Τρίτη 5 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Νέες συγκρούσεις αλλά και σημάδια ύφεσης

ΠΕΚΙΝΟ.--

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, όπου το Σαββατοκύριακο οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν ξανά δακρυγόνα για να «αποκρούσουν» συγκεντρωμένους σε μια κινητοποίηση για την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ.

Χτες, εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται πέντε τραυματίες, ανάμεσά τους δύο σε κρίσιμη κατάσταση. Υπήρξαν καταγγελίες για επίθεση που δέχτηκαν διαδηλωτές και από ένοπλο με μαχαίρι.

Στο μεταξύ, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ επικαλέστηκαν επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία της περιοχής εμφανίζει σημάδια ύφεσης, επειδή για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο μειώθηκαν οι ρυθμοί ανάπτυξης. Σύμφωνα με αυτά, η τοπική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,2% την περίοδο Ιούλη - Σεπτέμβρη σε σχέση με ένα τρίμηνο πριν. Συρρίκνωση καταγράφεται και σε σχέση με ένα χρόνο πριν, κατά 2,9%. Πρόκειται για τις χαμηλότερες επιδόσεις από την περίοδο 2008 - 2009, όταν δηλαδή ξεκίνησε η διεθνής οικονομική κρίση.

Πέρα από τους ισχυρισμούς των τοπικών αρχών, οι ρυθμοί ανάπτυξης στο Χονγκ Κονγκ, ένα από τα σημαντικότερα διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα, αλληλεπιδρούν με την ευρύτερη κατάσταση της οικονομίας στην Κίνα (της οποίας άλλωστε αποτελεί τμήμα), για την οποία εκφράζεται ανησυχία σε πολλά αστικά επιτελεία, αν και οι ρυθμοί ανάπτυξής της παραμένουν υψηλότεροι από αυτή των ΗΠΑ, ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών, άλλων μεγάλων δυνάμεων. Η συνέχιση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ (στο επίκεντρο των οποίων ουσιαστικά βρίσκονται οι όροι της αυτονομίας της περιοχής) αντανακλά σοβαρές αντιθέσεις που σιγοβράζουν, με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα σε Κίνα, ΗΠΑ, ΕΕ κ.ά. Δεν είναι τυχαία η «συμπάθεια» και «στήριξη» που έχουν προσφέρει στους διαδηλωτές Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες κ.ά.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν τον αποκλεισμό του 23χρονου ακτιβιστή «υπέρ της δημοκρατίας» Τζόσουα Γουόνγκ από τις προσεχείς τοπικές εκλογές, με το σκεπτικό ότι «επανειλημμένα ζήτησε την παρέμβαση ξένων δυνάμεων» και «αμφισβήτησε τη θεμελιακή αρχή "μία χώρα - δύο συστήματα"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ