Τρίτη 5 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
Σε άνοδο ο νεοναζισμός στη Γερμανία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ψήφισμα που κάνει λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» εξαιτίας της ανόδου του νεοναζισμού πέρασε στο δημοτικό συμβούλιο της Δρέσδης, μετά από πρωτοβουλία ορισμένων δημοτικών συμβούλων, καλώντας τις αρχές της πόλης να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση τέτοιων οργανώσεων και διαδηλώσεων.

Στη Δρέσδη, η οποία ισοπεδώθηκε προς το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από αμερικανικά και βρετανικά βομβαρδιστικά, ξεκίνησε η νεοναζιστική οργάνωση «Pegida» το 2013 και γίνονται συχνά μεγάλες συγκεντρώσεις με αντιμεταναστευτικά και αντισημιτικά συνθήματα. Η Σαξονία, το ανατολικό κρατίδιο όπου βρίσκεται η Δρέσδη, θεωρείται «προπύργιο» του εθνικιστικού - ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις κρατιδιακές εκλογές του Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών σε κοινοβουλευτική Ερώτηση, σχεδόν σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια υπάρχουν λεγόμενες «πολιτοφυλακές», οι οποίες στρέφονται κυρίως κατά των αλλοδαπών και πολιτικών αντιπάλων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε αυτές τις «ομάδες κρούσεις» συμμετέχουν μέλη του ναζιστικού Εθνικοδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (NPD) και άλλων αντίστοιχων οργανώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ