ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Νοέμβρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΒΑΝΑ
«Κάτω τα χέρια από την Κούβα»

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχε και παρενέβη στη συνάντηση

Από την αντιιμπεριαλιστική συνάντηση αλληλεγγύης στην Αβάνα
Από την αντιιμπεριαλιστική συνάντηση αλληλεγγύης στην Αβάνα
Στην Αβάνα της Κούβας πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 1 - 3 Νοέμβρη μεγάλη συνάντηση αλληλεγγύης με τη συμμετοχή άνω των 1.200 αντιπροσώπων 789 κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων από 86 χώρες του κόσμου. Το ΚΚΕ εκπροσωπήθηκε από τους Λουκά Αναστασόπουλο, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, και Νίκο Σερετάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, οι οποίοι μετέφεραν την αλληλεγγύη των Ελλήνων κομμουνιστών στην Κούβα και σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς του κόσμου, ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Η «Συνάντηση Αντιιμπεριαλιστικής Αλληλεγγύης, για τη δημοκρατία και τον αγώνα ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό», που διοργανώθηκε από το Κουβανικό Ινστιτούτο της Φιλίας των Λαών (ICAP), είχε ως σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την Κούβα. Οι λαοί συνεχίζουν τον αγώνα τους». Τις εργασίες άνοιξε ο σημερινός πρόεδρος του ΙCAP, Φερνάντο Γκονζάλες Γιορτ, ο οποίος είναι ένας από τους 5 Κουβανούς ήρωες που απελευθερώθηκαν το 2015 μετά από 16 χρόνια άδικης φυλάκισης στις ΗΠΑ, υπόθεση που ξεσήκωσε για χρόνια ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης - και στη χώρα μας - με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.

Στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις σε ενότητες ενώ στην ολομέλεια παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, ο Ραούλ Κάστρο, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, ο υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, άλλα στελέχη του Κόμματος, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ο Πρόεδρος του Αγίου Βικέντιου και των Γρεναδίvων, Ραλφ Γκονζάλες, ο πρώην Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Σαλβαδόρ Σάντσες Κερέν, η κόρη του Λούσιους Γουόκερ, ιδρυτή της οργάνωσης «Πάστορες για την ειρήνη» (με χρόνια δράσης αλληλεγγύης στην Κούβα), Γκέιλ, και πολλοί ακόμα.

Η συνάντηση επιβεβαίωσε τη στήριξη της Κούβας, την καταδίκη του αποκλεισμού των ΗΠΑ ενάντια στο Νησί της Επανάστασης, την απαίτηση να σταματήσουν όλες οι κυρώσεις που το τελευταίο διάστημα αυξάνει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και να επιστραφεί η βάση του Γκουαντάναμο, που έχει καταληφθεί για χρόνια. Στις 6 - 7 Νοέμβρη η κυβέρνηση της Κούβας πρόκειται να φέρει στην Ολομέλεια του ΟΗΕ ψήφισμα άρσης του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, που συναντά κάθε χρόνο τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών, εκτός των ΗΠΑ και κάποιων λιγοστών συμμάχων τους (με την ΕΕ να διαφοροποιείται τα τελευταία χρόνια για τις δικές της σκοπιμότητες μη σταματώντας βεβαίως και αυτή την επίθεση στις κατακτήσεις του σοσιαλισμού στην Κούβα).

Στη Διακήρυξη που εγκρίθηκε σημειώνεται επίσης η αλληλεγγύη στη Βενεζουέλα, που αντιμετωπίζει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, καθώς και στους λαούς και τα κινήματα άλλων χωρών, όπως της Βολιβίας, της Χιλής, της Κολομβίας, της Βραζιλίας, του Εκουαδόρ, της Νικαράγουας, του Πουέρτο Ρίκο, της Παλαιστίνης, της Δυτικής Σαχάρας κ.λπ.

ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
Νέες καταδίκες εργατών

ΑΣΤΑΝΑ.--

Στα μέσα του Οκτώβρη στις φυλακές οδηγήθηκε ο Γερζάν Ελσιμπάγιεφ, επικεφαλής του κινήματος των ανέργων της πόλης Ζαναοζέν και της περιφέρειας Μαγκιστάου του Καζακστάν. Ο συνδικαλιστής καταδικάστηκε σε πενταετή ποινή με κατασκευασμένες κατηγορίες. Είχε συλληφθεί τον Μάρτη, με την κατηγορία της «επίθεσης εναντίον περαστικού», που συνέβη πριν από τρία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της δίκης, τόσο το θύμα όσο και οι μάρτυρες δεν αναγνώρισαν τον Γερζάν Ελσιμπάγιεφ ως τον άνθρωπο που επιτέθηκε και παραιτήθηκαν από κάθε αξίωση σε βάρος του, ωστόσο ο δικαστής αποφάσισε να στείλει τον συνδικαλιστή στη φυλακή.

Το κίνημα των ανέργων στην πόλη Ζαναοζέν συγκροτήθηκε από εργάτες, που μένουν άνεργοι ή απολύονται για τη συνδικαλιστική τους δράση σε εταιρείες κυρίως εξόρυξης και επεξεργασίας πετρελαίου, που υπάρχουν στην περιοχή. Η στημένη δίκη προκάλεσε θύελλα αγανάκτησης και πολλοί εργάτες της βιομηχανίας πετρελαίου, που βρίσκονταν στο κτίριο του δικαστηρίου της πόλης, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και τις ειδικές αστυνομικές μονάδες καταστολής, στις 17/10, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου. Συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς του Καζακστάν θεωρούν την καταδίκη του Γιερζάν Ελσιμπάγιεφ πολιτική εξόντωση, που έχει σχεδιαστεί για να εκφοβίσει τους κατοίκους και τους εργάτες της βιομηχανίας πετρελαίου.

Μία μέρα νωρίτερα, το περιφερειακό δικαστήριο Αλ-Φαράμπι της πόλης Σιμκέντ αποφάσισε να στείλει τον Γιερζάν Μπαλταμπάι, πρώην επικεφαλής του τοπικού σωματείου «Αξιοπρεπής δουλειά», σε φυλακή για πέντε μήνες. Ο Γιερζάν Μπαλταμπάι καταδικάστηκε επειδή αρνήθηκε πρωτύτερα να πληρώσει το πρόστιμο που του επιδικάστηκε αντί επταετούς φυλάκισης. Ο Γιερζάν Μπαλταμπάι, που ήταν μέλος της ηγεσίας της Συνομοσπονδίας των Ανεξάρτητων Συνδικάτων του Καζακστάν, η οποία απαγορεύτηκε από τις αρχές, με δηλώσεις του πριν οδηγηθεί στις φυλακές, κατηγορεί την Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας του Καζακστάν για κατασκευασμένη ποινική υπόθεση και δηλώνει πως οι αρχές ίδρυσαν ένα παράλληλο σωματείο με το ίδιο όνομα, με σκοπό να διαλύσουν το σωματείο στο διυλιστήριο πετρελαίου του Σιμκέντ.

Στο μεταξύ, παρά το κύμα κρατικής και εργοδοτικής καταστολής, σε αρκετές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι στον τομέα της βιομηχανίας πετρελαίου διεκδικούν με κινητοποιήσεις την αύξηση των μισθών τους, τις ίσες αμοιβές για την ίδια εργασία των Καζάκων εργαζομένων με τους ξένους εργάτες των εταιρειών. Πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις χαρακτηρίζονται «παράνομες» και ξεκινούν διώξεις σε βάρος των εργατών που πρωτοστατούν σε αυτές.

Κάλεσμα αλληλεγγύης προς τους συνδικαλιστές που καταδικάστηκαν, όσο και προς τους εργαζομένους που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους εξέδωσαν το Πολιτικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Κινήματος του Καζακστάν και το εργατικό συνδικάτο «Ζαναρτού», απαιτώντας να σταματήσουν οι διώξεις των εργατών συνδικαλιστών.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Η «Καταλονία» κυριαρχεί στην προεκλογική περίοδο

Χτες έγινε τηλεμαχία μεταξύ των αρχηγών των πέντε μεγαλύτερων κομμάτων

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Πιο σύνθετες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις πρόωρες εκλογές της Κυριακής 10 Νοέμβρη στην Ισπανία.

Σε δημοσκόπηση της «40Db», για την εφημερίδα «El Pais», το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, προηγείται στην πρόθεση ψήφου, εμφανίζεται όμως να χάνει δύο έδρες σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Απρίλη, εξασφαλίζοντας 121 έδρες (από 123). Το «συντηρητικό» Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) εμφανίζεται με 91 έδρες (από 66), ενώ το εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό «Vox» εκτοξεύεται στις δημοσκοπήσεις στην τρίτη θέση με 46 έδρες (από 24). Το σοσιαλδημοκρατικό «Ουνίδας Ποδέμος» - που δεν έγινε κατορθωτό να σχηματίσει κυβέρνηση με το PSOE τον Απρίλη - υποχωρεί στις 31 έδρες (από 42). Επίσης, οι «κεντροδεξιοί» «Πολίτες» εμφανίζονται να κατακρημνίζονται στις 14 έδρες (από 57).

Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις κανένα σοσιαλδημοκρατικό ή «συντηρητικό» κυβερνητικό σχήμα δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία των 176 εδρών από τις 350 έδρες του Κοινοβουλίου.

Χτες το βράδυ είχε προγραμματιστεί τηλεμαχία μεταξύ των ηγετών των πέντε μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών κομμάτων, με στόχο να αποσπάσουν ψηφοφόρους από τη μεγάλη μάζα των ακόμη αναποφάσιστων ψηφοφόρων, που υπολογίζονται 1 στους 5.

Από τα κεντρικά θέματα, που αναμένεται να έχει επίδραση και στο εκλογικό αποτέλεσμα, είναι η αντιπαράθεση για το καθεστώς της Καταλoνίας και οι χειρισμοί της κυβέρνησης απέναντι στις διαδηλώσεις, στους αυτονομιστές ηγέτες της περιφέρειας κ.λπ. Χτες το απόγευμα οργανώθηκαν νέες διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη με τις αυτονομιστικές οργανώσεις να καλούν σε αγωνιστική «υποδοχή» τον βασιλιά Φελίπε και την οικογένειά του.

Ωφελημένοι από το ζήτημα της Καταλονίας - αν και όλα τα κόμματα αντιτίθενται στην ανεξαρτησία της περιφέρειας - εμφανίζονται δημοσκοπικά το ΡΡ του Πάβλο Κασάδο και το «Vox», του Σαντιάγο Αμπασκάλ, υποστηρίζοντας και οι δύο την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος για την αναστολή του αυτόνομου καθεστώτος της Καταλονίας που ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη καταστολή.

Σε άνοδο ο νεοναζισμός στη Γερμανία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ψήφισμα που κάνει λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» εξαιτίας της ανόδου του νεοναζισμού πέρασε στο δημοτικό συμβούλιο της Δρέσδης, μετά από πρωτοβουλία ορισμένων δημοτικών συμβούλων, καλώντας τις αρχές της πόλης να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση τέτοιων οργανώσεων και διαδηλώσεων.

Στη Δρέσδη, η οποία ισοπεδώθηκε προς το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από αμερικανικά και βρετανικά βομβαρδιστικά, ξεκίνησε η νεοναζιστική οργάνωση «Pegida» το 2013 και γίνονται συχνά μεγάλες συγκεντρώσεις με αντιμεταναστευτικά και αντισημιτικά συνθήματα. Η Σαξονία, το ανατολικό κρατίδιο όπου βρίσκεται η Δρέσδη, θεωρείται «προπύργιο» του εθνικιστικού - ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις κρατιδιακές εκλογές του Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών σε κοινοβουλευτική Ερώτηση, σχεδόν σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια υπάρχουν λεγόμενες «πολιτοφυλακές», οι οποίες στρέφονται κυρίως κατά των αλλοδαπών και πολιτικών αντιπάλων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε αυτές τις «ομάδες κρούσεις» συμμετέχουν μέλη του ναζιστικού Εθνικοδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (NPD) και άλλων αντίστοιχων οργανώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ