ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ
Απλήρωτοι οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Νάουσας

«Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται από τις αρχές Μαρτίου οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Νάουσας "Εστία Μουσών Νάουσας", διαμαρτυρόμενοι γιατί από τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν έλαβαν μισθό, δώρο Χριστουγέννων, οδοιπορικά», ενώ τους οφείλονται υπόλοιπα και προηγούμενων χρόνων, αναφέρει Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη και Γιώργου Χουρμουζιάδη προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Εσωτερικών και Απασχόλησης. Σημειώνεται πως «η "Εστία Μουσών Νάουσας" υπάγεται στο Δημοτικό Πολιτιστικό Οργανισμό Νάουσας και στηρίζει τη λειτουργία της στα δίδακτρα, δηλαδή σε ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι γονείς των μαθητών που φοιτούν και τα οποία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα. Ο Δήμος μεταθέτει την ευθύνη στο ΥΠΠΟ, το οποίο δεν εγκρίνει τις αναγκαίες πιστώσεις και ταυτόχρονα αρνείται εδώ και τέσσερα χρόνια να υπογράψει την απαραίτητη προγραμματική σύμβαση».

Οι βουλευτές τονίζουν ότι «οι εργαζόμενοι, που εμπαίζονται από αυτή τη μετάθεση ευθυνών και αντιμετωπίζουν πλέον έντονα οικονομικά προβλήματα, γιατί είναι μισθοσυντήρητοι, μη γνωρίζοντας πότε θα πληρωθούν δεν μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους, αλλά και αισθάνονται αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το εργασιακό τους μέλλον, όσο οι συμβάσεις τους δε μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου. Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αν δεν πληρωθούν άμεσα και επειδή υπεύθυνη για τη λύση των παραπάνω προβλημάτων είναι η σημερινή κυβέρνηση, που συνεχίζει την πολιτική που ακολούθησε και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, στον τομέα του Πολιτισμού».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς «τι μέτρα θα πάρουν για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι άμεσα και όλα τα δεδουλευμένα τους, όπως το δώρο Χριστουγέννων, τα οδοιπορικά και ό,τι άλλο δικαιούνται. Επίσης, αν θα προβούν άμεσα στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης και αν θα τους εντάξουν στο αορίστου χρόνου προσωπικό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αφού το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε εργαζόμενου».


Τελευταίο αντίο

Κηδεύτηκε χτες ο δημοφιλής, πάντα γλυκύτατος, 82χρονος ηθοποιός Σπύρος Κωσταντόπουλος, που υπέκυψε από πνευμονικό οίδημα, στο νοσοκομείο «Ελπίς». Η τελευταία θεατρική εμφάνισή του ήταν το 1998 - 1999, στο έργο του Εντουάρντο ντε Φιλίππο «Η μεγάλη μαγεία».

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος σπούδασε στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, τους θιάσους των Δ. Χορν, Σπ. Ευαγγελάτου, Ν. Κούρκουλου, Τζ. Καρέζη κ.ά. Ο πρώτος του ρόλος ήταν ο Οδυσσέας, στο σοφόκλειο «Αίαντα» (θίασος Β. Μεταξά - Ιορ. Μαρίνου). Στα 1955-1956 εμφανίζεται στο Θέατρο Τέχνης («Δωδέκατη νύχτα», «Αυγουστιάτικο φεγγάρι», κ.ά.). Τη δεκαετία του '70 συνεργάζεται με τους θιάσους Ν. Κούρκουλου («Τάνγκο» κ.ά.), Τζ. Καρέζη - Κ. Καζάκου (λ.χ. «Το μεγάλο τσίρκο») και Μ. Μερκούρη («Οπερα της πεντάρας», σε σκηνοθεσία Ζ. Ντασέν). Συνεργάστηκε με αρκετούς θιάσους και στις δύο επόμενες δεκαετίες.

Επαιξε σε αρκετές ταινίες («Πυρετός της ασφάλτου», «Θύελλα στο σπίτι των ανέμων», «Η λεωφόρος του μίσους», «Το κανόνι και τ' αηδόνι», κ.ά.). Επαιξε σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές, με τελευταία, την «Παππούδες εν δράσει».


Απαλλοτρίωση υπέρ του θεάτρου

Τριφυλλόστομη οινοχόη των κλασικών χρόνων, που βρέθηκε στη διάρκεια των ανασκαφών για τη γραμμή του μετρό προς το Αιγάλεω
Τριφυλλόστομη οινοχόη των κλασικών χρόνων, που βρέθηκε στη διάρκεια των ανασκαφών για τη γραμμή του μετρό προς το Αιγάλεω
Υπέρ της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου στην οδό Σαλαμίνος στο δήμο Αχαρνών, όπου αποκαλύφθηκε αρχαίο θέατρο, γνωμοδότησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η αντικειμενική αξία του οικοπέδου είναι 560 χιλιάδες ευρώ, αλλά ο ιδιοκτήτης μπορεί να απαιτήσει, νομικά, περισσότερα. Θυμίζουμε ότι το θέατρο συνεχίζεται και κάτω από όμορο οικόπεδο - όπου υπάρχει οικοδομή - και από το σημερινό δρόμο, γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα αν επιδιωχτεί συνολική ανάδειξη του σημαντικότατου αυτού μνημείου. Ομως, αυτή πρέπει να είναι η μοναδική επιλογή, λόγω της κοινώς παραδεκτής σημασίας του ευρήματος.

  • Το ΚΑΣ γνωμοδότησε και υπέρ της έκθεσης μέρους των αρχαιολογικών ευρημάτων (τα περισσότερα αντίγραφα) από τη διάνοιξη της γραμμής του μετρό στην Ιερά Οδό. Η ανασκαφή αποκάλυψε νεκροταφεία, εργαστήρια, ιερά και γέφυρες στον Κηφισό και μια ιδέα από αυτόν τον πλούτο θα έχουμε με την έκθεση 181 αντικειμένων (62 θα είναι αυθεντικά και τα 119 αντίγραφα), σε προθήκες στο σταθμό του μετρό «Εσταυρωμένος», στο Αιγάλεω.

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Ινστιτούτο του Βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα: Βαγγέλης Δ. Πανταζής «Ομηρος και Τροία - Ερμηνεύοντας τα νέα ευρήματα» (πρόλογος του καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας Χρήστου Ντούμα. Μελέτη με βάση τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα, για την ορθότητα ή μη της αναζήτησης της αρχαίας Τροίας στο «μοιραίο λόφο της αρχαιολογίας», όπως θεωρείται η περιοχή που ανέσκαψε ο Σλίμαν, θεωρώντας ότι εκεί βρισκόταν το Ιλιον. Ο μελετητής, όπως στο πρώτο βιβλίο του «Ομηρική γεωγραφία», μελετά κι εδώ την ομηρική γεωγραφία της Τρωάδας, βάσει φιλολογικών πηγών και των γεωγραφικών δεδομένων).

- Δημ. Παπαδήμας: Θεόδωρος Κ. Μπλουγούρας «Μνήμες από την Εθνική Αντίσταση 1941-44 (Μηνάγια Πυλίας)» (μνήμες του συγγραφέα από τις οργανώσεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στο χωριό Μηνάγια, σήμερα Αμπελόκηποι, ένα από τα κέντρα της Εθνικής Αντίστασης στην Πυλία της Μεσσηνίας). Χαράλαμπος Αθ. Μπαλτάς «Γνωμικά και παροιμίες των αρχαίων Ελλήνων» (συλλογή 650 γνωμικών και 200 παροιμιών, με κριτήριο επιλογής την εκφραστική συντομία και κομψότητα. Περιλαμβάνει και σύντομα βιογραφικά των ανθολογημένων συγγραφέων και αλφαβητικό ευρετήριο εννοιών).

- «Κέδρος»: Νίνος Φένεκ Μικελίδης «Harold Pinter (κείμενα και συνεντεύξεις)» (ανθολογία κειμένων και δηλώσεων του μεγάλου Αγγλου, αντιιμπεριαλιστή δραματουργού, ποιητή και πεζογράφου. Επίσης περιλαμβάνεται το ανέκδοτο ποίημά του «Λαγνεία» και το σύντομο επίκαιρο μονόπρακτό του «Η συνέντευξη Τύπου»). Βασίλη Κατσικονούρη «Το γάλα» (θεατρικό έργο που έγινε μεγάλη επιτυχία στο Εθνικό Θέατρο). Μένης Κουμανταρέας «Η γυναίκα που πετάει» (το τελευταίο, πολύ επιτυχημένο, μυθιστόρημα του πολυγραφότατου πεζογράφου. 6η έκδοση). Βαγγέλης Ραπτόπουλος «Αρχαία συνταγή: Ηρόδοτος, Ηράκλειτος, Λουκιανός» (μυθιστόρημα βασισμένο σε ιστορίες των τριών αρχαίων συγγραφέων). Εφη Πυλαρινού «Στο Ανθρωποχάταν» (νεανικό μυθιστόρημα. Εικονογράφηση Γιώργου Δημητρίου). Νίκος Σκούτας «Πρώτο λεπτό» (ποιήματα).

- Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης: Μαξίμ Ρόντισον «Μωάμεθ» (απόδοση Νίκη Μολφέτα, επιστημονική επιμέλεια Κωνσταντίνος Καναβάς. Ιστορική μελέτη για την εσωτερική κατάσταση της Αραβίας και τις επιθετικές απειλές των γειτόνων της, στα 571, οπότε υποτίθεται γεννιέται ο Μωάμεθ, που έγινε σύμβολο του Ισλάμ).

- Καστανιώτης: Πλάτων Μαυρομούστακος «Αντί κριτικής» (κείμενα για το θέατρο, συγγραφείς και παραστάσεις του καθηγητή Θεατρολογίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών) και «Σχεδιάσματα ανάγνωσης» (κείμενα για παραστάσεις και έργα και τη σχέση τους με τους προβληματισμούς της εποχής και τα ζητούμενα των θεατών τους). Στη σειρά «Σκέψη, Χρόνος και Δημιουργοί» κυκλοφόρησαν τα βιβλία τριών δημιουργών του θεάτρου, με μνήμες και κρίσεις για τη δουλιά τους. Λούλα Αναγνωστάκη «Ο ήχος της ζωής», Βασίλης Παπαβασιλείου «Το δύσκολο ανάμεσα», Σταμάτης Φασουλής «Μια παρτίδα τάβλι».

- «Αγρα»: Χάιντεγκερ, Σαπίρο, Ντεριντά «Τα παπούτσια του Βαν Γκονγκ» (μετάφραση Γιάννης Τζαβάρας, Γιώτα Αργυροπούλου, Νίκος Δασκαλοθανάσης εισαγωγή - επιμέλεια Νίκος Δασκαλοθανάσης. Τρία, συν ένα, κείμενα των φιλοσόφων Χάιντεγκερ, Σαπίρο, Ντεριντά, κείμενα ερμηνείας του πίνακα του Βαν Γκονγκ που απεικονίζει ένα ζευγάρι παπούτσια). Σάββας Μιχαήλ «Homo poeficus» (μελέτες για την εξέλιξη του ελληνικού ποιητικού λόγου από την Τουρκοκρατία έως το τέλος της μεταπολίτευσης. Εξετάζονται το δημοτικό τραγούδι, η ετερογλωσσία και πολυγλωσσία των Βαλκανίων, η προεπαναστατική και μετεπαναστατική ποίηση, οι ποιητές του 19ου και 20ού αιώνα, τα ιδεολογικά και αισθητικά ρεύματα στην ποίησή μας, με αναφορές και σε άλλες μορφές Τέχνης). Αριστείδης Αντονάς «Ο χειριστής (θέατρο)» (δύο αφηγήματα).

- «ΚΨΜ»: Τζο Σάκο «Palestine (πολεμικές ανταποκρίσεις από την παλαιστινιακή Ιντιφάντα σε κόμικς)» (μετάφραση Γιολάντα Τσιαμπόκαλου, εισαγωγή του Παλαιστίνιου καθηγητή - συγγραφέα Εντουαρντ Σάιντ, πρόλογος Γιάννης Κουκουλάς. Φημισμένο, βραβευμένο άλμπουμ με κόμικς για τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού). Μιχάλης Παπαμακάριος «Φυσάει κόντρα (μουσική αντίσταση στους καιρούς της παγκοσμιοποίησης και του πολέμου)» (μελέτη - καταγραφή μουσικών σχημάτων και δραστηριοτήτων κατά του πολέμου και της παγκοσμιοποίησης).

- Κώστα Πεντεδέκα «Η δύναμη της αγάπης» («Εντός»).

- Πάνου Παναγιωτούνη «Ομηρος (εισαγωγή στην Α΄ ραψωδία της «Οδύσσειας»)» («Μοριάς», Αθήνα).

- Δήμητρα Παπαλιάκου - Δημοπούλου «Της ζωής και της αγάπης» και «Ιστορίες που έγραψε η ζωή» (έκδοση Χρυσάφη Πανέση, Αθήνα).

- «Ανθολογία Ποίησης - Διηγήματος Δ΄ τόμος: Σύγχρονοι Ελληνες λογοτέχνες και δύο αφιερώματα: Επτάνησα και Φθιώτιδα» («Πολιτιστική Συνεργασία»).

- «Το Δέντρο» (περιοδικό λογοτεχνίας. Τεύχος 151-152, με αφιέρωμα στη «μελαγχολία» ως θέμα της τέχνης και πρόβλημα της ζωής. Το τεύχος συνοδεύει CD με μια μικρή ανθολογία μελαγχολικών τραγουδιών).

- «Πόρφυρας» (λογοτεχνικό περιοδικό της Κέρκυρας. Τεύχος 120).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ