Τρίτη 5 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
Νέες καταδίκες εργατών

ΑΣΤΑΝΑ.--

Στα μέσα του Οκτώβρη στις φυλακές οδηγήθηκε ο Γερζάν Ελσιμπάγιεφ, επικεφαλής του κινήματος των ανέργων της πόλης Ζαναοζέν και της περιφέρειας Μαγκιστάου του Καζακστάν. Ο συνδικαλιστής καταδικάστηκε σε πενταετή ποινή με κατασκευασμένες κατηγορίες. Είχε συλληφθεί τον Μάρτη, με την κατηγορία της «επίθεσης εναντίον περαστικού», που συνέβη πριν από τρία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της δίκης, τόσο το θύμα όσο και οι μάρτυρες δεν αναγνώρισαν τον Γερζάν Ελσιμπάγιεφ ως τον άνθρωπο που επιτέθηκε και παραιτήθηκαν από κάθε αξίωση σε βάρος του, ωστόσο ο δικαστής αποφάσισε να στείλει τον συνδικαλιστή στη φυλακή.

Το κίνημα των ανέργων στην πόλη Ζαναοζέν συγκροτήθηκε από εργάτες, που μένουν άνεργοι ή απολύονται για τη συνδικαλιστική τους δράση σε εταιρείες κυρίως εξόρυξης και επεξεργασίας πετρελαίου, που υπάρχουν στην περιοχή. Η στημένη δίκη προκάλεσε θύελλα αγανάκτησης και πολλοί εργάτες της βιομηχανίας πετρελαίου, που βρίσκονταν στο κτίριο του δικαστηρίου της πόλης, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και τις ειδικές αστυνομικές μονάδες καταστολής, στις 17/10, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου. Συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς του Καζακστάν θεωρούν την καταδίκη του Γιερζάν Ελσιμπάγιεφ πολιτική εξόντωση, που έχει σχεδιαστεί για να εκφοβίσει τους κατοίκους και τους εργάτες της βιομηχανίας πετρελαίου.

Μία μέρα νωρίτερα, το περιφερειακό δικαστήριο Αλ-Φαράμπι της πόλης Σιμκέντ αποφάσισε να στείλει τον Γιερζάν Μπαλταμπάι, πρώην επικεφαλής του τοπικού σωματείου «Αξιοπρεπής δουλειά», σε φυλακή για πέντε μήνες. Ο Γιερζάν Μπαλταμπάι καταδικάστηκε επειδή αρνήθηκε πρωτύτερα να πληρώσει το πρόστιμο που του επιδικάστηκε αντί επταετούς φυλάκισης. Ο Γιερζάν Μπαλταμπάι, που ήταν μέλος της ηγεσίας της Συνομοσπονδίας των Ανεξάρτητων Συνδικάτων του Καζακστάν, η οποία απαγορεύτηκε από τις αρχές, με δηλώσεις του πριν οδηγηθεί στις φυλακές, κατηγορεί την Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας του Καζακστάν για κατασκευασμένη ποινική υπόθεση και δηλώνει πως οι αρχές ίδρυσαν ένα παράλληλο σωματείο με το ίδιο όνομα, με σκοπό να διαλύσουν το σωματείο στο διυλιστήριο πετρελαίου του Σιμκέντ.

Στο μεταξύ, παρά το κύμα κρατικής και εργοδοτικής καταστολής, σε αρκετές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι στον τομέα της βιομηχανίας πετρελαίου διεκδικούν με κινητοποιήσεις την αύξηση των μισθών τους, τις ίσες αμοιβές για την ίδια εργασία των Καζάκων εργαζομένων με τους ξένους εργάτες των εταιρειών. Πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις χαρακτηρίζονται «παράνομες» και ξεκινούν διώξεις σε βάρος των εργατών που πρωτοστατούν σε αυτές.

Κάλεσμα αλληλεγγύης προς τους συνδικαλιστές που καταδικάστηκαν, όσο και προς τους εργαζομένους που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους εξέδωσαν το Πολιτικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Κινήματος του Καζακστάν και το εργατικό συνδικάτο «Ζαναρτού», απαιτώντας να σταματήσουν οι διώξεις των εργατών συνδικαλιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ