ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες του νέου Μουσείου της Ισλαμικής Τέχνης - παραρτήματος του Μουσείου Μπενάκη. Στα τέλη του Ιούνη, το νεοκλασικό κτίριο του Κεραμεικού (Αγίων Ασωμάτων 22 και Διπύλου 12), θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό. Οι συλλογές της ισλαμικής τέχνης του Μουσείου Μπενάκη συγκαταλέγονται στις σημαντικότερες, διεθνώς, καλύπτοντας δεκατρείς αιώνες καλλιτεχνικής δημιουργίας, με πολλά αντιπροσωπευτικά έργα εξαιρετικής ποιότητας και ιστορικής σημασίας.

Η μετατροπή του πολυτελούς νεοκλασικού (δωρεά του Λάμπρου Ευταξία), σε σύγχρονο μουσείο, σε Κέντρο Μελέτης και Ισλαμικών Σπουδών, έγινε βάσει των μελετών του αρχιτέκτονα Πέτρου Καλλιγά. Στη διάρκεια των εργασιών βρέθηκε ένα μεγάλο, καλοδιατηρημένο τμήμα του αρχαίου τείχους της Αθήνας. Την ανασκαφή του ανέλαβε η Ιωάννα Δρακωτού της Γ΄ Ευφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με την εποπτεία της Λιάνας Παρλαμά. Προκειμένου να παραμείνει το εύρημα στη θέση του και να διαμορφωθεί κατάλληλα το υπόγειο, ώστε να είναι επισκέψιμο το αρχαίο τείχος, τροποποιήθηκε η αρχική αρχιτεκτονική και στατική μελέτη. Το συνολικό κόστος (μελέτες, οικοδομικές εργασίες, αρχαιολογικές έρευνες, βιτρίνες κ.ά.) ανέρχεται στα 4.359.000 ευρώ, εκ των οποίων 2.597.000 έδωσε το ΠΕΧΩΔΕ και από 300.000 ευρώ το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και η «Πολιτιστική Ολυμπιάδα».

Στον εκτεταμένο ισόγειο χώρο υποδοχής των επισκεπτών, προβλέπεται διοργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων, ενώ στο δώμα λειτουργία κυλικείο. Οι πολύτιμες συλλογές της κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, χρυσοχοΐας, ξυλογλυπτικής, υαλουργίας και υφαντικής, καθώς και μικρότερες ενότητες με οστέινα ανάγλυφα, επιτύμβιες στήλες και όπλα, κατανέμονται σε τέσσερις μεγάλες αίθουσες 1.000 τ.μ. Συγκεκριμένα, στην πρώτη αίθουσα εκτίθενται έργα της πρώτης ισλαμικής εποχής, από τον 7ο - 12ο αιώνα. Η δεύτερη είναι αφιερωμένη στην κλασική εποχή της ισλαμικής τέχνης (12ος - 16ος αιώνας), ενώ η τρίτη στεγάζει τον περίφημο μαρμαροθετημένο διάκοσμο ενός αρχοντικού του 17ου αιώνα από το Κάιρο, με σιντριβάνι και θησαυρούς από την Τουρκία και το Ιράν. Για την τελευταία αίθουσα έχουν επιλεγεί έργα χρονολογημένα από τον 16ο - 19ο αιώνα. Στη συμπλήρωση ορισμένων κενών συνέτεινε ο εμπλουτισμός της έκθεσης με μόνιμα δάνεια ή αγορά αντικειμένων από μουσεία του εξωτερικού, καθώς και αρκετές σημαντικές δωρεές.

Πρεμιέρες και περιοδείες

«Παντρολογήματα» από το «Δόλιχο» και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης
«Παντρολογήματα» από το «Δόλιχο» και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης
«Το σχολείο των γυναικών» του Μολιέρου, η δεύτερη χειμερινή παράσταση της «Νέας Σκηνής» του Λευτέρη Βογιατζή, ανεβαίνει την Κυριακή των Βαΐων, στο «Θέατρο της Οδού Κυκλάδων». Είναι το δεύτερο έργο του Μολιέρου που σκηνοθετεί ο Λευτέρης Βογιατζής, μετά τον «Μισάνθρωπο» (1996, σε μετάφραση Χρύσας Προκοπάκη).

Ο Λευτέρης Βογιατζής υποδύεται τον Αρνόλφο, έναν ώριμο άντρα που θέλει να παντρευτεί, αλλά τρέμει στην ιδέα ότι θα τον απατήσει η γυναίκα του. Υιοθετεί, λοιπόν, ένα κοριτσάκι, το οποίο φροντίζει να μεγαλώσει μέσα στην άγνοια και τον τρόμο της αμαρτίας, ώστε να μπορέσει ήσυχος, κάποια στιγμή, να το παντρευτεί. Η φύση, όμως, έρχεται να του χαλάσει όλες του τις κατασκευές και τα τεχνάσματα. Η Αγνή τρομοκρατημένη καθώς είναι από τον κηδεμόνα της, ο οποίος δεν έχει καταφέρει να της εμπνεύσει φιλικά συναισθήματα, το σκάει με τον πρώτο νεαρό που βρίσκει μπροστά της.

Η μετάφραση είναι της Χρύσας Προκοπάκη, τα σκηνικά - κοστούμια της Ελλης Παπαγεωργακοπούλου και η μουσική του Νίκου Κηπουργού. Παίζουν: Λευτέρης Βογιατζής, Αγγελική Παπούλια, Νίκος Κουρής, Αλεξάνδρα Λέρτα, Ακης Βλουτής, Αγγελος Μπούρας, Στέργιος Νενές, Προκόπης Πολίτης.

Μέχρι την Κυριακή των Βαΐων θα παίζονται στην Αθήνα τα έργα «Μαμά μην τρέχεις» («Διάνα») και «Από έρωτα» («Αθηνών»). Στη συνέχεια θα μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη. Η κωμωδία της Ελένης Ράντου «Μαμά μην τρέχεις» μετακομίζει στο «Ράδιο Σίτυ» της Θεσσαλονίκης, από την Κυριακή του Πάσχα. Παίζουν: Ελένη Ράντου, Κατιάνα Μπαλανίκα, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Σάκης Μπουλάς, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Κατερίνα Τσάβαλου, Ράνια Ιωαννίδου. Το έργο «Από έρωτα» του Θοδωρή Αθερίδη, επίσης, από Κυριακή του Πάσχα, θα παρουσιαστεί στο θέατρο «Εγνατία» της Θεσσαλονίκης. Παίζουν: Θ. Αθερίδης, Σμαράγδα Καρύδη.

  • Η κλασική κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ «Παντρολογήματα», (συμπαραγωγή του θιάσου «Δόλιχος» και του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης), μετακόμισε στην Κοζάνη, όπου θα παίζεται μέχρι την Κυριακή των Βαΐων, ενώ από 14- 25/4 θα ξαναπαιχτεί στο «Πορεία». Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, μετάφραση των Λεωνίδα Καρατζά - Δημήτρη Τάρλοου, σκηνικά Αντώνη Δαγκλίδη, κοστούμια Κλερ Μπρέισγουελ, μουσική Νίκου Πλάτανου. Παίζουν: Δημήτρης Τάρλοου, Ελένη Γερασιμίδου, Γιώργος Μακρής, Αιμίλιος Χειλάκης, Ταμίλα Κουλίεβα, Μπέτυ Νικολέση, Αλεξάνδρα Ντεληθέου, Αρτο Απαρτιάν, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Ανδρέας Νάτσιος.
Ταινίες από τη Μεσόγειο

Συνεχίστηκαν χτες, για δεύτερη μέρα, στο «Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο» της Λάρισας, οι προβολές του 12ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών, οι οποίες θα λήξουν στις 4 Απρίλη. Σήμερα και αύριο θα προβληθούν οι ταινίες του Νουρί Μπιγλέ Τσεϊλάν «Μακριά» και το «Να μ' αγαπάς» του Ανδρέα Θωμόπουλου.

Στο φεστιβάλ, που διοργανώνεται από το Δήμο Λαρισαίων, τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου και υποστηρίζεται από το ΥΠΠΟ και τη ΓΓ Νέας Γενιάς, συμμετέχουν 10 ταινίες μικρού μήκους στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα και 27 ταινίες στο Μεσογειακό Διαγωνιστικό Τμήμα. Επίσης, θα τιμηθούν ο Γιουγκοσλάβος σκηνοθέτης Ντούσαν Μακαβέγιεφ και ο Ελληνας διευθυντής φωτογραφίας και δάσκαλος Νίκος Γαρδέλης.

Βράδια με τη Μαρινέλλα

«Φωνή από φως» τιτλοφορούνται οι μουσικές παραστάσεις της Μαρινέλλας που συνεχίζονται σήμερα και στις 2, 3, 5/4, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η καταξιωμένη ερμηνεύτρια ρίχνει μελωδικό «φως» στους μεγαλύτερους σταθμούς της μακράς καλλιτεχνικής της διαδρομής. Το πρόγραμμά της αποτελεί ένα απάνθισμα από τα τραγούδια που σφράγισε με τη φωνή της στα σαράντα οκτώ χρόνια της μουσικής πορείας της. Στις πέντε εμφανίσεις της, τη Μαρινέλλα πλαισιώνουν 12 χορευτές και τραγουδιστές και 16μελής ορχήστρα. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Σταμάτης Φασουλής και τη χορογραφία ο Δημήτρης Παπάζογλου. Διεύθυνση Ορχήστρας: Γιώργος Νιάρχος.

Τριπλή εμφάνιση

Οι «Think of one», η εξαμελής μπάντα από την Αμβέρσα του Βελγίου, πραγματοποιεί τρεις εμφανίσεις στη χώρα μας. Σήμερα, στο «Μύλο» Θεσσαλονίκης, αύριο στο «Stage» της Πάτρας και την Παρασκευή στο «ΑΝ club» (Σολωμού 13-15, Εξάρχεια). Στην αθηναϊκή συναυλία θα συμμετέχουν οι Ελληνες «Μέντα».

Αποτελούμενη από μέλη γνωστών ποπ, ροκ, τζαζ βελγικών σχημάτων (ZITA SWOON, Flowers For Breakfast, Flat Earth Society κ.ά.), η μπάντα των «Think of one» ανακατεύει δυτική μουσική με ανατολίτικους ρυθμούς, προσφέροντας κάτι ξεχωριστό μεταξύ της τζαζ και του έθνικ. Παραείναι τζαζ, για να τους πεις έθνικ. Παραείναι έθνικ για να τους πεις τζαζ. Εισιτήρια προπωλούνται στα δισκοπωλεία «vinyl microstore» και την TICKET HOUSE.

Θεατρικά βραβεία Καρδίτσας

Με την απονομή βραβείων στους διαγωνιζόμενους ερασιτεχνικούς θιάσους έπεσε η αυλαία του 20ού Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στην Καρδίτσα. Στην τελετή λήξης τιμήθηκε για την προσφορά του ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κατσαρός. Η κριτική επιτροπή απένειμε, μεταξύ άλλων, τα εξής βραβεία:

Καλύτερης παράστασης στην ερασιτεχνική ομάδα της Πάτρας «Ρεφενέ» για τα «Ζωντ' όβολα» του Γιάννη Γεωργακάκη. Σκηνοθεσίας στην Γεωργία Δάλκου για τον «Γιατρό με το στανιό» του Μολιέρου σε μετάφραση Κώστα Αγγελάκου, από τη Θεατρική Ομάδα Τρίπολης. Βραβείο επιλογής έργου δόθηκε στους: Ερασιτεχνική Σκηνή Δημοτικού Θεάτρου Ναυπλίου για την «Κόμισσα της φάμπρικας» των Ασημάκη Γιαλαμά - Κώστα Πρετεντέρη και την ομάδα Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας» για το έργο «Ούτε γάτα, ούτε ζημιά» των Αλέκου Σακελλάριου - Χρήστου Γιαννακόπουλου. Βραβείο μουσικής σύνθεσης στους Γιάννη Γιαννόπουλο, Χρήστο Δρίτσα, Χρήστο Γιαννόπουλο για τη μουσική στα «Ζωντ' όβολα». Απονεμήθηκαν, επίσης βραβεία Α΄ γυναικείου ρόλου στην Πέγκυ Νόνη («Κόμισσα της Φάμπρικας»), Α΄ ανδρικού ρόλου στους Ακη Τσονίδη («Και άλλα σκουπίδια»), Γιώργο Λογαρά («Ζωντ' όβολα»), Β΄ γυναικείου ρόλου στην Γιούλα Παραβάντη («Κόμισσα της Φάμπρικας») και Β' ανδρικού ρόλου στον Μιλτιάδη Παπλά («Ζωντ' όβολα»).

Ο Κωνσταντίνος Ράπτης (ακορντεόν) και o Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτο), ερμηνεύουν μπαρόκ και σύγχρονη μουσική μ' έναν πρωτότυπο ηχητικό συνδυασμό. Καταφέρνουν με τη χρήση των συγκεκριμένων ηχοχρωμάτων να αποδώσουν πιστά τα έργα και τον ήχο της μπαρόκ εποχής. Εμφανίζονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη (8.30 μ.μ., θέατρο «Ανετον», Παρασκευοπούλου 42) και την Παρασκευή στην «Εστουδιαντίνα» (Νορντάου 12-14, πλατεία Γκύζη). Το πρόγραμμα της συναυλίας, που τιτλοφορείται «Διάλογοι από το μπαρόκ στον 21o αιώνα» περιλαμβάνει Bach, Marcello, Haendel, Gubaidulna, Γ. Κυριακάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ