ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ
Διάλογος για τα προβλήματα

Οι δημιουργοί του ελληνικού τραγουδιού είναι ασφαλώς οι πρώτοι που βιώνουν τις επιπτώσεις της πολιτικής που ασκείται στο χώρο και των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται. Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μουσικοί δημιουργοί είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνει η Ενωση Μουσικοσυνθετών -Στιχουργών Ελλάδος, στις 12/4 (4.30μμ), στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ (Πατησίων 69, 4ος όροφος).

Προσκαλούνται σε ανοιχτή συζήτηση, όλοι οι δημιουργοί - μέλη ή μη της ΕΜΣΕ, σε οποιοδήποτε εισπρακτικό φορέα κι αν ανήκουν. Σκοπός της ημερίδας είναι ν' ανοίξει ένας διάλογος για τα προβλήματα του κλάδου των συνθετών - στιχουργών, ενώ, παράλληλα, θα γίνει και η παρουσίαση της ιστοσελίδας του σωματείου.

«Δεν υπάρχει και τίποτα που να μην είναι πρόβλημα. Δεν έχουμε σύνταξη, περίθαλψη, μισθό, μας πολεμάνε τα μέσα...» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΜΣΕ, Χρήστος Λεοντής, τονίζοντας: «Δε γίνεται να καθόμαστε και να βλέπουμε να διαδραματίζονται ένα σωρό πράγματα δίπλα μας και να μην κάνουμε τίποτα. Θα τ' αφήσουμε να πάνε όπου πάνε, να καθορίζονται από άλλους άσχετους, αετονύχηδες, καιροσκόπους; Πρέπει ν' ανοίξουμε ένα διάλογο και να μιλήσουμε για τη δουλιά μας. Το ενθαρρυντικό πάντως είναι ότι έρχονται στο σωματείο καινούρια μέλη».

«Εφυγε» ο Στ. Στρατηγός

Ενας από τους «κακούς» του ελληνικού σινεμά, για την καλοσύνη και το ήθος του οποίου μιλούν όλοι, ο 83χρονος Στέφανος Στρατηγός πέθανε προχτές στον Ερυθρό Σταυρό, έπειτα από λοίμωξη του αναπνευστικού. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα (11 π.μ.) στο ναό της Ευαγγελιστρίας Περιστερίου.

Γιος των ηθοποιών, του Βασίλειου και της Αμαλίας Στρατηγού και αδελφός των επίσης ηθοποιών Αλέκας και Στέλλας Στρατηγού, φοίτησε στη δραματική σχολή του τότε Βασιλικού Θεάτρου. Πρωτοεμφανίστηκε με το θίασο Βασίλη Λογοθετίδη στην παράσταση «Ενας απρόσκλητος μουσαφίρης». Από το '60 έως το '62 πρωταγωνιστεί, με τον Ντίνο Ηλιόπουλο, σε νεοελληνικά έργα, ενώ από το '63, με την πρώτη σύζυγό του Γκέλλυ Μαυροπούλου, συγκροτεί δικό του θίασο και σκηνοθετεί. Μεγάλη ήταν και η κινηματογραφική του καριέρα. Πρωτοεμφανίστηκε το '52 στο «Κορίτσι της ταβέρνας» του Γ. Τριανταφύλλη. Ακολούθησαν: «Μπροστά στον Θεό» (δική του σκηνοθεσία), «Το Φυντανάκι» (από το θεατρικό του Παντελή Χορν), «Το κορίτσι με τα μαύρα», «Στα σύνορα της προδοσίας», «Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου», «Η μάχη της Κρήτης», «Παπαφλέσας», «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», κ.ά.

Διήμερη μέθεξη

Ο αξιόλογος Θεσσαλονικιός συνθέτης Γιώργος Καζαντζής θα εμφανιστεί στο «Συρμό» (14,15/4), με τους φίλους του Ορφέα Περίδη, Δημήτρη Ζερβουδάκη και Λιζέτα Καλημέρη. Θα ακουστούν τραγούδια και οργανικά κομμάτια του συνθέτη και τραγούδια των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών, μέσα σε ένα πάντρεμα μέθεξης με την καλή ελληνική μουσική. Δε θα λείψουν και οι guest έκπληξη?! Παίζουν οι μουσικοί: Θάνος Καζαντζής (τύμπανα, κρουστά), Λεωνίδας Κυρίδης (μπάσο), Αποστόλης Δημητρακόπουλος (κιθάρα), Κώστας Τσούγγρας (ακορντεόν). Στο πιάνο θα είναι ο συνθέτης.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης: Γιώργος Γραμματικάκης «Η αυτοβιογραφία του φωτός». Ο καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, εμπνεόμενος πάντα από την ποίηση, και σε αυτό το βιβλίο του (477 σελίδες), με παραπομπές σε μεγάλους ποιητές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, εκλαϊκεύει εκπληκτικά την επιστήμη του, με λογοτεχνική φαντασία και ανθρώπινη ευαισθησία, συνδέοντας το φυσικό φαινόμενο του φωτός, την ιστορία της ανθρωπότητας, τις τέχνες, τα επιτεύγματα του πνεύματος, ανά τους αιώνες. Πρόκειται για «κομψοτέχνημα» επιστήμης και λογοτεχνίας.

- Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης: Μαριλίζα Μητσού «Στέφανου Α. Κουμανούδη «Στράτης Καλοπίχειρος» (ο τόμος Α΄ περιλαμβάνει τη μελέτη της καθηγήτριας για το πολιτικο-κοινωνικά τολμηρό στην εποχή του αλληγορικό ποίημα του φιλολόγου, λεξικογράφου, καθηγητή στο πρώτο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Στέφανου Α. Κουμανούδη «Στράτης Καλοπίχειρος» και το ποίημα που εκδόθηκε το 1851 και το 1888 αυτολογοκριμένο και μετά ξεχάστηκε. Ο Β΄ τόμος περιλαμβάνει αναλυτική μελέτη και «πηγές» για τα μέρη του ποιήματος που λογόκρινε ο ίδιος ο Κουμανούδης, λόγω των πολιτικών συνθηκών της εποχής του). G.E.M. De Ste. Croix «Ο χριστιανισμός και η Ρώμη (Διωγμοί, αιρέσεις και ήθη)» (συναγωγή κειμένων, επιμέλεια, πρόλογος Δημήτρης Ι. Κυρτάτας, μετάφραση Ιωάννα Κράλλη. Ενδιαφέρουσα μελέτη, για την κοινωνία, τον πολιτισμό, τις λαϊκές παραδόσεις στην πολυφυλετική ρωμαϊκή αυτοκρατορία).

- Καστανιώτης: Πλάτων Μαυρομούστακος «Το θέατρο στην Ελλάδα (1940 - 2000). Μια επισκόπηση». (Μελέτη του καθηγητή Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τις τάσεις και τα ρεύματα της δραματουργίας και του θεάτρου μας, από τα χρόνια του πολέμου, οπότε αρχίζει η «απαγκίστρωσή» του από τα ευρωπαϊκά θεατρικά πρότυπα). Γάκης Παπαγιαννίδης «Σκηνοθεσία (Θεωρία και πράξη)» (εικονογραφημένη μελέτη του σκηνοθέτη - καθηγητή κινηματογράφου). Αλέκος Λιδωρίκης «Η προπολεμική Αίγυπτος και οι Ελληνες» (παραστατικό δημοσιογραφικό «ρεπορτάζ» του αξέχαστου συγγραφέα και δημοσιογράφου για την Αίγυπτο στα 1938 και τους Αιγυπτιώτες Ελληνες).

- Παπαδήμας: Τζακ Λ. Ντέιβις «Πύλος η αμμουδερή (Ιστορικό και αρχαιολογικό ταξίδι από την εποχή του Νέστορα έως τη ναυμαχία του Ναυαρίνου)» (μετάφραση Μάγια Κόμβου, επιμέλεια Χαράλαμπος Μπάλτας. Μελέτη εικονογραφημένη με αρχαιότητες, μνημεία, σχεδιαγράμματα. Περιέχει χρονολόγιο, πηγές, βιβλιογραφία και ευρετήριο).

- «Κασταλία» (Σταδίου 33): Ιούλιος Βερν «Το Αιγαίο στις φλόγες» (μετάφραση Δημήτρης Παντελοδήμος. Το βιβλίο του «αθάνατου» Βερν, εικονογραφημένο με 40 σχέδια του Μπενέτ, από την πρώτη έκδοση του έργου, σε συνέχειες στην εφημερίδα «Le Temps», εμπνευσμένο από το '21 αναφέρεται στην τελική φάση του αγώνα, το 1828, για την καταστολή της πειρατείας και την κατάργηση των σκλαβοπάζαρων στις ελληνικές θάλασσες).

- «Ικαρος»: Κώστα Χρ. Χατζιώτης «Από τη ζωή της παλιάς Αθήνας (Πρωταπριλιάτικα και άλλες ευτράπελες ιστορίες)» (Μελέτη - ανθολόγηση εύθυμων ιστοριών που δημοσιεύτηκαν σε αθηναϊκές εφημερίδες από τα τέλη του 19ου αιώνα έως το 1950). Μάρκος Μέσκος «Νερό Καρκάγια» (πεζογραφήματα μνήμες από τα μετακατοχικά και εμφυλιακά χρόνια. Η λέξη καρκάγια στον τίτλο του βιβλίου προέρχεται από τη λέξη καρά-καγιά, δηλαδή νερό που βγαίνει από μαύρο βράχο).

- «Ελληνικά Γράμματα»: «Θρησκεία και θέατρο στην Ελλάδα» (κείμενα για τη σχέση θρησκείας - θεάτρου από την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια των: Ι. Βιβιλάκη, Κ. Γεωργουσόπουλου, Σπ. Ευαγγελάτου, Χ. Μπακονικόλα, Β. Πούχνερ, Ν. Χουρμουζιάδη).

- «Μετρονόμος»: Ηλίας Βολιότης - Καπετανάκης «Μάγκες αλήστου εποχής (24 "ρεμπέτικα" πορτρέτα)» (βιοεργογραφική μελέτη για 24 σπουδαίους ρεμπέτες).

- «Μεταίχμιο»: Τζέζαρε Παβέζε «Το φεγγάρι και οι φωτιές» (μετάφραση Αννα Παπασταύρου. Το τελευταίο μυθιστόρημα του αντιφασίστα Ιταλού ποιητή και πεζογράφου, για την επιστροφή, μετά τον πόλεμο, στην πατρίδα του, ενός Ιταλού μετανάστη στην Αμερική και τον αντιφασιστικό αγώνα των παρτιζάνων).

- Γαβριηλίδης: Γιάννης Δάλλας «Αποθέτης» (ποιητική συλλογή του καθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνίας) (Σέφης Αναστασάκος «Στη σκιά των ανεμόμυλων»: (ποίηση). Δημήτρης Ι. Κατσαγάνης «Διαμερίσεις» (ποίηση). Γιώργος Γεωργούσης «Οθόνη υγρών κρυστάλλων» (ποίηση). Δώρα Παρδάλη - Σωτριλλή «Ροές» (συλλογή, κυρίως αντιπολεμικών ποιημάτων). Γιώργος Χαβούτσας «Η φοινικιά» (ποίηση). Ελένη Μαρινάκη «Τώρα αίμα» (ποίηση). Αντώνης Ψάλτης «Ο ήρωας μέσα μου» (ποίηση).

- Σαββάλας: Ντέιβιντ Φοντάνα «Ψυχολογία, θρησκεία, πνευματικότητα» (μετάφραση Βεατρίκη Καντζόλα - Σαμπατάκου, μελέτη ψυχολογίας). Καλλιόπη Σπανού «Η πραγματικότητα των δικαιωμάτων (κρατικές πολιτικές και πρόσβαση σε υπηρεσίες)» (μελέτη).

- «Οδός Πανός»: Αλφόνσος Ι. Κατσούλης «Κασσιόπειτα» (Ποιητική Συλλογή). Επίσης, κυκλοφόρησε το τεύχος 131 του ομώνυμου περιοδικού, με ενδιαφέροντα λογοτεχνικά θέματα και με το θεατρικό έργο του Χάινερ Μίλερ «Μάκβεθ (μετά τον Σέξπιρ)»).

- «Morithly Review» (μηνιαίο σοσιαλιστικό περιοδικό, τεύχος 11).

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Συνεχίζεται η κρίση

Δεν αιφνιδίασε η προχτεσινή παραίτηση του συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου, από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ), αφού είχε «σφραγίσει» την εν λόγω θέση με την απουσία του από το ΕΙΠ, το οποίο βρισκόταν και βρίσκεται σε απραξία.

Η πολύμηνη κρίση στο ΕΙΠ είναι αποτέλεσμα της αδιέξοδης (και) για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, και της σημερινής, σε συνδυασμό και με τη γιγάντωση του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ), οι αρμοδιότητες του οποίου «μπλέκονται» με του ΕΙΠ και με του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων του ΥΠΠΟ. Απλά, τώρα, μια ΑΕ (όπως ο ΟΠΕΠ) κρίνεται πιο «πρόσφορη» για το στόχο της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού, από ένα «απλό» ΝΠΙΔ (όπως το ΕΙΠ).

Γι' αυτό το ΕΙΠ τον περασμένο Οκτώβρη ζητούσε από το ΥΠΠΟ την υπαγωγή «των συναφών» προς αυτό δράσεων του υπουργείου «στην επιτελική ευθύνη και αρμοδιότητα του ΕΙΠ», επαρκή, αυτοτελή προϋπολογισμό, ανεξαρτήτως άλλων επιχορηγήσεων που θα λαμβάνει για τις δράσεις του και όλα αυτά να γίνουν μέχρι το τέλος του 2005...

Νέος πρόεδρος ορίστηκε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μπαμπινιώτης και αναμένεται η ανακοίνωση του ΔΣ.

«Συνάντηση Καλλιτεχνικών Διευθυντών των Θεάτρων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» πραγματοποιείται, σήμερα, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθν. Αμύνης 2). Συμμετέχουν καλλιτεχνικοί διευθυντές και εκπρόσωποι του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, των Εθνικών Θεάτρων Ελλάδας, Τιράνων, Σαράγεβου, Βελιγραδίου, ΠΓΔΜ, Σλοβενίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Τουρκίας και του Φεστιβάλ BITEF (Σερβία).

Η συνάντηση αποσκοπεί στη γνωριμία και επικοινωνία των βαλκανικών θεάτρων, με τη δημιουργία ετήσιου ή ανά διετία «Βαλκανικού Φεστιβάλ Θεάτρου», με θέμα «Αρχαίο δράμα και αττική κωμωδία». Το πρώτο φεστιβάλ θα οργανωθεί στην Ελλάδα το 2007. Τα επόμενα σε διαφορετικές βαλκανικές χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ