Τρίτη 5 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Κόντρες και πιέσεις με φόντο τη συμφωνία του 2015

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Απαντώντας στις ασφυκτικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και στην απροθυμία της ΕΕ να στηρίξει τις εξαγωγές πετρελαίου, η κυβέρνηση του Ιράν έκανε χτες ένα ακόμη βήμα διαφοροποίησης από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Συμβολικά, στην 40ή επέτειο της επεισοδιακής κατάληψης της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Αλί Ακμπαρ Σαλέχι, ανακοίνωσε ότι τέθηκαν σε λειτουργία 30 νέες συσκευές φυγοκέντρισης για τον εμπλουτισμό ουρανίου που είναι 50 φορές ταχύτερες από προηγούμενα μοντέλα. Πρόσθεσε πως επιτεύχθηκε 10πλάσια αύξηση της παραγωγής χαμηλού εμπλουτισμού ουρανίου τους τελευταίους δύο μήνες φθάνοντας πλέον τα 5 κιλά τη μέρα. Εξήγησε επίσης πως το Ιράν προχώρησε σε αυτήν την κίνηση εξαιτίας της λαθεμένης πολιτικής των ΗΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας. Από την Ουγγαρία, όπου βρέθηκε χτες, χαρακτήρισε απαράδεκτη την τελευταία κίνηση του Ιράν, εκτιμώντας πως είναι «μακριά από τη συμφωνία του 2015». Παράλληλα, χτες, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ, Μάγια Κοτσίγιανιτς, επιβεβαίωσε την υποστήριξη της ΕΕ στη συμφωνία του 2015, τονίζοντας ότι «παραμένει αφοσιωμένη στη συμφωνία» γιατί «είναι θέμα της ασφάλειας όχι μόνο της περιοχής και της Ευρώπης αλλά και διεθνούς».

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο Ιρανός ανώτατος Σιίτης ιερωμένος, Αλί Χαμενεΐ, αποδοκίμασε τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, για τις προσπάθειές του να προωθήσει τις συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Οποιος λέει ότι μια συνάντηση θα επιλύσει όλα τα προβλήματα μεταξύ της Τεχεράνης και της Αμερικής, είναι είτε αφελής είτε συνεργός της Αμερικής».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χτες και νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Αφορούν εννιά Ιρανούς και έναν ιρανικό οργανισμό, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσουν αυτήν την τακτική «μέχρι το Ιράν να αλλάξει συμπεριφορά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ