσκοπική ασυδοσία των μεγαλοεπιχειρηματιών, που έχουν το «πάνω χέρι» στην αγορά και τη διαμόρφωση των τιμών.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως στο εξής:

  • Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να αποστέλλουν στο υπουργείο δέκα, και όχι τριάντα, μέρες νωρίτερα από την εφαρμογή τους, τους τιμοκαταλόγους.
  • Αυξάνεται κατά 26 είδη ο πίνακας με τα είδη διατροφής που εμπίπτουν στη συγκεκριμένη διάταξη.
  • Εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής τρεις κατηγορίες: α) τα χαλυβουργικά, β) τα καλώδια και γ) τα σχολικά βιβλία, με τη δικαιολογία ότι δεν είναι συγκρίσιμες οι τιμές, καθώς πρόκειται για είδη που αλλάζουν οι προδιαγραφές τους από χρόνο σε χρόνο.

Η πιο προκλητική, όμως, αλλαγή, που επιφέρουν οι αλλαγές στην αγορανομική διάταξη που ισχύει μέχρι σήμερα και ενδεικτική της πολιτικής που με κάθε τρόπο ρίχνει νερό στο μύλο της κερδοσκοπίας, είναι η κατάργηση της υποχρεωτικής υποβολής κοστολογικών στοιχείων μαζί με τους τιμοκαταλόγους. Σε μιαν έξαρση ...ειλικρίνειας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης παραδέχτηκε, δημόσια, πως ουδέποτε μέχρι σήμερα χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα στοιχεία, και ούτε και η σημερινή κυβέρνηση έχει την πρόθεση να το κάνει. Αλλωστε, όπως ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά, «δυνατότητα παρέμβασης στην τιμή δεν έχουμε, η αγορανομική διάταξη ισχύει μόνο για ενημέρωση του υπουργείου»!

Στην ουσία, ο Γ. Παπαθανασίου ομολογεί απροκάλυπτα ότι τόσο οι προκάτοχοί του, όσο και η σημερινή κυβέρνηση δεν έχουν την παραμικρή πρόθεση να ελέγξουν ακόμα και στοιχειωδώς τα κοστολογικά στοιχεία που συνοδεύουν τις ανατιμήσεις, ούτε, πολύ περισσότερο, να τα χρησιμοποιήσουν ως ανάχωμα στην κερδοσκοπία. Κι αυτό, γιατί θεωρούν «ιερό και όσιο» το καθεστώς της ελεύθερης αγοράς. Ετσι, αντί η κυβέρνηση να διατηρήσει τη διάταξη για τους κοστολογικούς ελέγχους και να αρχίσει να την αξιοποιεί προς όφελος των εργαζομένων, των λαϊκών νοικοκυριών, την καταργεί και τυπικά, επιτρέποντας έτσι στους μεγαλοεπιχειρηματίες να εντείνουν την καταλήστευση των λαϊκών εισοδημάτων, με το ανεξέλεγκτο φούσκωμα των τιμών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η κατάργηση της υποχρεωτικής αναγραφής «ενδεικτικών τιμών» επάνω στις συσκευασίες των αναψυκτικών και των εμφιαλωμένων νερών. Με πρόσχημα την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε ότι η αναγραφή ενδεικτικών τιμών στις συσκευασίες περιορίζει τον ανταγωνισμό σε βάρος των εγχώριων βιομηχανιών - γιατί οι πολυεθνικές εξαιρούνταν από την υποχρέωση αυτή - η κυβέρνηση κατάργησε συνολικά τη διάταξη.

Χρησιμοποιώντας, δηλαδή, ως άλλοθι τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση και τους νόμους της «ελεύθερης αγοράς» η κυβέρνηση υιοθετεί πλήρως τις αξιώσεις ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Και, ασφαλώς, δεν έχει κανείς την εντύπωση ότι οι «ενδεικτικές» τιμές θα μπορούσαν να έχουν οποιαδήποτε σχέση με την πραγματική συγκράτηση των τιμών, από τη στιγμή, που, έτσι κι αλλιώς, οι ίδιοι οι επιχειρηματίες προσδιορίζουν και την «ενδεικτική».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τη μέρα που το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε την κατάργηση των ενδεικτικών τιμών στα κυλικεία συγκεκριμένων χώρων (αρχαιολογικοί, αεροδρόμια, πλοία κλπ.) ανώτερα στελέχη διοχέτευαν πληροφορίες περί «προθέσεων» για «ενδεχόμενη» γενικευμένη κατάργηση της ενδεικτικής τιμής, τη στιγμή που ήδη ο υφυπουργός είχε υπογράψει τη σχετική διάταξη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Συσκέψεις ... μηδαμινού οφέλους

Τη σύσταση ομάδων εργασίας ανά προϊόν για δημητριακά, οπωροκηπευτικά και καπνό ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντός, μετά από σχετικές συσκέψεις που έγιναν στην Αθήνα με εκπροσώπους διαφόρων εμπλεκόμενων φορέων.

Μπρος στα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν και την απουσία λύσεων, ο υφυπουργός, όπως συνηθίζεται από τους εκάστοτε κυβερνώντες, έκανε λόγο για χάραξη εθνικής στρατηγικής ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Αυτό βέβαια στην πράξη σημαίνει ότι οι Ελληνες αγρότες θα εξαναγκαστούν να πουλήσουν σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές την παραγωγή τους στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και υπό το αντιαγροτικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι αποφάσεις της νέας ΚΑΠ και οι συμφωνίες του ΠΟΕ. Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός έκανε λόγο για συμβολαιογραφική γεωργία, δηλαδή να υπογράφουν από τα πριν οι αγρότες πως θα παράγουν ό,τι θέλουν οι βιομήχανοι και κυρίως στις εξευτελιστικές τιμές - τριτοκοσμικές που θα το θέλουν.

Δυστυχώς μπρος σε όσα θα επιφέρουν οι αποφάσεις της νέας ΚΑΠ και οι συμφωνίες του ΠΟΕ, συσκέψεις τέτοιου είδους και περιεχομένου - που συνοδεύονται από σχετικές ανακοινώσεις δημιουργίας εντυπώσεων - δεν έχουν τίποτα επί της ουσίας να προσφέρουν στους μικρομεσαίους αγρότες. Οι συσκέψεις αυτές, γίνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και οι εμπλεκόμενοι φορείς που συμμετέχουν νοιάζονται μόνο για τα συμφέροντά τους και όχι για τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινούνται και οι όποιες ομάδες εργασίας δημιουργηθούν. Γιατί, για παράδειγμα, τι κέρδισαν οι σιτοπαραγωγοί μετά τη σχετική σύσκεψη που έγινε προχτές στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τι θα κερδίσουν του χρόνου από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ; Μήπως θα είναι μεγαλύτερη η αποσυνδεμένη ενίσχυση από τη στρεμματική επιδότηση που έπαιρναν ή μήπως θα πουλήσουν του χρόνου την παραγωγή τους σε μεγαλύτερες τιμές;

Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα είτε μπει στην ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ είτε όχι.

ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Αρχίζουν ... τα βάσανα

Στις 3 του Οκτώβρη ανοίγουν τα εκκοκκιστήρια και αρχίζουν τα βάσανα των βαμβακοπαραγωγών, στους οποίους για άλλη μια χρονιά απαγορεύουν να παραδώσουν όλη την παραγωγή που έβγαλαν τα χωράφια τους.

Οπως πέρσι έτσι και φέτος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε ότι η τελική επιλέξιμη παραγωγή θα είναι 1.100.000 τόνοι. Ετσι στις καρτέλες των βαμβακοπαραγωγών θα αναγράφονται πάλι λιγότερες προς παράδοση ποσότητες βαμβακιού από αυτές που πραγματικά έχουν. Οπως εκτιμάται, η φετινή παραγωγή θα ξεπεράσει τους 1.200.000 τόνους, ενώ παραμένουν από πέρσι στις αποθήκες περισσότεροι από 30.000 τόνοι. Κι ενώ έτσι έχουν τα πράγματα, χτες ανακοινώθηκε ότι θα γίνονται έλεγχοι σε όλα τα φορτία, προφανώς όχι για να μη γίνουν πανωγραψίματα μέσω υγρασίας ή με άλλους τρόπους, αλλά για να συγκρατηθεί με κάθε τρόπο η επιλέξιμη παραγωγή κάτω από τους 1.100.000 τόνους...

Το σίγουρο πάντως είναι ότι και φέτος πολλές δεκάδες χιλιάδες τόνοι βαμβακιού θα μείνουν εκτός επιδότησης και οι βαμβακοπαραγωγοί θα έχουν πάλι ζημιά στο εισόδημά τους. Κι όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια, δεκάδες χιλιάδες κομμένοι βαμβακοπαραγωγοί θα τρέχουν να κάνουν ενστάσεις χωρίς να βρίσκουν το δίκιο τους, από μια κυβέρνηση που, όπως και η προηγούμενη, ενδιαφέρεται μόνο για την απρόσκοπτη εφαρμογή των αντιαγροτικών κανονισμών της ΕΕ, που οι βαμβακοπαραγωγοί έμαθαν πολύ καλά τι ακριβώς σημαίνουν και πόσο τους ωφελούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ